Emilie Gardbergin Turku

Kun luet tätä, Emilie Gardberg ei ole Turussa, mutta kaipaa sinne. Kukapa ei. Esittelyssä Turun paikat, herkut ja asiat, jotka jättäneet jälkensä kulttuurivaikuttajan sielunmaisemaan.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kun Emilie Gardberg elokuussa 2018 muutti Lontooseen, hän sai elämäänsä kolmannen tärkeän kaupungin. Ne kaksi aiempaa olivat opiskelukaupunki New York sekä synnyinkaupunki Turku.

​​​​​​​Nyt puhutaan jälkimmäisestä. Uudessa Kiss my Turku -sarjassa Emilie esittelee Turkunsa, jonka kulmat ja kulttuurikuviot hän tuntee kuin omat taskunsa.

Emilien isoisän isä perusti Hellaksen karkkitehtaan, isä oli Turun filharmonikkojen viulisti ja äiti kitaransoiton opettaja Turun konservatoriossa.

Ennen syksyllä 2018 alkanutta komennusta Suomen Lontoon kulttuuri-instituutin johdossa Emilie Gardberg työskenteli monipuolisesti osana Turun kulttuurielämää, muun muassa Turun filharmonisen orkesterin intendenttinä sekä Taideakatemiassa. Ja totta kai kaikki alkoi syntymästä Heidekenillä

Emilie syntyi vuonna 1976 Gardbergin sukuun, jolla on vahvat juuret Turun seudulla. Isoisän isä perusti Hellaksen karkkitehtaan, isä oli Turun filharmonisen orkesterin viulisti ja äiti kitaransoitonopettaja Turun konservatoriossa.

​​​​​​​Kun Emilie oli pieni, hänestäkin leivottiin muusikkoa. Vaikka niin ei sitten käynyt, musiikista tuli ammatti vuosiksi ja suuri rakkaus koko elämän ajaksi. Niinpä esittelemme ensin Emilie Gardbergin musiikkitärpit syksylle 2018.

Emilie Gardbergin musiikkitärpit

– Nyt nostan rakastamaani Turun filharmonista orkesteria, ilmoittaa Emilie Gardberg alkuun ja jatkaa:

​​​​​​​– Syksyn kiinnostavin konsertti on Magnus Lindbergin johtama Kerrostunut aika, solistina klarinettivirtuoosi Kari Kriikku. Lindberg on konsertissa sekä kapellimestarina että säveltäjänä. Olen varma, että tästä tulee huippusensaatio! 

Toinen Emilien konserttitärppi osuu lokakuulle, jolloin Turun filharmonikkojen vieraaksi saapuu pianisti Iiro Rantala. Iiro ja Amadeus sisältää sekä Rantalan omaa että Mozartin musiikkia.

​​​​​​​– Leif Segerstam kutsuu syksyn kokonaisuutta naminamiohjelmaksi, eikä siinä mitään, näin se on, kommentoi Gardberg. 

Emilie Gardbergin kolmas vinkki ottaa etäisyyttä Konserttitaloon, mutta musiikissa pysytään edelleen:

​​​​​​​– Turun Kaupunginteatterin syksyn kantaesitys, musikaali Varissuo, on kiinnostava tapaus. Satu Rasilan ja Palefacen käsikirjoitus sekä itse aihe luovat yhdessä korkeat odotukset. Hienoa, että Turun omista teemoista tehdään taidetta, se on elävän kulttuurielämän merkki.

Emilie Gardbergin ruokatärpit

Monet musiikki- ja kulttuuri-ihmiset ovat kiinnostuneita ruoasta ja viineistä, niin myös Emilie Gardberg. Hän on intohimoinen ruoanlaittaja ja kansainvälinen kulinaristi, joka on päässyt koluamaan Turun parhaita ravintoloita vuosikausia jo viran puolesta. Mitä paikkoja tulee Lontoossa ikävä?

​​​​​​​– Ehkä huikein muistoni liittyy ravintola Smöriin, jonne vein vieraanani John Malkovichin vuonna 2011. Hänellä oli päärooli The Infernal Comedy -esityksessä, joka vieraili Konserttitalolla osana Turun Musiikkijuhlien ohjelmaa.

Malkovich poltteli pikkusikaria, ja Smörin henkilökunta hiippaili paikalle vieraskirjan kanssa.

Oli lämmin heinäkuun ilta, ja hyvän illallisen päätteeksi Emilie istuskeli tähden kanssa kaupunginkirjaston sisäpihalla. Malkovich poltteli pikkusikaria, ja Smörin henkilökunta hiippaili paikalle vieraskirjan kanssa.

​​​​​​​Muuten maailmantähti sai nauttia kesäyöstä ihan rauhassa, kuten pikkukaupungissa kuuluu. Seuraavana päivänä Malkovich poseeraili tyynesti kuvaajille Keskiaikaisilla markkinoilla, mutta ilta oli rauhoitettu.  

​​​​​​​– Jos puhutaan vähän arkisemmista herkuista, suosikkeihini kuuluu vanhan Kauppahallin sushipaikka Kado, tilittää Emilie ja jatkaa: 

​​​​​​​– Käyn siellä ainakin kerran viikossa, koska tulen siitä onnelliseksi.

​​​​​​​Kun on kysyntää raskaalle lounaalle, Emilie saattaa käydä miehensä työporukan kanssa aina yhtä täydessä kotiruokapaikka Komppelissa poliisiaseman lähellä.

​​​​​​​– Puolikas annos riittää, kommentoi Emilie annoskokoa ja jatkaa:  

​​​​​​​– Samalla suunnalla on myös yksi lempipaikoistani, ravintola Viinille. Sen ihana henkilökunta nauttii samoista asioista kanssani, siis hyvästä viinistä ja tasokkaasta musiikista. 

​​​​​​​Paras paikka huurteisen Aura-oluen nauttimiseen on Emilien mukaan jokilaiva Cindyn joen puoleisella laidalla riippuva pelastusvene.

​​​​​​​Mitä ihmettä, saako siihen mennä?!

​​​​​​​– Tietääkseni, nauraa Emilie ja jatkaa: 

​​​​​​​– Cindyn kupeessa olen viettänyt ihania kesäpäiviä nauttien virvokkeita ja huudellen ohi kulkeville tutuille.

Emilie Gardbergin kaupunkikuva

– Kun olin pieni, luulin että maailma loppuu Turun taidemuseoon, Emilie Gardberg yllättää.

​​​​​​​Hän on asunut Turussa melkein koko ikänsä, ja varhaislapsuuteen kuuluivat keskikaupungin korttelit. Eipä ihme, että Emiliellä on edelleen melkein mystinen tapa havainnoida urbaania maisemaa. 

​​​​​​​Lempipaikat kotikaupungissa? 

​​​​​​​– Oi niitä on monta, huolestuu Gardberg mutta aloittaa kuitenkin: 

”Jotkut sanovat sitä rumilukseksi, mutta minulle se on ihana keidas joen rannassa.”

– Vietin koko lapsuuteni musiikkipaikoissa, ja Sibelius-museo oli ensimmäisiä jossa esiinnyin. Jotkut sanovat sitä rumilukseksi, mutta minulle se on ihana keidas joen rannassa. 

​​​​​​​Vaikka Sibelius-museon rakennus on 1960-luvun modernismia, pihapiirissä tuntuu vanha Turku. Ja kun hengittää musiikkia kuten Emilie, jopa tila itsessään soi; siinä kuuluvat tuomiokirkon kellot ja joen äänet. Ympäristöstä aistii, että nyt kuljetaan vuosisatojen kerrostumissa. 

​​​​​​​Avattuna vuosisatojen kerroksia löytyy tällä hetkellä Tuomiokirkon ja Vanhan suurtorin naapurista, jossa sijaitsee Emilie Gardbergin aikoinaan käymä lukio, Katedralskolan.

– Sali jossa kirjoitin ylioppilaaksi on tällä hetkellä avattu arkeologisia kaivauksia varten, toteaa Emilie Gardberg ja jatkaa:

​​​​​​​– Se on muuten parhaiten dokumentoituja kaivauksia koskaan, näin olen kuullut.

​​​​​​​Muita loistavia kulttuuritekoja Turussa ovat Emilien kirjoissa vanhan köysitehtaan alueen pelastaminen kulttuurille sekä Turun uuden pääkirjaston toteutus.

​​​​​​​– Kirjasto on nyt kaupunkilaisten olohuone oikeasti, aina melkein täynnä ja ennen yhdeksää on jono! Kliseistä mutta totta: on onnistuttu yhdistämään uutta ja vanhaa ja tehty paikka oikeasti kaikille avoimeksi. 

Jutun yhteistyökumppanina Turun kaupungin kulttuuritoimi.
Haastattelutoteutettiin Café Artissa, joka kuuluu Emilie Gardbergin suosikkeihin sekin.
Teksti Liina Komi. Kuvat ja video Joonas Tsokkinen.

Julkaistu | Päivitetty