Turun seudun saunat ja talviuntipaikat

Rakastatko talviuintia ja kunnon löylyjä? Onneksi tämän hyytävän ihanan harrastuksen pariin pääsee pulahtamaan monessa paikassa Turun seudulla. Lue lisää ja lähde rentoutumaan hyvällä porukalla!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Onko olemassa ihanampaa tunnetta kuin avannon ja saunan jälkeinen kokovartaloeuforia?

Talviuinti on loistava osoitus suomalaisesta hulluudesta. Se edustaa hyvin sitä kuuluisaa sisua, jota pohjoisissa suonissamme virtaa. Me emme pelkää kastautua jäähän leikattuun koloon ja sysimustaan veteen, itse asiassa jopa nautimme siitä. 

Jäätävästä vedestä riennämme toisen hullun harrastuksen pariin: hikoilemaan pieneen huoneeseen, mitä myös saunaksi kutsutaan. Hulluudesta viis, paahtavat löylyt jäisten pulahtelujen välissä suorastaan kruunaavat koko homman.

Sillä oikeasti, onko olemassa ihanampaa tunnetta kuin avannon ja saunan jälkeinen kokovartaloeuforia? Eipä taida.

Talviuinti on siis ihanaa, okei okei. Mutta miksi?

Luultavasti selitysten listalla ovat avantouinnin terveysvaikutukset, joita löytyy yllättävän paljon. Osa on tutkittua tietoa, osa pikemminkin kansanperinnettä ja jokaisen yksilöllisiä tuntemuksia.

  • Hyvä olo – Talviuinti lisää onnellisuushormonien, kuten dopamiinin ja endorfiinin tuotantoa. (Olisiko tässä vastaus siihen, miksi suomalaiset ovat niin onnellista kansaa?)
  • Kiihdyttää aineenvaihduntaa – Aktivoi ruskeaa rasvaa ja saa kuona-aineet liikkeelle.
  • Virkistää – Kuin heittäisi jääkylmää vettä kasvoille, mutta kokovartalo-versiona.
  • Auttaa kipuihin – Kylmähoito lievittää kipua ja rentouttaa lihaksia.
  • ZZZZZZ - Unen laatu paranee.

Turun seudun talviuintipaikkoja:

Huom! Monet Turun seudun talviuintipaikat ovat suljettuina 24.1.2021 asti koronaviruspandemian leviämisen estämiseksi. Talviuntipaikkojen sekä saunojen aukiolot voivat vaihdella. Tarkistathan ajankohtaiset aukiolot ja lisätiedot kunkin kohteen omilta sivuilta.

Psst! Jotta voimme kaikki nauttia talviuinnin iloista, muistetaan huolehtia turvaväleistä ja pidetään huolta hyvästä käsihygieniasta. Eikä lähdetä uimaan tai saunomaan kipeänä. 

Savusaunaa, turvehoitoja ja paljuja


​​​​​​​Eikö hyytävä vesi houkuttele sitten yhtään? Tosifanien avantohehkutuksesta huolimatta kaikki eivät lämpene tälle hyytävälle harrastukselle. 

Älä turhaan kiduta itseäsi, pelkkään saunaan on ihan ok mennä!

Villa Järvelä

Littoistenjärven rannalla pääsee avannon ohella myös lämpimään paljuun. Luksus! Jos kaipaat maksimaalista rentoutumiskokemusta, arkisin Villa Järvelässä voi verrytellä joogatunnin, jumpan tai äänimaljarentoutuksen parissa ennen pulikointia.

Herrankukkaro

Usko tai älä, vain puolen tunnin päästä Turun keskustasta sijaitsee tervantuoksuinen virkistyskeidas. Herrankukkarossa järjestetään kaikille avoimia saunatapahtumia ympäri vuoden, vaikka yleensä paikka on vain ryhmien käyttöön.

Vedä rentoutumisöverit lämminvesialtaissa, koe maailman suurin maasavusauna ja huipenna hemmottelu vielä saaristolaispöydän herkuilla.

Villa Wolax

Kaarinassa sijaitseva idyllinen merenrantahuvila Villa Wolax on talvisaikaan oikea saunojan paratiisi. Saunaperjantaisin tarjolla on kunnon löylyt puusaunassa, uintia, porealtaassa rentoutumista sekä herkullinen buffet. Tapahtumat ovat avoimia kaikille.

Forum Sauna

Jos haluaa mennä pelkästään saunomaan, niin sekin onnistuu – jopa ilman, että täytyy karata kauas Turun keskustasta. Forum Saunassa on naisten ja miesten yleiset saunat joka perjantai klo 15–18. Testaa saunomisen ohessa vaikkapa kuppaus-, iilimato-, tai turvehoitoa. Saatat yllättyä.

Zoolandian savusauna

Liedossa sijaitseva koko perheen eläin- ja puuhapuisto Zoolandia hemmottelee talvikaudella uudella ja upealla savusaunallaan. Lammen rannalta löytyy myös oma laituri, josta voi pulahtaa virkistymään löylyjen välissä. Yleisövuorot joka keskiviikko klo 17–21. Saunomisen jälkeen on kiva nauttia iltapalaa Zoo-ravintola Härmälinnassa.

Teksti Jemina Sormunen
Kuvat Visit Turku, Villa Järvelä, Turun Avantouimarit ja Turun Saarten Talviuintiseura ry

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?