Kulinaristiretkelle Turkuun – poimi 30+ herkullista ravintolavinkkiä

Syys saa, mutta älähän synkisty. Lähde Turkuun syömään hyvin ja nauttimaan kaupungin loistavista ravintoloista, ja varaa kuule se hotellikin. Tulee ihana minibreikki!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Kuten meillä Turussa sanotaan: jokainen nälkä on mahdollisuus.

Nyt kun pandemia opetti meidät vastuulliseen kotimaanmatkailuun, pidetään kiinni uusista hyvistä tavoista. Avataan silmät sille, mitä on lähellä. Muistetaan, että vapaalle vaihtaminen on ennen kaikkea mielentila. Varataan Turusta hyvä hotelli – niitä on täällä nyt monta uuttakin – ja suunnitellaan minimatka ruoan ympärille. Sillä kuten meillä Turussa sanotaan: jokainen nälkä on mahdollisuus.

Matkasuunnitelmaan sopivia ravintoloita

Mami – Vähätorin klassikko, jolla on ollut alusta asti lusikkansa sopassa Turun nostamisessa erinomaiseksi ruokakaupungiksi. Mamin tyylilaji on raikkaan skandinaavinen mannermaisella twistillä.

Kakolanruusu kukoistaa holveissa, joissa ennen säilytettiin vankien omaisuutta lusimisen aikana. Turun ravintolakentän johtotähden, Erik Mansikan, järjestyksessä toinen paikka on monen paikallisen mielestä ihan ykkönen. 

Ruben – Uudenkarheaan vankilahotelli Kakolaan kannattaa tulla vapautumaan kauempaakin, eikä syömäänkään ole painetta karata hotellin laadukasta Ruben-ravintolaa kauemmas. Lähiruokaisa menu on piukassa sesongin parhauksia. 

Kaskis – Erik Mansikan taskukokoinen paraatipaikka elämysruokailuun. Realismin hengessä menusta löytyy muun muassa annokset nimeltä “Sieni” ja “Siika”. Varaa pöytä ajoissa.

Smör on Turun ravintoloista ehkä lähimpänä klassista fine diningia, vaikkei sielläkään kyllä harrasteta ylimääräistä jäykistelyä. Skandinaavista, sesongin mukaista ruokaa tunnelmallisissa kiviholveissa, kyytipojaksi mainiot viinit ja huomaavainen palvelu.

Tintå – Kuvakaappaus juuri siitä pariisimaisimmasta kohtaa Aurajokirantaa. Hyvät ruoat, hyvät viinit. Yleensä täynnä, mikä on tunnetusti pätevä syy hivuttautua sekaan. Tsekkaa myös sisarravintola Nerå reilu kilometri alajuoksun suuntaan.

Oobu – Uusi tyylikäs ravintola vanhassa Bassin talossa kalastelee kohteliaisuuksia Turun saaristosta ammentavalla ruokalistallaan. Täällä ruoka tulee läheltä ja kalakin savustetaan itse.

Karu – Mitä parhainta japanilaista kauppatorin tuntumassa. Sushin lisäksi kannattaa testata koukuttavia teriyakiribsejä. Ja niitä muita annoksia – täällä ruoka on tehty jaettavaksi.

Kuori – Tarunhohtoinen vegetaivas Turun itäisessä keskustassa – varsinkaan tätä et kyllä jätä väliin. Kuoren ravintoloitsija Marjaana Pohjola on muuten tuttu Suomalainen menestysresepti 2021 -ohjelmasta, jossa tuli voitto kotiin. 

Tiirikkala – Anniskelukahvila talossa, joka on aiemmin ollut muun muassa halkovaja ja Artekin myymälä. Sisäpiirin vinkki: sunnuntaibrunssi.   

Gunnar – Hotelli Seurahuoneen oma ravintola panostaa lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin. Korttelihotellin sisäpihalta löytyy ihana salaisuus: suojaisa, viihtyisä kortteliterassi Gunnar Backyard.

Tenlén BBQ & Smokery – Ruissalon Telakan uusi ravintola on kerännyt ensimmäisenä kesänään kosolti kiitosta. Rauhassa muhitetut ribsit ja muut low & slow -keittiön herkut saavat arominsa omenapuun savusta. Vanha telakkamiljöö viimeistelee kokemuksen.

Hügge – Ravintola kuuluu uuden aallon paikkoihin, joissa kasvisruoka ja kulinarismi kohtaavat mukavissa merkeissä. Sijainti Turun the ravintola-aukiona tunnetun Vähätorin laidalla täydentää mainion paketin.

Ludu – Linnankadun vanhaan maalikauppaan toteutettu interiööri on yksi Turun makoisimpia. Kekseliäs keittiö edustaa modernia eurooppalaista keittotaitoa skandinaavisella kierteellä. 

Nooa – Aurajoen vierasvenesatamassa toimiva paikka houkuttelee myös hyvän päälle ymmärtäviä veneilijöitä. Kannattaa tänne kyllä kävellä keskustastakin – alle pari kilsaa –, sillä Nooan kattoterassi on kaupungin kivoimpia paikkoja istua kaunista kesäiltaa.

Roster – Kurkkaa Tuomiokirkon taakse, Turun vanhan kaupungin mukulakivettyyn pyhimpään. Rennossa ravintolassa on luvassa muhkeita makuja ja modattuja klassikkoja Kari Aihisen keittiöstä. 

Sergio’s on neljän turkulaistuneen italialaisen ravintola, joka sekin keulii mielettömällä pizzalla ja itse maahantuomillaan viineillä, Italiastapa tietenkin. Bonusta sijainnista Aurajokirannan kuvankauneimmassa puutalossa. 

E. Ekblom tunnetaan loistavana drinkki- ja viinipaikkana, mutta hyvä on keittiökin. Sinne siis, kun haluat koukuttavan kokemuksen keskellä kauneinta jokirantaa.

Gustavo on Läntisen Rantakadun viimeinen ravintola ennen Tuomiokirkkosiltaa, ja saattaa sijaintinsa vuoksi jäädä vähän katveeseen. Gustavo kannattaa kuitenkin tietää, koska viinit ja Välimeri. Ja tietysti se mahtava pizza.

Mitä muuta Turussa voi tehdä kuin syödä?

Food Walk -kortti saattaa aiheuttaa myös kävelyä, mutta energiatasot pysynevät kohdillaan: Visit Turun kortti ketjuttaa makoisasti viisi Food Walk -nimikkoannosta keskustan eri ravintoloissa. 

Kauppahalli on ravinnut kaupunkilaisia jo vuodesta 1896, eikä merkkejä aseman heikkenemisestä näy – päinvastoin. Käy katsomassa, mitä turkulaiset kauppiaat ovat keksineet, ja nauti paikan päällä vaikka loistava lounas. Sisäpiirin vinkit: Koe Herkkunuotta ja Kado Sushi. Lämpenet varmasti myös taivaisiin ylistetylle 450°C-pizzerialle.
 

Walo Rooftop Bar kuuluu Turun uudempiin kujeisiin. Original Sokos Hotel Wiklundin katolla paistatteleva baari tarjoaa komeat näkymät vanhan kaupungin ylle. 

Kuppis Rooftop Bar puolestaan nököttää korkealla uuden hotelli Original Sokos Hotel Kupittaan katolla. Komeat näkymät yli Turun täältäkin, vähän eri kulmasta. 

Café Art on kahvihifistelijöiden kantapaikka Turussa. Jos sää suosii, nauti kahvisi ulkona jokirannan terassilla; kyseessä on yksi Turun ikonisimmista Insta-näkymistä. Kahvilan sisällä on kuvataidetta myyntinäyttelyssä.

Hotelleja herkuttelijoiden makuun

  • Turun Seurahuone on uudenkarhea putiikkihotelli, joka sopii nautinnolliseen ruokareissuun kuin voi saaristolaisleivälle. Keskeinen sijainti tarjoaa kävelymatkan kaikkiin tarinamme ravintoloihin.

  • Hotel Centro on aito ja alkuperäinen perhehotelli, jonka sijainti kivenheiton päässä Turun torilta ei voisi olla keskeisempi.

  • Hotel Kakola on uusi hotelli legendaarisessa vanhassa vankilassa. Sviitin vaihtoehtona voit valita yöpymisen tyrmäävässä pikku sellissä, turvallisesti kalterien takana.

  • Scandic Plaza edustaa Erik Bryggmanin alkuperäistä funkkisarkkitehtuuria kävelykadun varrella.

  • Scandic Julia on Turun hotelleista lähin, kun puhutaan mainiona ravintolakeskittymänä tunnetun Vähätorin ravintoloista.

  • Radisson Blu Marina Palacesta moni tykkää, ovathan sen jokinäkymät niin komeat kuin Turussa olla ja saattaa.

  • Original Sokos Hotel Kupittaa toimii Kupittaan rautatieaseman yhteydessä, jonne Helsingin juna tuo suoraan perille. Lähellä ovat niin Kupittaanpuisto kuin Hämeenkadun mainiot ravintolat – ja hotellin oma ravintola Bistro Elli.

Jos näistä ei mikään just natsaa, niin lisää Turun hotelleja ja muita majapaikkoja löydät täältä.

Ja vielä; Turku on tietysti myös kulttuurikeidas. Kurki tarjontaa täältä

Teksti Liina Komi. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Terri Vahtera, Jemina Sormunen ja Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?