Laiva on lastattu laatuviinillä

Siljalla panostetaan viinivalikoimaan, joka saa harrastajankin hymisemään tyytyväisenä. Toimitus kävi Baltic Princessillä tutustumassa Jukka Kajakosken ja Jenni Tarkkisen kanssa Tax Free Shopin viinivalikoimaan ja Piano Barin viinitastingiin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Baltic Princess sunnuntaiaamuna kello yhdeksän. Laiva ui tasaisesti kohti Maarianhaminaa, ja laivan myyjänä työskentelevä Jukka Kajakoski on luvannut esitellä Tax Free Shopin viinivalikoimaa viinejä harrastavan asiantuntijan näkökulmasta. 

Jukan tehtävänä on koota kolme erilaista tuliaispakettia, joista kuhunkin poimitaan yksi punaviini, yksi valkoviini ja yksi kuohuviini. Ensimmäinen paketeista kootaan teemalla Kaikkea parasta. Toinen on nimeltään Hinta–laatusuhteen huiput. Kolmannessa paketissa etsitään jotain kaavoista poikkeilevaa teemalla Vaihtelu virkistää.

Sitten mennään.

Kaikkea parasta – hinnasta piittaamatta

Tignanello 2015 (64,90 €). Liikkeen herkullisimmaksi punaviiniksi Jukka Kajakoski valitsee kulttiviini Tignanellon, jonka Italian viiniviranomaiset luokittelevat pöytäviiniksi ja valmistaja "supertoscanalaiseksi".

– Paikalliseen toscanalaiseen viiniperinteeseen kuuluvan Sangiovesen ohella tässä on käytetty myös Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -rypäleitä. Siitä pöytäviiniluokitus, joka ei tässä tapauksessa kerro mitään viinin laadusta, valottaa Kajakoski ja jatkaa:

“Vasta kolmevuotias viini pitää sisällään mm. luumun, lakritsan ja yrttien aromeja, ja korkkaamista kannattaa vitkutella ainakin viisi mutta jopa 20 vuotta.”

– Vasta kolmevuotias viini pitää sisällään mm. luumun, lakritsan ja yrttien aromeja, ja korkkaamista kannattaa vitkutella ainakin viisi mutta jopa 20 vuotta. Tämän voisi juoda vaikka vuonna 2030 esimerkiksi rosmariinilla maustetun lampaan sisäfileen kanssa.

​​​​​​​Chablis-Vaudésir Grand Cru 2009 (44,90 €). Talon parhaaksi valkoiseksi Jukka Kajakoski nimeää Morin Pere & Filsin chablis-pullon. 

– Tämän Chablis'n alueen mainion edustajan kanssa nauttisin 
vaikka merianturaa Meuniére. Pereinteisestä Chardonnay-rypäleestä tehty viini on raikas, voinen ja sitruksinen, ja käy mainiosti yksiin voissa 
paistetun ja sitruunalla viimeistellyn klassikkokalaruoan kanssa. Kotimainen kampela käy tähän loistavasti myös, Kajakoski vinkkaa.

Feuillatte Palmes d'Or vintage 2006 (89 €). Kun valkataan parasta kuohuviiniä hintaa katsomatta, päädytään usein samppanjahyllylle. Niin nytkin, ja Kajakosken katse käy ensin sekä ylähyllyn Dom Perignonissa että viereisessä Krüg-pullossa, joka on liikkeen kallein viini. 

Valinta päätyy kuitenkin alle satasen Palmes d'Or -samppanjaan vuodelta 2006. Mikäs siinä?

– No ensinnäkin on kiva, että nämä ovat aina tiettyä vuosikertaa eivätkä sekoituksia. Se tekee maistelusta mielenkiintoisempaa. Lisäksi vuosi 2006 oli erittäin hyvä vuosi Champagnessa, perustelee Kajakoski ja jatkaa:

– Tämä samppanja myös onnistuu maistumaan yhtä aikaa paahteiselta ja hedelmäiseltä, mikä on jokseenkin poikkeuksellista. Yleensä lopputulos jompikumpi, mutta tässä enemmän on enemmän.

Hinta–laatusuhteen huiput

“Tämä luomuviini Italian Pugliasta on varsinainen löytö”, hehkuttaa Kajakoski

Hipster Negroamaro 2017 (8,50 €). Kun otetaan kierros tarkan taloudenpitäjän viinilöydöille, Jukka Kajakoski vie shoppailuseuransa epäröimättä Hipsterin luo. Hyvä niin, sillä edullisen punaviinipullon pöhkö etiketti olisi saattanut estää ostopäätöksen.

​​​​​​​– Tämä luomuviini Italian Pugliasta on varsinainen löytö, hehkuttaa Kajakoski ja jatkaa:

– Negroamaro-rypäleestä tehty viini on tosi pehmeän makuinen. Tätä voisi tarjota vaikka itse grillattujen burgerien kanssa, ja edullisen hinnan ansiosta juhliin voi kutsua enemmänkin porukkaa.

San Giovanni Della Sala 2017 (14,90 €). Kohtuuhintaisista valkoviineistä Jukka Kajakoski nostaa ykköseksi neljän rypäleen sekoituksen Italian Orvietosta. Antinorin valmistaman viinin rypäleet ovat Grechetto, Procanico, Pinot Bianco ja Viognier. Lopputuotteen maku on Kajakosken mukaan erittäin puhdas ja hedelmäinen.

– Tämä ei-ihan-rutikuiva valkkari maistuisi mainiosti äyriäisrisoton kanssa. 

The Boss Prosecco Millesimato Extra Dry 2017 (10,90 €). Paatin paras edullinen kuohuviini tulee samalta valmistajalta kuin edellä mainittu Hipsterkin. Vaikka Ferro 13 näyttäisi erikoistuneen herttaisen kömpelöihin tuotenimiin, hallitsee talo selvästi viinin valmistuksen.

– Boss on oivallinen brunssiviini, joka puolikuivuutensa ansiosta taipuu sekä suolaisen että makean pariksi, kuittaa Kajakoski.

Jotain spesiaalia vaihtelua kaipaaville

“Itse nauttisin tämän todella voimakkaan viinin grilliruoan kanssa. Mutta ehkä vasta vuosien päästä – tätä voi säilyttää vaikka 15 vuotta vielä.”

Chateau Musar Gaston Hochar Red 2006 (29,90 €). Tämän viinin esittely saa Jukka Kajakosken silmät loistamaan:

Gaston Hochar on harrastajien parissa hyvin tunnettu ranskalainen viiniguru, joka perusti viinitilan Libanoniin vuonna 1930. Ranskalaisen valmistusperinteen yhdistäminen Bekaan laakson maaperään, ilmastoon ja paikallisiin lajikkeisiin on luonut viinejä, joissa on jotain hyvin yksilöllistä.  

Hocharin Cinsault-Carignan-Cabernet Sauvingon-viinissä maistuvat muun muassa mustaherukka ja tiukat tanniinit.

– Itse nauttisin tämän todella voimakkaan viinin grilliruoan kanssa. Mutta ehkä vasta vuosien päästä, tätä voi säilyttää vaikka 15 vuotta vielä. 

Chateau Musar Gaston Hochar White 2009 (29,90 €). ​Kajakoski ei malta olla suosittelematta vielä toistakin viiniä Gaston Hocharin tiluksilta.

– Tässä välimerellisessä viinissä on rypäleinä libanonilaiset lajikkeet Obaideh ja Merwah. Osta pullo, jäähdytä ja juo jo lähiaikoina kuhan ja kermaisen sienikastikkeen kanssa. Mahtava paahteisuus ja mantelin aromeja! 

Vardon Kennett Esplendor 2013 (28,90 €). ​​​​​​​Jukka Kajakosken erityinen kuohuviini tulee Espanjan Kataloniasta. Kuten hyvään viiniin usein, tähänkin liittyy tarina. 

– Englantilaissyntyinen Daniel Vardon Kennett oli kauppalaivasuvun vesa, joka asettui Barcelonaan joskus 1800-luvun alussa, kertoo Kajakoski ja jatkaa:

– Hän rakastui paikalliseen naiseen, perusti tämän kanssa viinitilan ja päätti vaatimattomasti alkaa valmistaa Espanjan parasta kuohuviiniä. Sanoisin, että hän onnistui, sillä perinteisellä samppanjamenetelmällä tehty Vardon Kennet Esplendor on viini, joka ei kalpene yhtään samppanjoiden rinnalla.

 • Viskiä vaativille

  Silja kunnostautuu myös viskin ystävän ostospaikkana. Tässä suosikit kolmen kategoriaan.

  Keräilyviskien kuningas. Highland Park Thorfinn (1.299 €) tulee Orkneyn saarelta Skotlannin pohjoispuolelta ja maistuu kuulemma mm. paikalliselta turvesavulta, muskottipähkinältä ja inkivääriltä.

  Tätä on paljon mennyt. Johnny Walker Blue Label (141 €) on maultaan pehmeä sekoitusviski, jota mm. aasialaiset matkustajat ostavat paljon.

  Melkein liian hyvä juotavaksi (muttei sitten kuitenkaan). Laphroaig 25 Year Old (299 €) tulee Islayn saarelta Skotlannin länsipuolelta. Single malt -viski on kypsynyt matkansa varrella sekä sherry- että bourbon-tynnyreissä.   

Testissä Piano Barin uusi viinitasting

Yhä useampi meistä tuntee vilpitöntä kiinnostusta viiniin, ja maistelu on mainio tapa tehdä makumatkoja ympäri maailmaa. Nyt voit osallistua Siljan alkuviikon risteilyillä opastettuun viininmaisteluun.

Testaamme tastingin baarimestari Jenni Tarkkisen vetämänä. Erittäin kuluttajaystävälliseen 18 euron hintaan (Club One -jäsenille 15 €) saa maistiaisannoksen neljää "laivan viiniä", jotka valitaan asiantuntevan raadin yhteistyössä kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Hyvää hinta–laatusuhdetta ja monelle maistuvaa makumaailmaa edustavia viinejä saa tänä aikana ainoastaan Siljan laivoilta.

Yhä useampi meistä tuntee vilpitöntä kiinnostusta viiniin, ja maistelu on mainio tapa tehdä makumatkoja ympäri maailmaa. Nyt voit osallistua Siljan alkuviikon risteilyillä opastettuun viininmaisteluun.

Laivan kuohuviini: Brioso Spumante Extra Dry (8,50 €)
Laivan kuohuviinissä yhdistyvät Glera- ja Chardonnay-rypäleet. Hedelmäistä, raikasta ja nimestään huolimatta ei liian kuivaa viiniä voisi kuvailla vaikka hyväksi perusskumpaksi. Maistuu siis monelle. 

Laivan samppanja: Bauchet Brut (28,90 €)
Laivan samppanja tulee Bauchet’n perheen tiloilta, mistäpä muualta kuin Champagnesta. Maku kevyt ja raikkaan hedelmäinen, ja samppanjalle ominainen kuohahdus suussa runsas ja mukava. 

Laivan valkoviini: Geil Riesling Trocken (8,50 €)
Laivan valkoviini on Rieslingiä ja siten ruokien suhteen monipuolista. Pehmeästi yrttinen ja hedelmäinen niin tuoksultaan kuin maultaankin.

Laivan punaviini: Zonin Velluto Appasimento (8,50 €)
Laivan punaviini Zonin perhetiloilta. Niin sanottu "vauva-Amarone" on tehty kuukauden verran kuivatetuista rypäleistä ja maistuu täyteläiseltä ja pehmeältä. Hyvä löytö näin edulliseksi viiniksi. 

Raadin kommenteissa hehkutetaan talon samppanjaa, jota koko kööri päättää ostaa myös kotiin viemisiksi. Alle kolmen kympin hintaan pullo onkin löytö samppanjan ystävälle. Myös punaviini saa erityiskehut hyvästä hinta–laatu-suhteestaan ja rusinaankin vivahtavasta maustaan, joka lasissa oleskellessaan pehmenee suorastaan suussa sulavaksi.

Kenelle: Piano Barin viinitasting on erinomainen tapa kurkistaa viiniharrastuksen maailmaan asiantuntijan johdolla. Tasting järjestetään Piano Barissa Siljan Turun lähdöillä maanantai–torstai kello 11. Hinta 15 €/Club One -jäsen, 18 €/muut.

Varaa viininmaistelu ennakkoon viimeistään vuorokausi ennen matkaa. Paikkoja rajoitetusti, ostettavissa myös laivalta mikäli tilaa. Katso lisää ja varaa risteily täältä.

 • Mitä ruokaa?!

  Ihminen ei elä pelkästä viinistä. Mitkä olivat testiryhmän huippuhetket Baltic Princessin ruokapöydissä?

  Ensinnäkin, Happy Lobsterin äyriäisvati oli menestys. Yli kymmenen lajia herkullisia mereneläviä jäillä, menossa mukana raikkaita ostereita ja hyvää hummeria. Tällaista settiä ei ole maissa monessakaan paikassa.

  Happy Lobsterin merenelävät tulevat laivaan Tukholmasta, koska sitä kautta saadaan tuoreinta tavaraa. Jos sea food on suosikkisi, äyriäisvati on ihanan monipuolinen.

  ​​​​​​​Toinen huippuateria sattui ystävysten kohdalle Tavolatassa, jossa testattiin ravintolan kausimenua. Lautaset nuoltiin puhtaiksi mm. hummeriraviolien ja herkkutatin sekä  pariloitujen, aniskastikkeen kanssa tarjoiltujen kampasimpukoiden jäljiltä.

  – Kausimenu vaihtuu jo marraskuussa, mutta tämän kokemuksen perusteella suosittelen testaamaan.    

Lisätiedot ja varaukset

Yhteistyökumppanina Tallink Silja.
Teksti Liina Komi. Kuvat ja video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty