11 tunnissa Saaristomeren ympäri

Melominen, mikä ihana tapa liikkua maailman kauneimmassa saaristossa. JOO JOO. Ison risteilijän kannelta saariston kesä avautuu kuin tarjottimelle, ja matkaa voi tehdä vaikka korkkarit jalassa.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Siljan 11 tunnin saaristoristeily

Mikäli et todellakaan ole menossa melomaan, valitse reilusti toinen ääripää. Siljan 11 tunnin saaristoristeily lähtee Turun satamasta aamulla kello 8.15 ja palaa samaan paikkaan kello 19.15. Maarianhaminassa vaihdetaan laivaa Galaxysta Baltic Princessiin. Se tapahtuu kätevästi kävelysiltaa pitkin, maissa poikkeamatta.

Ihmiselle juuri sopivan mittainen 11 tunnin risteily lipuu halki Turun saariston, jota turkulaiset väittävät maailman kauneimmaksi. Älä ihmeessä usko moista näkemättä. Mene kannelle.

Kymmenistä tuhansista saarista koostuvan saariston mittasuhteet voi kerrostalon korkuisen laivan kannelta hahmottaa paremmin kuin soutuveneestä. Laivaväylä, joka merenpinnan tasossa vaikuttaa valtavan leveältä, näyttää näin korkealta puikkelehtivan saarien välissä kuin pujottelurata.

  • 40 000 saarta ja taivas myös

    Saaristomeri on Itämeren merialue, joka rajoittuu idässä Turkuun, lännessä Ahvenanmaahan, etelässä Bengtskärin majakkaan ja pohjoisessa Selkämereen. Saaristomerellä on noin 40 000 saarta ja luotoa, mikä tekee siitä maailman monilukuisimman saariston.

    Paikallisten ja veneilijöiden puheissa alueeseen viitataan usein yksinkertaisesti Turun saaristona. Vaikka Turun saaristo on maailmanluokan luontokohde, se on pääsääntöisesti säästynyt massaturismin kauhuilta kuten tungos, roska ja katoava autenttisuus. Risteilyaluksen kannelta voit bongata esimerkiksi merikotkan, joka oli uhanalainen vielä runsas vuosikymmen sitten. Nyt Saaristomeren merikotkakanta lasketaan jo sadoissa.

​​​​​​​Ison laivan kannelta kannattaa bongailla myös saariston ominaispiirteitä. Heti Turun satamasta seuraavana on Ruissalo, jonka rannat tunnistat tsaarinaikaisista puupitsihuviloista. Niiden sävykirjo on kuin suoraan maitobaarin listalta – värit vaihtelevat mansikkajäätelöstä banaanipirtelöön, päärynäleivoksia unohtamatta.

Ruissalon huviloista moni on nykyään erilaisten seurojen ja yhdistysten omistuksessa, mutta vielä täällä viettää kesiään myös turkulainen herrasväki. Heille sopii vaikka vilkuttaa sivistyneesti valkoisella pitsinenäliinalla.

Hiuli hei, herrasväki!

​​​​​​​Paluumatkalla Baltic Princessillä voit kolmena iltana kesässä (5.–7.7.2019) vilkuttaa myös Ruisrockille, jonka ohi ajetaan ihan läheltä. Tai sitten menet Ruisrockiin ja vilkutat isolle laivalle. Näky on unohtumaton kummastakin suunnasta.

Vastuullista ja vegeä vesillä

Ruotsinlaivojen roolia uusien ruokatrendien maihintuojina ei käy kiistäminen, ja tämä näkyy myös Siljan ravintoloissa. Niissä vähintäänkin pysytellään ajan tasalla, mielellään vähän keulitaankin.

 – Esimerkiksi kasvisruokailijoille on meidän ravintoloissamme aina vain enemmän tarjontaa. Samaan tahtiin toki tuntuu kasvavan kysyntäkin, toteaa Siljan aluejohtaja Nina Honkaranta ja jatkaa:

 – Kasvisruoan yhdistäminen kulinaristisiin elämyksiin on asia, jota kuluttajat nykyisin odottavat. Oma kasvisruokasuosikkini meidän ravintoloissa on Grill House -ravintolan Vegan Burger. Annos on tosi suosittu. 

Eettistä otetta kehitetään määrätietoisesti myös esimerkiksi Siljan kalaruoissa – ollaanhan Itämerellä. Syksyllä 2018 Silja sai ensimmäisenä laivayhtiönä MSC-sertifikaatin, joka on risteilijöille takuu kestävästä  ja vastuullisesta kalastuksesta.

– Meillä on parhaillaan käynnissä projekti myös ruokahävikin vähentämiseksi yhteistyössä WWF:n kanssa, Nina Honkaranta kertoo ja jatkaa:

 – Sen tuloksena keittiöstämme saatetaan kantaa pöytään vaikkapa nollahävikkikalapyörykät, joiden valmistuksessa on hyödynnetty ihan koko kala.
​​​​​​​

Lisätiedot ja varaukset

Yhteistyökumppanina Tallink Silja.
Teksti Liina Komi. Kuvat ja video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty