Hotellihifistelijät testaa: uusi Turun Seurahuone

Turussa on uusi putiikkihotelli, keväällä 2019 avattu Solo Sokos Hotel Turun Seurahuone. Houkuttelimme muutaman hotelleihin vakavasti suhtautuvan matkailijan koeajolle. Kuinkas sitten kävikään?

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Hotellihifistelijät esittelyssä

Janne Kunttu on AD, joka löytää tutuistakin kaupungeista uusia helmiä muun muassa New York Timesin ja Foursquaren avulla. Enemmän Lost in Translation -tyyppinen haahuilija kuin nähtävyyksien suorittaja.

Annemari Hongell on puheterapeutti, joka pysyy poissa Instagramista, mutta rakastaa visuaalisesti harkittuja kokonaisuuksia. Hotellin tärkeimmät valintakriteerit: aamiainen ja kuntosali.  

Rami Kangas on viestintäyrittäjä, joka matkustaa mielellään muun muassa kulttuurin perässä. Hotellissa arvostaa tähtiä enemmän idearikasta konseptia, jonka eteen on nähty vaivaa.

Tanja Piha on bisneskehittämisen asiantuntija, joka on uransa varrella asunut hotelleissa aika ajoin vähän liikaakin. Ehkä juuri siksi hakee hotellilta erityisesti kodinomaisuutta ja lämmintä otetta palveluun.

Hotellikokemus alkaa loungesta

Hotellitestaajat aloittavat urakan kokoontumalla alkudrinkeille Seurahuoneen aulaan. Testaamassa on neljä hifistelijää, joista kaikilla on koeajoon oma näkökulma.

Annemari ja Janne ovat nuori pariskunta, joille huolella valittu hotelli on oleellinen osa matkakokemusta. Rami edustaa kokenutta kulttuurimatkailijaa, ja Tanja skannaa ympäristöä eritoten kansainvälisen bisnesmatkustajan perspektiivistä. 

Samalla kun toisilleen entuudestaan tuntemattomat testaajat tutustuvat, aistitaan hotellin tyyliä, yleisilmettä ja atmosfääriä.

– Ensivaikutelma hirveän kiva, cosy mutta luksukas, aloittaa Rami ja jatkaa:

– Tällainen design on parasta, kun käytetään vanhaa hyväksi. 1920-luvun talon puitteet tuovat kokemukselle syvyyttä. Tykkään mustavalkoisuudesta ja designklassikoista, joita kyllä voisi olla vielä muutama lisääkin.

 • Tyylipisteet on jaettu

  Raati oli positiivisella mielellä hotellin yleisilmeestä, joskin eri tyylilajeilla leikittely jakoi mielipiteitä. Se, että ollaan juuri Turussa, olisi saanut näkyä selvemminkin, esimerkiksi seinien valokuvatauluissa.

  Sijainti 4/5
  Palvelu 3,5/5
  Tyyli 3,5/5
  Persoonallisuus 3,25/5
  Paikallisväri 2,5/5
  ​​​​​​​Vastinetta rahalle 4/5

Huoneista hotelli tunnetaan

Kun Seurahuonetta suunniteltiin, oli pääarkkitehti Jaakko Puron mielessä hauska hotelli, jossa on ajateltu enemmän asiakasta kuin siivoamisen helppoutta.

– Näkee kyllä, että täällä on haettu uudenlaista otetta ja tavoiteltu nimenomaan vieraan viihtymistä, kommentoi Tanja ja jatkaa:

– Pidin siitä, että huoneessani ei ollut kokolattiamattoa, vaan tosi kaunis kalanruotoparketti. Valoisassa huoneessa oli myös ihanasti tilaa ajatella ja hengittää. Hyvä sänky, valikoima erilaisia tyynyjä, rauhallista. Mitä jäin kaipaamaan oli ehkä vielä kodinomaisempi tunnelma. Aika usein hyvä fiilis hotellissa vaatii pikemminkin viitseliäisyyttä kuin rahaa.

Muutkin testaajat kiittelivät huoneitaan. Ramille osui superkompakti yhden hengen huone, josta oli hyvällä suunnittelulla ja laadukkaalla varustelulla saatu toimiva ja mukava pikku luksuspesä. Annemari ja Janne sekoittelivat omassa kahden hengen huoneessaan hotellin oman spesiaalin drinkin, jonka valmistustarvikkeet löytyivät valmiina pöydällä olevasta rasiasta.

­– Aito huomaavaisuus ja kekseliäät pienet yksityiskohdat palvelussa ovat usein hotellin parhaat erottaumistekijät, summaa Annemari.

– Oma ensivaikutelmani oli julkisivun perusteella, että tuonne pitää päästä sisään, kertoo Janne, joka näkee Seurahuoneen isona askeleena eteenpäin Turun hotellitarjonnassa.

– Mutta mikä tämä tyyli on? Toisaalta Art Deco, toisaalta Lapland. Ja maailmalla on hotellidesignissa jo vedetty värikorkit auki, täälläkin voisi olla hauska nähdä enemmän värejä.

Kaiken kaikkiaan testiryhmälle oli selvää, että uusi Seurahuone vie Turkua eteenpäin hotelli- ja matkailukaupunkina ja siten ansaitsee todella tiukan arviointikeskustelun. Säälipisteitä ei siis ole nyt tulossa.

– Aiemmin turkulaisia hotelleita on ehkä verrattu lähinnä toisiin turkulaisiin hotelleihin, mutta viimeistään nyt vertailu siirtyy kansainväliselle tasolle, kuittaa Rami ja lisää:  

– Jos tämä arviointi kuulostaa kriittiseltä, niin sitä se onkin. Yksilöllisille boutique-hotelleille on ihan eri vaatimukset kuin perushotelleille.

 • Hyvät huoneet, hyvät pisteet

  Seurahuoneen huoneista tuli kiittävää palautetta kautta linjan. Kauneutta, mukavuutta, toimivuutta – ja ihanan rauhallista aivan keskellä Turun keskustaa. 

  Huoneen tyyli 4/5
  Toimivuus 3,5/5
  Mukavuus 4,25/5
  ​​​​​​​Vastinetta rahalle 4/5

Mitä ruokaa?

Illan viimeisenä rastina hotellihifistelijät nauttivat illallisen Seurahuoneen omassa ravintola Gunnarissa, jossa panostetaan  erityisesti sosiaaliseen syömiseen eli seurueen kanssa jaettaviin annoksiin. Talon samppanja – Bollingerin kanssa samaan samppanjataloon kuuluva Ayala – kaadetaan laseihin isosta magnumpullosta. Isompi pullokoko on eduksi myös samppanjan laadulle.  

Hifistelijöille oli varattu hauska uniikkipöytä, joka on valmistettu käsityönä Turun Brahenpuistosta kaadetusta vanhasta jättijalavasta. Pöydässä oli muutenkin paljon paikallista niin kattauksessa kuin  itse ruoassakin, mikä oli raadin mielestä sykähdyttävä juttu. Maistellut viinit kehuttiin erinomaisiksi, mutta ruoat jättivät vähän viileiksi.

– Erinomaisia ideoita ja hyvältä näyttäviä annoksia. Maussa voisi kuitenkin vielä petrata, kommentoi Rami. 

– Henkilökohtaisesti pidän enemmän yksilöllisistä lautasannoksista, totesi Janne Annemarin kompatessa:

– Esimerkiksi aamiaisen erikoisannos, johon kuului lohta ja saaristolaisleipää sekä uppomuna, oli hyvä ja mietitty kokonaisuus. Aamiainen sai pinnoja myös tarpeeksi isoista croissanteista, lähituotetusta lampaanmaitojugurtista, tuorepuurosta sekä kahvin tarjoilusta pöytään.  

 • Kuinka Gunnar pärjäsi?

  Rehellisyyden nimissä Gunnarin viinien ja ruoan välillä tuntuisi olevan tasoeroa. Onneksi aamiainen oli illallista parempi – ja se on monelle hotellivalinnassa tärkeä juttu.

  Miljöö 3,75/5
  Illallinen 2,25/5
  Viinit 4,5/5
  ​​​​​​​Aamiainen 3,3/5

Summa summarum

Seurahuone nosti Turun hotellitarjonnan kansainväliselle tasolle ja keräsi tiukalta raadilta keskipisteet 4,1/5.

Mikä oli huonointa ja mikä parasta hotellikokemuksessa?

– Parasta oli seura, kuten Seurahuoneella tietysti kuuluukin, toteaa Tanja.

– Mikään ei todellakaan ollut huonoa, täällähän on kaikki hyvin tai erittäin hyvin, summaa Rami kaikkien puolesta ja lisää:

– Yleisilme kansainvälistä tasoa, ensivaikutelma miellyttävä takan leimutessa ja lounge-baarin muhkeat istuimet vastaanottamassa matkailijaa, palvelussa ystävällinen ja rento ote. Sanoisin, että vastinetta rahalle täydet 5/5.

VARAA HETI JA TESTAA ITSE:

Yhteistyökumppanina TOK.
Teksti Liina Komi. Kuvat ja video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty