Turusta Aurajoelle, Airistolle ja Saaristomerelle

Turku on merellinen, ja sekös on taivaallista! Pistäydy siis kaupungista vesille, vaihtoehtoja riittää piknikveneistä päiväristeilyihin. Valkkaa vinkkisi ja lähde lipumaan – mukana jutussa myös Naantalin, Paraisten ja Kemiönsaaren vinkit.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Mieli tekee merelle, muttet ihan tiedä, miten sinne pääsee? Tänä kesänä kannattaa aloittaa saaristoretken suunnittelu vaikkapa Turun merikeskus Forum Marinumin Saaristotorilta. Sieltä saat paikallisia herkkuja kotiin viemisiksi ja ideoita saaristoon. Kurkkaa myös explorearchipelago.fi. Uusi sivusto kokoaa saaristomatkailun mahdollisuudet käyttäjäystävälliseksi kokonaisuudeksi.

Mutta tässä tulee Kissin vinkit, lue eteenpäin.

Piknik-risteily Viking Linella – Aloitetaan isosti: valloita Saaristomeri kerrostalokorttelin kokoisella risteilijällä, jonka kannelta Turun saaristo avautuu kuin satukirja. Viking Linen Piknik-päiväristeilyt lähtevät Turun satamasta aamulla 8.45 ja palaavat noin kahdeksaksi illalla. Siinä välissä tunnet merituulen, syöt hyvin, shoppailet tax-freessä ja nautit sekä Amorellan että Viking Gracen hyvistä palveluista.

Låna-veneet – Isosta laivasta kompaktiin sähköveneeseen; Vähätorin rannasta vuokrattava Låna on hauska tapa ottaa Turku haltuun uudesta perspektiivistä. Sintonicin, Kupin, Kipon ja Lindan kyydissä voi bongailla nähtävyyksiä, laittaa musat soimaan bluetoothin kautta ja nauttia eväitä keskellä jokea. Varaa vene verkossa tai luota onneesi ja kävele suoraan paikan päälle.

Föri – Turkulaisten oma romuluinen kaupunkilossi liikennöi Aurajoen yli Martin kaupunginosan ja Kakolanmäen välillä. Rakastettu oranssi lautta on kuljettanut turkulaisia jo vuodesta 1904, eikä kuulemma voi kutsua itseään aidoksi turkulaiseksi, ellei ole matkustanut Förillä. Hyppää siis kyytiin ja havainnoi, josko sisäinen turkulaisesi resonoi. Matka kestää pari minuuttia eikä maksa mitään.

Föli-vesibussit – Fölin eli Turun joukkoliikenteen vesibussilla pääsee kesäaikaan kätevästi suoraan Aurajoelta Ruissaloon ja Pikisaareen – bussilipun hinnalla. Reitillä kulkee kaksi alusta, sympaattinen m/s Ruissalo ja astetta isompi m/s Jaarli. Ruissalossa kyydistä voi hypätä esimerkiksi Kansanpuistossa tai Ruissalon telakalla, josta löytyy mm. pari erittäin kivaa ravintolaa ja hehkutettu sisustusliike.   

S/S Ukkopekka – Yli 80-vuotias Ukkopekka on Suomen merialueen viimeinen aito matkustajahöyrylaiva. Heinäkuun alusta alkaen sillä pääsee taas iki-ihanille Loistokarin illallisristeilyille. Tiistaista lauantaihin kello 19 Aurajoelta lähtevät risteilyt suuntaavat vanhalle loistonvartijan luodolle Airistolle. Loistokarilla on romanttis-nostalgiset laituritanssit ja saaristolaisillallinen.

Tsekkaa myös Ukkopekan päiväristeilyt Turusta Naantaliin ja takaisin. Lähdöt tiistaista lauantaihin, Turusta Naantalin suuntaan kello 11 ja Naantalista takaisin Turkuun kello 15.

Rudolfina – Kun haluat nähdä Turun saaristoa, mutta aikaa on vain pari tuntia, hyppää Rudolfinan kyytiin. Nautit samalla hyvän aterian. Rudolfinan lounas-, päivällis- ja illallisristeilyjä järjestetään päivittäin läpi kesän.

M/s Lilyllä Vepsään – M/S Lily on tuttu näky Aurajoella, kun se kyyditsee matkustajia Turusta Vepsän ulkoilusaareen. Tätä reittiä Lily kulkee kesäsesongin aikaan päivittäin, ja kyytiin voi hypätä nauttimaan parin tunnin risteilystä tai viettää koko päivän Vepsässä seikkaillen. 

Perinnepurjelaiva Inga–Lill – Hyppää kyytiin ja tutustu Naantalin saaristoon vanhan kaljaasin kyydissä. Yleisöpurjehduksia on kesällä 2021 muutamia: 23.6., 21.7. ja 4.8. Vaihtoehtoisesti voit seilata Seiliin: Inga-Lill tekee kesällä 2021 Naantalista kaksi päiväretkeä (29.7. ja 12.8.) Seilin entiselle karkotussaarelle.   

Naantalin iltaristeilyt  – Naantali on näteimmilllään mereltä katsottuna, joten 1,5 tunnin iltaristeily vanhan kaupungin edustalla ja Naantalin saaristossa on koettava ainakin kerran kesässä. Lähdöt torstaisin ja lauantaisin sydänkesän aikaan (25.6.–7.8.) ja aluksena sympaattinen m/s Kuha.  

Seilin risteilyt Vitharunilla  – Seiliin pääset Naantalin Röölästä myös Vitharun-laivalla, jolla voit jatkaa matkaa aina “vastarannalle” eli Nauvoon asti. 

PS. Jos vielä mietit, miksi pitäisi mennä Seiliin, tiedä tämä: Airistolla sijaitsevalle Seilin saarelle karkotettiin spitaalisia jo 1600-luvulla. Spitaalin mentyä saari osoitettiin “hulluille” ja muille hyljityille, jotka toimitettiin saarelle arkkulaudat mukanaan, ilman toivoa paluusta. Värisyttävällä saarella kannattaa tutustua ainakin 1700-luvun puukirkkoon ja puhutteleviin, vaatimattomiin risteihin kirkkomaalla. Saarella on myös vanhan mielisairaalan tiloissa toimiva ravintola ja majoituspalveluja.

Paraisilta vesille

Vitharun – Saaristomeren suvisukkula, alus nimeltä Vitharun, liikennöi Turun, Paraisten ja Naantalin merimaisemissa koko kesän. Jos hyppäät kyytiin Nauvosta, pääset Seilin saareen. Jos haluat jatkaa Seilistä eteenpäin, pääset Vitharunilla aina Rymättylän Röölään asti. Ehkä kierrät saman tien koko Pienen Rengastien? Hieno saaristoreitti esittelee noin sadan kilometrin edestä Turun saariston parhautta, ja matkan varrelle osuvat niin Kustavi, Naantali kuin Turkukin. Hyvä idea päiväretkeksi!  

Turusta Paraisille – Suosithan julkisia: Linja numero 801 vie Turusta Paraisille ympäristöystävällisesti.

Kemiönsaarelta vesille

Örön linnakesaarelle –  Hyppää Sisselin tai Minandran kyytiin Kemiönsaaren Kasnäsistä. Meritie vie Örön vanhalle linnakesaarelle, joka nykyisin tunnetaan kiinnostavana sotahistoria- ja luontokohteena. Hotelli toimii vanhassa kasarmirakennuksessa, ja saarella on parikin kivaa ravintolaa.

Rosalan viikinkikeskukseen – Yhteysalus Aurora liikennöi Kemiönsaaren Kasnäsistä Rosalan saarelle. Rosalan viikinkikeskus tutustuttaa vuosituhannen takaiseen aikaan, jolloin tarunhohtoiset viikingit seikkailivat myös Saaristomerellä.  

Högsåran saarelle  – Kemiönsaaren Svartnäsistä on lyhyt matka Högsåran saarelle, joka toista sataa vuotta sitten oli myös Venäjän tsaarin lomaparatiisi. Samalla kun käyt Keisarinsatamassa testaat epäilemättä myös Farmors Cafén. Se on kuuluisa mm. ylimaallisista kakuistaan, joista saa leikata niin suuren palan kuin haluaa. 

Taalintehtaan risteilyt – Kemiönsaaren Taalintehtaalta pääset sekä pienelle että suurelle saaristoristeilylle. Pieni kestää 1,5 tuntia, iso 5,5 tuntia.

Saariston loistoreitti – Aivan ihana päiväretki vie sekä Rosalan viikinkikeskukseen että Bengtskärin majakkasaarelle. Mitä jos varaisit huoneen Bengtskärin jylhästä majakkatornista? 

Teksti Liina Komi. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Terri Vahtera, Jemina Sormunen ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?