Turun seudun pyöräilyreitti 9 – Seitsemän kirkon kierros

Hyppää satulaan ja suuntaa Suomen vanhimmalle matkailureitille! Historiallinen reitti vie sinut Varsinais-Suomelle tyypillisten peltomaisemien halki kulttuuriaarteelta toiselle.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Pituus: n. 95 km

Kesto: 1 päivä

Vaikeustaso: Keskivaikea/haastava. Reitistä haastavan tekee lähinnä pituus. Voit hyvin lähteä reitille, vaikka et ole mikään himopyöräilijä, kunhan muistat vanhan totuuden: ei matka tapa, vaan vauhti! Sähköavusteisella pyörällä sunnuntaipyöräilijäkin pääsee nauttimaan tästä ihastuttavasta reitistä.  

Reitti kartalla »

Raision kirkko

Varsinainen historiallinen Seitsemän kirkon reitti alkaa Raision kirkolta. Turun Tuomiokirkolta pääset sinne suoraan Satakunnantietä pitkin. Koko matka on pyörätietä, mutta se sisältää lukuisia risteyksiä. 

Raision kirkko ympäröivine hautausmaineen on kaunis kokonaisuus. Perinteisesti kirkon rakennusvuodeksi mainitaan 1305, mutta tutkimusten mukaan kivikirkko on rakennettu vasta 1500-luvun alussa. Kuuluisan tarinan mukaan kirkon rakensivat jättiläiset Killi ja Nalli, joiden kunniaksi Raision kirkon ja kaupungintalon väliselle puistoalueelle on pystytetty Harry Kivijärven punagraniittiveistos Kirkonrakentajat Killi ja Nalli.

Maskun kirkko

Matka jatkuu kirkolta Raision terveyskeskuksen ohi rauhalliselle Maskuntielle. Ohitat Kankaisten golfkentän ja Maskun liikekeskuksen, jonka jälkeen saavut Maskun museolle. Museon lähellä, Maskunjoen partaalla, sijaitsee Rosarium, ruusupuisto. Museorakennus toimi aiemmin kestikievarina. Museon eteen pystytetty laatta muistuttaa tätä kautta kulkeneesta vanhasta postitiestä. Polje vielä museolta kivenheitto eteenpäin ja olet Maskun kirkolla. Maskun harmaakivikirkko on rakennettu vuosien 1490 ja 1510 välisenä aikana. Kirkon tapuli sijaitsee keskiaikaisten teiden risteyksessä.

Maskun kirkon jälkeen saavut Maskun keskustaan. Maskun leipomon kahviossa voit käydä lepuuttamassa jalkojasi ja nauttia vastaleivotuista herkuista.

Nousiaisten kirkko

Maskun keskustasta polkaiset kasitien yli Halisojantielle ja pian jo huristelet avarien viljapeltojen keskellä. Vajaan seitsemän kilometrin maaseutuosuuden jälkeen saavut Nousiaisten kirkolle. Hirvijoen rantatörmällä seisova kirkko tapuleineen on uljas näky.

Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkko on peräisin 1400-luvulta. Legendan mukaan kirkko pystytettiin siihen paikkaan, johon Lallin surmatyön jälkeen piispa Henrikin ruumista vetävät härät lopulta pysähtyivät. Nykyinen keskiaikainen kivikirkko kohoaa samalla paikalla. Suomen ensimmäinen piispanistuin perustettiin Nousiaisiin, josta se siirrettiin Turun Koroisiin 1200-luvulla. Kirkossa säilytetään Suomen arvokkaimpana pidettyä taide-esinettä, Pyhän Henrikin muistoarkkua eli kenotafia, jonka lahjoitti piispa Maunu II Tavast vuonna 1429. Arkku on päällystetty Henrikin elämää ja ihmetekoja kuvaavilla messinkilevyillä.

Kirkolta jatkat matkaa idyllistä Kirkkotietä pitkin kohti Nousiaisten keskustaa. Koljolantien risteyksestä oikealle muutaman polkaisun päässä sijaitsee Emovahan siirtolohkare. Kivenjärkäle on näkemisen arvoinen.

Keskustan kupeessa sijaitseva Maalaiskaffela on edullinen taukopaikka aivan reitin varrella. Keskustassa voit käydä täydentämässä muonavarastoja

Lemun kirkko

Nousiaisista matkaa Lemuun on 8 km. Kasitien ja vastikään sähköistetyn Uudenkaupungin radan ylittämisen jälkeen maisema avartuu ja alkaa upea peltoaukea. Vastatuulella tämä osuus käy mäkitreenistä. Ennen Lemua ylität Kustavintien. Ole varovainen, sillä tie on vilkasliikenteinen! Tien ylitettyäsi kurvaat vasemmalle Kirkkotielle. Jos kaipaat murua rinnan alle, Kustavintien varressa n. kilometrin päässä Turun suuntaan sijaitsee kahvila Lemun portti, josta saa kaffen ja pullan lisäksi grilliannoksia.

Lemun kivikirkkohanke aloitettiin vuosien 1460 ja 1480 välissä. Kirkko on pyhitetty pyhälle Olaville, ja se on säilyttänyt hyvin keskiaikaisen asunsa. Lemun kirkon vieressä sijaitsee Kemppien tupa, joka on alun perin rakennettu pitäjänmakasiiniksi. Nykyisin rakennus toimii kotiseutumuseona.

Askaisten kirkko

Reitti kulkee Askaisten kirkon ja Ritaripuiston välistä. Mannerheim-ristin ritareiden kunniaksi pystytetyssä puistossa on jokaiselle 191 ritarille on mustasta graniitista veistetty muistokivi. Viimeinen elossa ollut ritari Tuomas Gerdt (numero 95) siirtyi ajasta ikuisuuteen vuoden 2020 lopulla. Askaisten kivikirkko on alkujaan rakennettu Louhisaaren kartanon kappelikirkoksi. Kirkon nykyinen ulkoasu on 1600-luvun puolivälistä. Kirkolta johtaa hiekkatie kahden kilometrin päässä sijaitsevalle Louhisaaren kartanolle. Tämän barokkikartanon rakennutti Herman Klaunpoika Fleming 1600-luvulla. 1700-luvun lopussa linnan omistajiksi tulivat Mannerheimit. Kartanossa on syntynyt myös Suomen marsalkka Mannerheim. Mannerheim-suvun hautakappeli löytyy hautausmaalta kirkon vierestä. Presidentti Mannerheim on haudattu Helsingin Hietaniemen hautausmaalle.

Louhisaaren kartanoon pääsee tutustumaan itsenäisesti tai opastetuilla kierroksilla. Kartanon kahvilassa on leivonnaisten lisäksi tarjolla lounasta päivittäin toukokuusta elokuuhun.

Merimaskun kirkko

Askaisista matka jatkuu kohti Merimaskua. Suunnilleen 4 kilometrin päässä Askaisista erkanee oikealle Velkuantie, jonne on syytä suunnata, jos haluat ajaa asvalttitietä. Suoraan jatkava, merenrantaa myötäilevä sorapintainen Merimaskuntie on reilu kolme kilometriä lyhyempi. Velkuantieltä käännyt Rauduistentielle, joka lopulta yhtyy Merimaskuntiehen. Rauduistentien varrella on kesäisin myyntikoju, jossa on tarjolla mansikkaa ja herneitä Länstalon tilalta Merimaskusta.

Tämä on aitoa lähiruokaa! Ennen Merimaskua maasto on yllättävänkin mäkistä. Kannattaakin hieman säästellä voimia, matkaa on kuitenkin runsaasti jäljellä. Kirkonsalmen sillalta, joka on yksi Merimaskun maamerkeistä, on hulppeat maisemat. Merimaskun kirkko vuodelta 1726 on reitin ainoa puukirkko. Kirkko hautausmaineen sijaitsee punaisen hirsiaidan sisäpuolella. Kirkon vieressä aivan veden äärellä sijaitsee ravintola Rantamakasiini, jonka listalta löytyy purtavaa kovempaankin nälkään. Rantamakasiini on Suomen ensimmäinen veneiden drive in -ravintola. Vierasvenelaiturin ja entisen lossilaiturin läheisyyteen on kunnostettu rantapolku, joka kiertelee poukamaa pitkin.

Naantalin kirkko

Särkänsalmen siltaa pitkin siirryt Luonnonmaalle. Sillalta on hienot merinäkymät ja upouuden pyörätien ansiosta sillalle on jopa suositeltavaa pysähtyä hetkeksi ihailemaan maisemaa. Pian sillan jälkeen käännyt oikealle Kultaranta Resortin alueelle. Resortissa on kattavat palvelut. Alueelta löytyy majoitusta ja useampikin ravintola. Ravintola Kultarannassa on tarjolla mm. vaihtuva buffet-lounas päivittäin. Gourmetpizzan ystävät voivat polkea Heineken Houseen. Ajellessasi kohti Naantalia matkan varrelle jää tasavallan presidentin kesäasunto, Kultaranta. Normaalisti presidentin viherpeukalon aikaansaannoksia pääsee ihailemaan Kultarannan puutarhan opastetulle kierrokselle, mutta vuosina 2023 ja 2024 kierroksia ei järjestetä päärakennuksen ja puutarhan peruskorjauksen vuoksi. Ukko-Pekan sillalta voit ihailla huikeita maisemia ja tähyillä, näkyykö Kultarannan tornissa lippua. Jos lippu liehuu salossa, presidentti on paikalla. Naantalin vierasvenesatamasta löytyy kesäisin runsaasti ruoka- ja kahvipaikkoja, aivan meren ääreltä. Vanhassa kaupungissa on kesäisin eläväinen, merellinen tunnelma.

Naantalin venesataman maisemaa hallitsee suuri kivikirkko. Kirkko rakennettiin mäellä sijainneen katolisen birgittalaisluostarin kirkoksi. Nykyään kirkko on ainoa luostarista jäljellä oleva rakennus. Naantalin kirkko on Turun Tuomiokirkon jälkeen maamme toiseksi suurin keskiaikainen kirkko.

Naantali-Turku

Naantalista palataan Turkuun Armonlaaksontietä. Krookilan kotiseutukeskuksen ympäristöstä löytyy Krookilan Toivo, jossa väsynytkin polkija virkistyy nauttiessaan ravintolan antimista viehättävässä maalaismiljöössä. Loppumatka kulkee Pernon kautta Turun satamaan ja edelleen Turun linnan vierestä Aurajoen rantaan. Jos kirkkoinnostuksesi ei ole vielä tyydytetty, voit polkea Naantalista Härkämäkeen ja sieltä Puistokatua pitkin, jonka varrelle jää satulinnamainen Mikaelin kirkko.

Taustaa:

Seitsemän kirkon reitin aloitti Varsinais-Suomen Matkailuyhdistys vuonna 1938.

Vinkkejä:

Seitsemän kirkon kierroksen voi yhtä hyvin aloittaa Naantalin kirkosta ja polkea reitin myötäpäivään.

Mainio opaskirja on Markus Hiekkasen teos Suomen keskiajan kivikirkot. SKS. 2021 (5. painos).

Turussa voit vuokrata pyörän Carfieldilta (pyörät ja sähköpyörät) tai 10Bikesilta (sähköpyörät).

Teksti Veli-Matti Rissanen. Kuvat Veli-Matti Rissanen, Sirpa Saari ja Pekka Vallila.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?