Matkaa Turkuun elokuvien kautta – 10 leffavinkkiä!

Ilouutisia Turku-faneille! Suomen vanhimman kaupungin fiilistely onnistuu myös kotisohvalla röhnöttäen. Esittelyssä kymmenen kotimaista elokuvaa, jotka vievät sinut hetkeksi Turkuun.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Turku on monesta syystä aikamoinen helmi, mutta senhän toki jo tiesitkin. Viehättävä saaristokaupunki, jossa on mukavaa pikkukaupungin tunnelmaa, mutta myös kiehtovan kansainvälistä twistiä. Kompaktin kokoinen mesta, jonka sisällä pääsee hujauksessa historiallisilta mukulakivikaduilta luontoon ja maailman kauneimpiin saaristomaisemiin. 

Ei siis mikään ihme, että Turun monipuolinen ja kuvauksellinen miljöö vetää puoleensa matkailijoiden lisäksi myös elokuvabisneksen poppoota.

Vuosien varrella Turusta onkin muotoutunut varsinainen Suomen Hollywood, jossa on kuvattu (ja kuvataan jatkuvasti) lukuisia elokuvatuotantoja, niin kotimaisia kuin kansainvälisiä. 

Turun nousu elokuvakaupungiksi alkoi suunnilleen vuonna 2010, kun kuudessa kuukaudessa kuvattiin kuusi Vares-leffaa ympäri Turkua. Ja monta tuttua turkulaista paikkaa Vareksista voikin bongata: ikonisin lienee tietty Kaskenkadun Uusi Apteekki

Nyt kun matkailun kanssa pitää olla varovainen, Turussa kuvatut elokuvat tarjoavat vaihtoehtoisen tavan päästä rentoutumaan turkulaisissa maisemissa.

Mikäli haluat fiilistellä just sitä Apteekkia tai muita Turun mainioita mestoja, tässä muutama kotimainen leffavinkki, olepa hyvä.

Psst! Kaikki tämän listan leffat löytyvät muun muassa Elisa Viihteestä.

Turussa kuvattuja elokuvia x 10

Ari (Mikko Nousiainen) on nuori raikulilääkäri, kunnes tapaa rannalla – Ruissalon Saaronniemessä btw – kauniin Tiinan (Laura Malmivaara). Tiinan kautta Ari tutustuu ystäväporukkaan, jonka pitkä ja kuuma kesä saa kulisseikseen helteisen Turun kauneimmat spotit. Ja jos toimitukselta kysytään, Turku todellakin varasti elokuvan pääroolin.

Bongaa Turusta: Aurajoen ranta, Ruissalo, Samppalinnan mäki, Turun tuomiokirkko, Suomen Akatemia, TYKS, Vanha köysitehdas, Kakskerran kirkko, Turun saaristo, Papa Joen terassi, Ravintola Uusi Apteekki

Katso Aku Louhimiehen läpimurto täältä.

Aikahyppy 1600-luvulle, paikkahyppy Tukholman kuninkaanlinnaan – ja kaikki tämä kuvattiin Turussa vuoden 2014 paikkeilla.

Kristiinasta (Malin Buska) tuli kuusivuotiaana Ruotsin kuningatar, ja hänet kasvatettiin isänsä pyynnöstä prinssinä. Nuori kruununperijä oli moderni ja muutoshakuinen hallitsija, joka haistatti pitkät aikansa naiskäsitykselle ja aiheutti skandaalin romanttisella suhteella hovineitoonsa, kreivitär Ebba Sparreen (Sarah Gadon). ​​​​​​​

Bongaa Turusta: Tuomiokirkko, Turun linna, Nautelankoski, Luostarinmäki

Katso Mika Kaurismäen leffa täältä.

Kepeä komedia kertoo pikavipeillä velkaantuvasta muotibloggaajasta Marjasta (Minka Kuustonen), joka painii kroonisen rahapulan kanssa, mutta yrittää parhaansa mukaan pitää kulissit pystyssä. Marja törmää vaatimattomaan miljoonaperijään Olaviin (Olavi Uusivirta) ja päättää ratkaista rahaongelmansa tämän avulla. Lopputulos on varsin viihdyttävää settiä kivalla kattauksella turkulaisia paikkoja ja maisemia.

Bongaa Turusta: Martinsillan grilli, ravintola Tårget, ravintola Smör, Kaskenkatu ja Hämeenkadun risteys, Samppalinnan ravintola, Ruissalo, Saaronniemi, Logomon ratapiha-alue, Kauppatori

Katso Ville Jankerin ohjaus täältä.

Kotimaista menestyskomediaa tähdittävät koko kansan naurattajat Sami Hedberg, Aku Hirviniemi sekä Jaajo Linnonmaa. Lapsuudenkaverit suuntaavat äijäporukalla luokkajuhlaan vanhaan kotikaupunkiinsa, ja edessä on villi viikonloppu vailla velvollisuuksia. Kaverusten sekoilumeininki lähtee kuitenkin aika pahasti lapasesta, kuten arvata saattaa.

Bongaa Turusta: Yökerho Apollo, Taideakatemia (elokuvassa yökerhon ulko-ovet), Naantalin kylpylä. Elokuvaa kuvattiin niin Turussa kuin Naantalissakin, ja erityisesti Naantalin kylpylä on tässä Suomen Kauheassa kankkusessa hyvin esillä.  ​​​​​​​

Katso Taneli Mustosen ohjaama elokuva täältä.

Onneli ja Anneli saavat naapureiltaan Tingelstiinalta ja Tangelstiinalta tehtävän: tädit lähettävät tytöt pitämään huolta hajamielisestä keksijäveljestään Vekotiituksesta. Edessä on kuitenkin ongelmia, kun Vekotiituksen tilaan kohdistuu purku-uhka. 

Bongaa Turusta: Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Kuralan Kylämäen maatilamuseo. Elokuvasta tuttu punainen tuulimyllymökki nököttää muuten edelleen Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa. 

Katso Saara Cantellin ohjaama elokuva täältä.

Leena Landerin romaaniin pohjautuvassa ja Dome Karukosken ohjaamassa elokuvassa rankan lapsuuden murjoma Juhani (Niilo Syväoja) päätyy saaressa sijaitsevaan poikakotiin. Saaren tiiviissä yhteisössä vallitsee kova kuri, josta pitää huolen poikakodin ankara johtaja, Olavi Harjula (Tommi Korpela). 

Bongaa Turusta: Kulhon saari, jolle myös Leena Landerin alkuperäisteoksen tapahtumat sijoittuivat. Elokuva kuvattiin Kulhossa 1925–68  oikeastikin toimineen poikakodin rakennuksissa ja ympäristössä.

Katso elokuva täältä.

Reijo Mäen dekkarisarjaan perustuva kolmannes Vares-elokuva vie keskelle kesäistä Turkua. Yksityisetsivä Jussi Vares (Antti Reini) päätyy tutkimaan Ruissalossa murhatun opiskelijatytön tapausta. Tutkinnan ohella käydään Apteekissa bissellä, kuljetaan Förillä ja sekaannutaan naissuhteisiin. 

Bongaa Turusta: Ruissalo, Puolalanpuisto,  Läntinen pitkäkatu 12 (elokuvassa pääpoliisiasema),  Jokiranta, Föri, Uusi Apteekki, Alvar Baari, Wanha Rahtilaiva

Katso Anders Engströmin ohjaama elokuva täältä. 
(Psst! Kaikki Vares-leffat löytyvät muuten Elisa Viihteestä.)

Joukko itseään etsiviä ihmisiä (Minttu Mustakallio, Taneli Mäkelä, Iina Kuustonen, Minna Koskela, Essi Hellén, Jarkko Pajunen, Jarkko Niemi, Lauri Tanskanen, Anna-Leena Sipilä) osallistuvat  houkuttelevasti brändätylle "aikuisten kesäleirille" Turun saaristossa. Aika pian käy kuitenkin ilmi, ettei leiri täysin vastaa mainonnan antamaa kuvaa, ja kurssin vetäjäkin häippäsee paikalta. Jengi jää oman onnensa nojaan saarelle, joka on leffassa söpö Taattisten tila Naantalissa.

Bongaa Turusta: Turun rautatieasema, Taattisten tila, Ruissalon pursiseuran satama

Katso Johanna Vuoksenmaan ohjaama elokuva täältä.

25-vuotias Ville (Jussi Nikkilä) järkyttyy pahasti, kun Villen isä Taisto (Ville Virtanen) tuo baarista mukanaan Villen ikäisen, amerikkalaisen Saran (Emilie de Ravin). Kolmiodraamahan siitä syntyy, sillä myös Ville ihastuu välittömästi samaan kaunottareen. Mutkikas isä-poika-suhde ja samasta naisesta taistelu johtaa pirteään romanttiseen komediaan, ja vieläpä varsin Turun näköisessä kaupungissa. 

Bongaa Turusta: Luolavuori, Elinantie, T-talo, Vuorityömiehenkadun muulakiviä ja vanhoja puutaloja

Katso Samuli Valkaman ohjaama elokuva täältä.

Teini-ikäiset bestiskapinalliset Satu (Inka Haapamäki)  ja Heidi (Rosa Honkonen) sabotoivat pinnallisia kesähäitä, koska rakkaus ei ole bisnes. Ystävyys joutuu kuitenkin koetukselle, kun Heidi  rakastuu komeaan lätkäpoikaan, Lauri Mäntyvaaraan (Tiitus Rantala). 

Bongaa Turusta: Elokuvassa on kauniita kohtauksia, söpöjä kissanpentuja ja rasvattuja rintalihaksia, mutta kyllä se kesäinen Turun saaristo näyttää myös aika hyvältä. ​​​​​​​

Katso Hannaleena Haurun ohjaama elokuva täältä.

P.S. Lainasimme tämän kivan juttuidean tästä House of Laplandin artikkelista: 8+1 elokuvaa, jotka vievät Lappiin kotisohvaltasi. Tsekkaa myös se, jos kaipaat Turun lisäksi Lapin maisemiin.

+ Vinkki leffafaneille!

Turussa kannattaa mennä joskus Visit Turun järkkäämälle Movie Walk -kävelykierrokselle. Opastetulla käppäilyllä pääsee tutustumaan livenä Turussa kuvattujen (muutaman tässäkin listauksessa mainittujen) elokuvien kuvauspaikkoihin ja kuulemaan jänskää nippelitietoa kulissien takaa.

Lisätietoa Movie Walkista täältä.

Teksti: Jemina Sormunen
Kuvat: Jemina Sormunen ja Patrick Selin

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?