Uusikaupunki kutsuu x 3

Uudessakaupungissa meren läsnäolo ja idylliset puutalot saavat huokaamaan ihastuksesta. Tee retki Selkämeren kansallispuistoon tai hämmästyttävään Bonk-museoon.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Merellinen Uusikaupunki

Uudessakaupungissa meri tulee kaupunkilaisten syliin Kaupunginlahden muodossa. Rantabulevardin suloisissa 1800-luvun makasiineissa on joskus varastoitu suolaa, mutta nyt niiden ravintoloissa ja terasseilla on varsin makea meininki.

Upouusi rantabulevardi valaistuksineen lumoaa niin kaupungin 16.000 asukasta kuin matkailijatkin. Pakkahuoneen vierassatamassa niin ukilaiset kuin veneilijätkin tapaavat usein munkkien ja erilaisten tapahtumien merkeissä.

Selkämeren kansallispuistoon voi tehdä retken mitä erilaisimmilla risteilyillä: miltä kuulostaisi vaikka kuutamoristeily, sightseeing-risteily tai hyljesafari? Suosittuja kohteita ovat historiallinen Katanpään linnakesaari sekä Isonkarin majakkasaari.

2Uudenkaupungin puutalot

Uudenkaupungin keskustaa värittää yli 600 pastellisävyistä puutaloa, eikä turistirysästä ole tietoakaan kun 1800-luvun empiretyylin keskellä todellakin vielä asutaan. Suomen laajimman puutaloalueen keskiöön voi majoittua vaikka Rauhaan, Olgaan tai Ruustinnaan – jo talojen nimet henkivät herttaisuutta.

Wahlbergin museotalossa pääsee ihmettelemään tupakkatehtailijan krumeluurista porvariskotia, jossa naisten silkkihameet kahisivat kattomaalausten alla jo lähes 150 vuotta sitten. Yläkerran näyttely vie katsojan merenkulun pyörteisiin.

3Pilvilinna, Bonk-museo ja Automuseo

Uudenkaupungin luovuuden omaperäiset ilmentymät hykerryttävät satunnaista matkailijaa. Taidetalo Pilvilinnan portin takaa paljastuu satumaailma meren äärellä. Raija Nokkalan naivistinen taide elää niin satupolun sadassa humoristisessa veistoksessa kuin itse talon jokaisella pinnalla. 

Bonk-museo taas vie taiteilija Alvar Gullichsenin aivoitusten äärelle. Bonkin kuvitteellisen  teollisuusimperiumin vaiheista saa eniten irti kun kuulee valkotakkisen oppaan jutut. Menossa mukana mm. paranormaali kanuuna ja friikkiaaltomuunnin! Lasten konepajassa hommaillaan tietenkin omien keksintöjen parissa.

Suomen laajimmassa Automuseossa autofanien päiväunet käyvät todeksi. Kolmessa avarassa näyttelyhallissa on mahtava joukko menopelejä sekä maailman laajin Saab-kokoelma.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?