Ahvenanmaan ihanat x 7

Ahvenanmaata ei turhaan faniteta. Täällä ruokakulttuuri kukoistaa ja lumoava saaristo hurmaa hetkessä. Löydä parhaat nähtävyydet, hotellit ja aktiviteetit tästä.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Hotelli Pommern

Pommern on Maarianhaminan hotelleista näyttävin ilman muuta. Vuonna 2015 täysin uudistunut hotelli yhdistää viihtyisyyden tyylikkyyteen – ja todellakin onnistuu siinä. Valitsit sitten laadukkaan Superior-huoneen tai hauskan Muumihuoneen, mahdollisuus hyviin yöuniin on silmien sulkemisen päässä.

Pommernin avara lounge on kutsuva varsinkin iltaisin, ja viinibaariin kannattaa poiketa drinkeille vaikka ei hotellissa yöpyisikään. Illalliselle ei tarvitse lähteä aulaa pidemmälle, sillä hotellin oma Kvarter 5 tarjoaa kaupungin parhaita ruokaelämyksiä pohjoismaisia raaka-aineita kekseliäästi hyödyntäen.

2Hotelli Savoy

Pikkukadulta, värikkäiden talojen ja lehmusrivistön seasta löytyy hotelli Savoy. Hotellin lämmin vastaanotto ja persoonallinen kodikkuus tekevät vaikutuksen, eikä sijaintikaan voisi olla parempi. Maarianhaminan keskustan kahvilat, kaupat ja nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä, ja meri tervehtii kadun päässä. Savoy on paikallinen helmi, jossa viihtyy koko perhe.

Hotellin aamiasravintola Bistro Savoy tarjoilee aamupalalla paikallisia makuja, ja sen lasiverannalla on mukava istua tarkkailemassa Maarianhaminan aamuelämää. Aamiaisella kannattaa maistaa hotellin tuoretta omenamehua ja muita skandinaavisia herkkuja. Muista jättää terveiset aulan vieraskirjaan!

3Maarianhamina

Maarianhamina on vilkas ja eläväinen satama- ja merenkulkukaupunki – ja paljon kokoaan suurempi minimetropoli! Vain 12.000 asukkaan kaupunkiin mahtuu paljon nähtävää ulkoilureiteistä museoihin, liikkeisiin ja ravintoloihin. Meri on lähellä missä ikinä liikutkin, ja lähellä on kaikki muukin. Maarianhamina on siitäkin ihana lomakohde, että välimatkoihin ei juuri kulu aikaa. 

Kiertele Torggatanin pikkuputiikkeja tai eksy sivukaduille tutkimaan Maarianhaminan värikästä elämää, ja tee pakollinen pysähdys punaisten ranta-aittojen ja venevajojen ympäröimässä Merikorttelissa. Siellä pääset tutustumaan veneenveistoon ja raudan taontaan sekä ihailemaan perinteisiä puuveneitä merellisissä tunnelmissa. 

4Lasten Ahvenanmaa

Lasten Ahvenanmaa on täynnä hauskaa tekemistä ympäri vuoden, sisällä ja ulkona. Mariebadin kylpylän seikkailualtaissa riittää riemua, ja leikkisaari Lilla Holmenissa tutustutaan pieneläimiin ja loikoillaan uimarannalla. Ahvenanmaan Merenkulkumuseossa puolestaan pääsee sukeltamaan merenkulun historiaan. Kiipeä mastoon, ihaile aitoa merirosvolippua ja osallistu laivarotta Rubyn aarrejahtiin! 

Lähde lasten kanssa myös historialliselle aikamatkalle Kastelholmaan. 1300-luvulla rakennetussa linnassa riittää hämmästeltävää koko perheelle. Täällä ovat asustaneet sekä Kustaa Vaasa että Suomen herttua Juhana III. Linnan vierestä löytyvät myös vankilamuseo Vita Björn sekä ulkoilmamuseo Jan Karlsgården, jossa pääsee tutustumaan 1800-luvun talonpoikien elämään.

www

5Ahvenanmaan ruokakulttuuri

Ahvenanmaan ruokatarjonta ulottuu suloisista pikkukahviloista tasokkaaseen fine diningiin. Raaka-aineet tulevat paikallisilta tuottajilta, joten usein saat ravintolassa tietää mistä syömäsi kala on peräisin, kuka on leiponut leivät ja kuka pullottanut omenaviinin. 

Ahvenanmaalainen pannukakku vie kielen mennessään, ja paikallista omenahilloa sekä mehua kannattaa ostaa kotiin tai tuliaisiksi. Stallhagenin pienpanimon oluissa maistuu niin hunaja kuin mustikkakin. Ja kun ruokamatkailet Ahvenanmaalla, älä ohita Smakbyn makumekkaa. Ahvenanmaalaisen ruokakulttuurin grand old man Micke Björklundin oma paikka käsittää kivan ravintolan lisäksi mm. tilapuodin, tislaamon ja viinikellarin.

www

6Ahvenanmaan kalavedet

Kahlaa matalissa rantavesissä tai lähde avomerelle uistelemaan – Ahvenanmaalla jos missä kannattaa kalastaa niin kalojen kuin maisemienkin puolesta. Syksy on ahvenen- ja hauenkalastuksen parasta aikaa, ja keväisin kannattaa tulla pyydystämään siikaa tai meritaimenta. Tuletpa koska tahansa, Ahvenanmaalla nappaa aina.

Oli sitten kokenut kalaveikko tai virveli kädessä ensimmäistä kertaa, valmiit kalastuspaketit helpottavat kalareissua huomattavasti. Paketteihin sisältyy kaikki majoituksesta kalastuslupiin, ja paikallinen kalastusopas johdattaa parhaille apajille. Kilpailuhenkisellekin kalastajalle löytyy haastetta vuosittain järjestettävistä kalastuskilpailuista.

www

7Ahvenanmaan saaristo

Ahvenanmaan 6.700 saarta ja luotoa muodostavat saarimaailman, joka tarjoaa loputtomasti nähtävää. Ympäristöä voi tutkia omalla veneellä, melomalla tai erilaisilla järjestetyillä retkillä. Vieraile majakoissa ja luotsimökeissä, kalastajakylissä sekä luonnonsuojelualueilla. Nähtävyyksistä kannattaa kokea ainakin Maarianhaminan edustalla sijaitseva entinen luotsiasema Kobba Klintar, jota kutsutaan myös ahvenanmaalaisten vapaudenpatsaaksi. 

Saaristotunnelmiin pääsee myös autolla tai polkupyörän selässä suuntaamalla esimerkiksi Maarianhaminasta Järsövägeniä pitkin etelään. Kaunis saaristotie kiemurtelee pikkusiltoja pitkin Järsön saarelle, ja ympärillä aukeava saaristomeri on häikäisevä näky.

www

Julkaistu | Päivitetty