Kesätekemistä Turussa lapsiperheille x 20

Mitä Turussa kannattaa tehdä lasten kanssa? Kiva kun kysyit! Lue lisää ja löydä parhaat ideat koko perheen kesälomaan.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Meillä on idea: tulkaa Turkuun! Maan mainio kesäkaupunki odottaa ottajaansa ja tarjoilee lapsiperheiden iloksi paljon tekemistä. Listasimme ylös kesän ykkösjuttuja, joten napatkaa tästä parhaat reissulistalle ja lähtekää hakemaan ihania kesämuistoja Turusta. 

Pari puuhapuistoa

Muumimaailma – Tove Janssonin sadut henkiin herättävä Muumimaailma on kesän parhaimpia juttuja. 

Teatteriesityksiä ja jumppahetkiä, muumihaleja ja satupolkuja. Mukaan mahtuu aina jotain uutta bongattavaa sekä myös niitä tuttuja suosikkeja. Muumitalossa ja Niiskun keksintöpuistossa on ainakin käytävä, ja uskaltaisiko sitä tänä vuonna kurkata jopa Hattivattien luolaan

Psst! Jos taikuus kiinnostelee, aktivoi Taikaranneke Muumimaailman mobiilisovelluksessa ja katso mitä tapahtuu! Äpin voi latada ihan ilmaiseksi sovelluskaupasta.

Muista myös nämä kivat tapahtumapäivä Muumimaailmassa:

27.7. Unikeon päivä
7.8. Muumipeikon syntymäpäivä
22.8. Syksy saapuu Muumilaaksoon

Seikkailupuisto – Ah, Seikkis. Kupittaanpuiston kulmakivi ja kaikkien leikkimielisten kohtaamispaikka. Täällä saa jokainen napero harrastaa taiteen parissa ja temmeltää pitkin leikkikenttää, kahluuallasta ja suihkusientä. Vierestä löytyy myös liikennepuisto, jos vauhtia ei löydy täältä tarpeeksi (mitä epäilemme suuresti). Välissä vähän jätskiä, ja meno jatkuu!

Museoita minien mieleen

Turun linna – Turkulaisten mahtipontinen linna on täynnä jännittävää historiaa ja villejä tarinoita. Miltä näyttää aito vankityrmä? Asuuko täällä oikeasti tonttu? Entä miten linnassa käytiin vessassa? Ottakaa selvää.

Forum Marinum – Paljon ihmeteltävää kaikenikäisille maakravuille merenkäynnin mahtavuuksista uljaisiin museoaluksiin sekä saariston helmiin. Lapsille löytyy ihka oma näyttelyosio Tyrskynmyrskyn, ja kesällä myös museon pihalla tapahtuu kaikenlaista kivaa.

Aboa Vetus Ars Nova – Alakerrassa arkeologiaa ja yläkerrassa nykytaidetta. Aurajokirannassa, vanhassa Rettigin palatsissa sijaitsevaan museoon on helppo poiketa – ja yhtä helppo ihastua.

Täällä naperoita ilahduttavat mm. jännittävä Luutarha, maan alta esiin kaivetun Turun rauniot, sekä suloinen hiirten pienoismuseo Mouseum. Yläkerrassakin kannattaa käväistä, sillä taidenäyttelyt eivät ole pelkkä aikuisten juttu. Löytyisikö täältä inspiraatiota vaikka omiin piirustuksiin?

Niin ja hei, myös alakerran söpö Museokauppa kannattaa kiertää läpi. Ihana valikoima leluja, postikortteja, vihkoja ja muuta mahtavaa.

Biologinen museo – Vuonna 1907 avattu museoaarre johdattelee tutkimusmatkalle Suomen luonnon monimuotoisuuteen. Jokainen käsin rakennettu dioraama on kuin oma maailmansa! Kuinka monta tuttua eläintä tai kasvia osaatte niistä bongata? 

Turun taidemuseo – Puolalanmäen komea graniittilinna on visuaalinen seikkailu sekä ulkoa että sisältä. Tämän kesän taideätrppi koko perheelle: Michael Schilkin feat. Lotta Mattila -näyttelyn keraamiset eläinveistokset.

Luostarinmäki  – Vuoden 1827 hirmuiselta Turun palolta pelastunut puutalokortteli lumoaa mukaansa aikamatkalle. Tutkikaa ja tutustukaa yhdessä entisajan käsityöläisten elämään, koteihin ja ammatteihin. 

Kuralan Kylämäki – Ihan Turun keskustan ulkopuolella odottaa idyllinen 1950-luvun maalaiskylä, joka toimii elävän historian museona. Kesällä voitte bongata Iso-Kohmon emännän puuhailemassa maatilan askareiden parissa. Pääsisittekö vaikka mukaan?

Leikki jatkuu merellä

Vaikka Turussa riittääkin paljon puuhailtavaa, lisää hauskuuksia löytyy horisontista. Viking Linen kyydissä koko poppoo pääsee irtautumaan arjesta ja oikeasti vaihtamaan vapaalle. Mitäs sanotte, lähdetäänkö risteilylle?

Laiva on lastattu kiireettömällä yhdessäololla, saaristomaisemilla, hyvin syömisellä ja shoppailulla. Ja hei: myös aikuiset pääsevät huilaamaan, sillä lapsille riittää merellä monenlaista meininkiä. 

Kesällä risteilyillä on vielä entistä enemmän tilaa leikkiä, kun kokoustilat muuntautuvat Ville Viking Adventure Island -lastenmaailmaksi. No joo, palaverien sijaan on paljon kivempi pomppia pomppulinnassa, puuhailla Itämerilaboratoriossa ja fiilistellä nukketeatteriesitystä. 

Tutustu kesän ohjelmaan Viking Linen laivoilla

Koko perheen kesäteatteria

LinnateatteriMauri Kunnas – Etusivun juttu: Tassulan Sanomat on pahassa pulassa, ja kulttuuritoimittaja Herra Hakkaraisesta tulee uusi päätoimittaja. Miten Masa Marsu ja Hämähäkki-Heikki pärjäävät toimittajina? Pelastuuko toimitus purku-uhalta? Riemastuttava esitys viihdyttää ja samalla opettaa tärkeitä asioita medialukutaidon tärkeydestä.

Esitykset 8.7.–8.8.2021 Linnateatterin kesäteatterissa Ruissalon Tapahtumatelakalla. 

Turun Nuori TeatteriPrinsessa Pikkiriikki: Hannele Lampelan suositusta lastenkirjasarjasta tuttu kaikkien tuhmureiden sankari, Prinsessa Pikkiriikki, ihastuttaa päähänpistoillaan koko perhettä. Miten pitäisi suhtautua, kun joku on päässyt äidin sisuskaluihin ja muuttaa heille asumaan? Taiotaan aikuset himpskattiin ja lähdetään seikkailulle.

Esitykset 4.7.–6.8.2021 Uittamon paviljongin tanssilavalla.

Missä saa pulahtaa?

Kupittaan maauimala – Seikkiksessä riehumisen jälkeen voi suunnata virkistymään läheiseen maauimalaan. Allasvalikoimaa löytyy monenlaiseen leikkiin ja luttaamiseen, ja myös iso liukumäki saattaa aiheuttaa perheen vesipedoissa rieumunkiljahduksia.

Samppalinnan maauimala – Maauimala numero kakkonen ottaa vastaan uimareita korkealla Samppalinnanmäellä, joten aika mahtavissa maisemissa saa uiskennella. Ison altaan lisäksi pikku-uimareille löytyy oma allas, ja hyppytorni tuo mukavasti haastetta pulikointiin. 

Turun seudun uimarannat – Mikäli haluatte paistatella päivää uimarannalla ja kastautua klooriveden sijaan meressä tai järvessä, se onnistuu kyllä. Esimerkiksi Saaronniemen uimaranta sekä Ekvallan uimaranta sopivat hyvin myös pienemmille lapsille.

Kierroksia lastenkin makuun

Haluaisitteko ratkaista koko perheen voimin kadonneen rahakirstun mysteerin? Kesän uutuusretkellä tutustutaan juonellisen tarinan siivittämänä Turun keskiaikaiseen elämään ja hipsitään pitkin huiman historiallisia paikkoja. Lähtekää tutustumaan keskiaikaisen kauppiaantalon piikojen ja renkien opastuksella Turun menneisyyteen.

Kadonneen rahakirstun mysteeri – koko perheen seikkailu keskiaikaisessa Turussa

Turkuun tutustuminen jalkaisin on vastuullista matkailua parhaimmillaan. Ominpäin saa toki suunnistaa, mutta miten olisi yksityinen kierros omalle porukalla? Supersuosittu Koko perheen salaperäinen Turku -kierroksella pääsette näkemään kaupunkia ja kuulemaan jänniä tarinoita. Heinäkuussa voi myös hypätä yleiselle kierrokselle 7.7. tai 8.7. 

Koko perheen salaperäinen Turku
Koko perheen salaperäinen Turku omalle ryhmälle 

Jos Naantalissa on aikaa viihtyä pidempäänkin, osallistukaa Lasten Unikeko -kierrokselle. Tunnin mittaisella osallistavalla kierroksella oppaan kanssa poiketaan lapsia kiinnostavissa paikoissa ja ihmetellään kaikkea vastaan tulevaa. 

Lasten Unikeko -kierros Naantalissa

Vielä yksi yökyläehdotus

Lasten kanssa reissaaminen voi joskus olla, noh, melko rankkaa. Miltä kuulostaisi jäädä yöksi hemmottelevaan hotelliin? Kätevä tukikohta reissulle löytyy suoraan Kupittaan juna-asemalta. Viime kesänä avattu Original Sokos Hotel Kupittaa on viihtyisä ja tyylikäs valinta koko perheen majapaikaksi. Kupittaanpuiston ilot ovat ihan viekussa ja keskustan huvit kivenheiton päässä. Lisäkivaa: Ravintola Bistro Elli sopii myös perheen pienten makupalettiin, ja kattobaari Kuppis Rooftop Barin maisemiin ihastuu koko poppoo. 

Katso lisää Turun seudun majoitusvaihtoehtoja

Vinkki! Tekisikö mieli ottaa koira mukaan reissuun? Kannattaa tsekata sellainen saitti kuin tassutkartalla.fi. Sieltä voi kätevästi etsiä hakukategoriasta kaupunkikohtaisesti koiraystävällisiä ravintoloita, uimarantoja ja hotelleja.

Teksti Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Jenni Virta, Viking Line ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?