Vinkit syksyiseen saaristoon x 18

Kesä loppui, mutta reissujalka vipattaa edelleen? Vinkki: lähde kokemaan saariston syksy.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Turun saaristo on siitä ihan mahtava paikka, että se soveltuu täydellisesti ympärivuotiseen nautiskeluun. Ja juuri nyt sinne kannattaa suunnata fiilistelemään syksyä. 

Kemiönsaaren ja Paraisten suloiset saaristokohteet vetävät puoleensa väsähtäneitä kaupunkilaisia rentoutumaan ja nauttimaan luonnosta sekä monista nähtävyyksistä. Ykköshoukuttimia ovat ehdottomasti rauhoittava tunnelma ja seesteisen kauniit, ruskan värjäämät maisemat. 

Päiväretki on kiva tapa ottaa ilo irti saaristosta, mutta ihan oman fiiliksen ja aikataulun mukaan siellä voi myös viipyä pidempään. Moni majoituspaikka on auki ympäri vuoden vastaanottamassa vieraita.

Joko kuulostaa kutkuttavalta? Tässä muutama vinkki, mitä saaristossa kannattaa syksyllä tehdä, nähdä ja kokea. Saaristoseikkailulle mars!

Syysretki-ideoita x 7

Rannikkoreitti – Mieletön pyöräilyreitti, jonka varrella on paljon nähtävää ruukkikylistä kansallispuistoihin ja överi-ihaniin saaristomaisemiin. Ja mikä parasta, pituuden ja etapit voit valita ihan itse. Kaikki lautta- ja lossiyhteydet ulkosaaristoon toimivat syksylläkin, ainoastaan kaupallinen reitti Kasnäs–Hanko on tauolla. Muuten reitti on kierrettävissä ympäri vuoden. Testaa esim. Salo–Mathildedal, Mathildedal–Kemiö, Kemiö–Taalintehdas, Taalintehdas–Kasnäs. 

Pyhän Olavin merireitti – Pyhiinvaellureitti vie Turusta saariston kautta Ahvenanmaalle, sieltä Ruotsiin ja lopulta Norjan Trondheimiin asti. Tässäkin kiva juttu on se, että voit hypätä reitille mistä kohtaa vain ja seurata sitä niin kauan kuin mieli tekee.

Saarihyppely: Hiittinen ja Rosala – Polkaise pyörällä Rosalan ja Hiittisten saarille nauttimaan saariston tunnelmasta. Alueen lautat ja lossit kulkevat ympäri vuoden (kyyti ilmainen!). Perillä voi ihastella Hiittisten kaunista saaristolaiskylää ja seikkailla aikamatkalle rautakauteen Rosalan Viikinkikeskuksessa

Taalintehdas – Merellinen ruukkikylä on täynnä mielenkiintoista nähtävää ja fiilisteltävää. Teollisuuskylän historiasta kertoo kivasti esimerkiksi ruukinkävely, jonka varrelta voi bongata mm. työläisten asuntoja, rantamakasiinit ja vanhan ruukin jäänteet masuuneineen. 

Mathildedal – Teijon kansallispuiston kainalosta löytyy oikea hurmuri: Mathildedal. Punamultataloja, ruukkirakennuksia, historiaa ja uniikkeja makuelämyksiä juureen leivottusta leivästä artesaanipizzaan ja oman kyläpanimon olueeseen. Suosittu kohde niin hipstereiden pyhiinvaellukselle kuin koko perheen päiväreissulle.

Utö – Ulkosaariston karu, kallioinen ja kaunis luonto on Utössä se maaginen juttu. Tiesitkö, että Utö on muuten Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari? Kannattaa käydä tsekkaamassa ainakin Suomen vanhin majakka, jonne järjestetään opastuksia ympäri vuoden. 

Luontopolut ja reitit – Luonnon helmassa seikkailu on saariston yksi parhaita puolia. Erilaisia luontopolkuja, näköalapaikkoja ja seikkailureittejä löytyy vaikka kuinka. Päätä itse, tekeekö mieli kevyelle käppäilylle vai kunnon vaellukselle. Parhaimmillaan voit yöpyä vaikka laavulla metsän siimeksessä. Inspiroiudu reittivalikoimasta: visitparainen.fi ja visitkimitoon.fi

Syysretki Bengtskärin majakalle
Lähde käymään Pohjoismaiden korkeimmalla majakalla. Jylhästi yksinäisyydessään kohoava majakka keskellä meren tyrskyjä on vaikuttava näky. Syyskuussa joka la ja su 5.–27.9.

Syysretki Örön linnakesaarelle ja Saaristomeren kansallispuistoon 
Örössä yhdistyy kaunis luonto ja puolustushistoria. Lähde risteilylle tutkimaan saaren tykkejä, komeita maisemia ja mielenkiintoista historiaa. Päiväretket syyskuussa joka la ja su 5.–27.9., lokakuussa la 10.10, ke 14.10 ja la 24.10. 

Loka-marraskuussa yhden tai kahden yön minilomaristeilyt:
​​​​​​​
Pe 2.10 – su 4.10 kaksi yötä Örössä
La 3.10 – su 4.10 yksi yö Örössä
La 10.10 – su 11.10 yksi yö Örössä
Ma12.10 – ke 14.10 kaksi yötä Örössä
Ke 14.10 – pe 16.10 kaksi yötä Örössä
Pe 16.10 – su 18.10 kaksi yötä Örössä
La 24.10 – su 25.10 yksi yö Örössä
Pe 20.11 – su 22.11 kaksi yötä Örössä

26.9. Omenapäivä
Sadonkorjuujuhla Söderlångvikin kartanolla. Omenapuutarhojen reunustama kartano on upea näky etenkin omena-aikaan. Hauskaa ohjelmaa, paikallisia herkkuja, taidetta, käsitöitä ja muuta mahtavaa. Ja tietenkin niitä omenoita.

2.–4.10. Muista hengittää
Vietä rentouttava hyvinvointiviikonloppu Korppoon saarella. Ohjelmassa on jooga- ja meditaatioharjoituksia sekä metsäkylpyjä. Retki sisältää aamupalat ja lounaat, kaksi yötä Hotel Nestorissa sekä kaksi kolmen ruokalajin maistelumenua ravintola Back Pocketissa.

2.–4.10 Ulkosaariston syysretki
Lähde merimatkalle Turusta kohti saaristoa ja vietä viikonloppu saaristossa seikkaillen. Reissulla yövytään Seilin saarella ja tehdään päiväretki Berghamnissa ja Brännskärissä. Hyvää ruokaa, puusaunassa rentoutumista ja paljon koettavaa oppaiden johdolla. Kiva reissuidea koko perheelle.

10.10. Saaristomatka Korppooseen
Tällä retkellä ehtii nähdä ja kokea paljon. Tehokkaalla päiväreissulla suunnataan Paraisten ja Nauvon läpi Korppooseen ja vieraillaan upeissa kulttuurikohteissa ja maisemissa.

6.–9.11  Utön hiljaisuuden retriitti
Suuntaa hiljentymään ja pysähtymään Utön saarelle. Viikonlopun pituinen hiljaisuuden retriitti on eheyttävä kokonaisuus rukoushetkiä, virikepuheita, meditaatiota ja ulkoilua. 

6.–22.11. Lux Archipelago
Paraisten valofestivaali piristää marraskuussa tuomalla valoa ja tunnelmaa pimeän vuodenajan keskelle. Lähde ihailemaan saariston asukkaiden ja yritysten tekemiä valoteoksia. 

Majoitu mukavasti x 5

Pidennä nautintoa ja buukkaa yöpaikka. Mihin saariston rauhasta olisikaan kiire?

Hotelli Stallbacken – Pehmeät pehkut ja perinteistä maalaisympäristöä vanhalla rusthollitilalla Nauvossa. Hotellin yhteydessä toimii myös överi-ihana Bed & Breakfast Grännas vanhassa pehtoorin talossa. 

Rosala –  Kauniilla Rosalan saarella kannattaa päiväreissun päätteeksi yöpyä. Esimerkiksi Sebbholmen tarjoaa mukavaa mökki- ja puutelttamajoitusta Rosalassa. Vai maistuisko unet sittenkin viikinkipäällikön huoneessa? Rosalan viikinkylässä pääset yöpymään viikinkien tyyliin.

Hotel Nestor – Korppoon saarella sijaitseva Hotel Nestor on täydellinen arjen pakopaikka. Yöpymään pääsee tunnelmallisissa huoneissa vanhan navetan yläkerrassa. Hotellin ravintola Back Pocket on jo itsessään hyvä syy matkata Korppooseen. Testaa ja ihastu. 

Saaristokylpylä Kasnäs – Kasnäsissä yhdistyy kaksi mahtavaa asiaa: virkistävä kylpyläloma sekä upeat saaristomaisemat. Kokonaisuuden kruunaa ravintola Kasnäs Paviljong, joka ilahduttaa erityisesti maukkaalla saaristolaispöydällään.

Söderlångvik – Söderlångvikin kartanon mielettömässä miljöössä meren äärellä kelpaa koisia. Nauti takkatulen lämmöstä kodikkaassa Grindstuganissa tai modernin huvilan ylellisyyksistä Villa Sundsvedjassa.

​​​​​​​

Miten saaristoon pääsee?

Bussilla, pyörällä ja omalla autollakin pääsee paikalle kätevästi, joten ei kuule hätää. Tästä alta löydät aikataulut, reittiohjeet ja muut tää olis hyvä tietää -infot matkaa varten.

Löydä perille: Kemiönsaari.

Löydä perille: Parainen.Innostuitko? Lisää saaristovinkkejä syksylle löydät täältä.

Teksti Jemina Sormunen. Kuvat Visit Kemiönsaari & Visit Parainen & Kim Allen-Mersh

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?