Megahauskaa minilomalla

Parhaat lomapuuhat eivät löydy iPadilta, vaan omasta mielikuvituksesta ja aktiivisesta tekemisestä. Tarhakaverukset Emma ja Diana lähtivät seikkailulomalle Turun SuperParkiin ja Caribiaan.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Sää on kolea, mutta se ei tänään haittaa. Olemme nimittäin Turun Holiday Club Caribian, sekä kylpylähotellin kanssa saman katon alta löytyvän SuperParkin pihassa. Edessä on miniloma 5-vuotiaiden tarhakavereiden Emman ja Dianan kanssa. Laukku hotellihuoneeseen, liikkumiseen sopivat varusteet päälle ja menoksi!

Lasten innostaminen liikkumiseen ja monipuolisen liikunnan ilon kokeminen leikkien kautta on kirjattu jo varhaiskasvatuksen tavoitteisiin. Tämä toteutuu usein pienimmillä, mutta kouluiässä leikit ja samalla liikkuminen alkavat nopeasti vähentyä. Tutkimusten mukaan kouluiässä suomalaislapset ja -nuoret viettävät jo yli puolet valveillaoloajastaan makuulla tai istuen, ja vain kolmannes liikkuu riittävästi. 

Liikkumista hauskanpidon varjolla

Onneksi tilanteen parantamiseksi on vastailmiönä syntynyt uusia, liikuttavia ratkaisuja. SuperPark-aktiviteettipuistossa liikkuminen tapahtuu hauskanpidon varjolla, kuten suositellaankin. Kiinnostavaa tekemistä ja kokeiltavia lajeja löytyy kaiken ikäisille, ilman säävarausta tai tarvetta omille varusteille.

10 minuuttia trampoliinilla vastaa puolen tunnin juoksulenkkiä! Temppuilu nostaa myös itsetuntoa ja lisää luottamusta omiin taitoihin.

Resepti tuntuu toimivan. Emman ja Dianan ikätovereiden lisäksi paikalla on tavallisena aamupäivänä paljon hyvin eri-ikäisiä lapsia ja nuoria. Osa skeittaa tai scoottaa, toiset heittelevät koreja tai voltteja. Muutama aikuinenkin ottaa ilon irti trampoliineista. Pomppiminen on tehokasta liikuntaa: 10 minuuttia trampoliinilla vastaa puolen tunnin juoksulenkkiä! Temppuilu nostaa myös itsetuntoa ja lisää luottamusta omiin taitoihin.

Lähes kahden tunnin kiipeilyn, pomppimisen, juoksemisen ja touhuilun jälkeen tytöt ovat viimein valmiita. Vaikka pomppimisenergiaa on vielä jäljellä, sitä pitää säästää seuraavaan etappiin: SuperParkin ja lounaan jälkeen on nimittäin vuorossa Caribian kylpylän aallot.

Trooppista lämpöä vuoden ympäri

Caribiassa ei huono lomasää pääse pilaamaan tunnelmaa ja vesileikkejä. Ihanasti ympäröivä yli 30°C sisälämpötila, liukumäet, porealtaat ja vehreät kasvit vievät leppoisaan tunnelmaan. Tänään luvassa on vain rentoutumista, mutta halutessaan täällä voi myös kuntoilla. Kylpylässä järjestetään mm. Army-vesijumppaa ja Hydrohex-vesitreeniä ohjatusti ja omatoimisesti.

Captain Hook -merirosvolaivaravintola kiinnittää tyttöjen huomion. Laivaravintola palvelee asiakkaita viikonloppuisin sekä sesonkina päivittäin. Muina aikoina siellä voi vaikkapa pelastaa patsaaksi muuttuneen Kapteeni Koukun ryöstelemät aarteet. Emma ja Diana hihittävät sankariteolleen syli täynnä mielikuvitustimantteja ja -kultaa.

​​​​​​​Aarteidenpelastusoperaation jälkeen pyrähdämme ulko-altaan kautta sisäpihan perältä löytyvään tupaan, jonka nokinen ovenkarmi toivottaa meidät tervetulleeksi.

Savusauna on eksoottinen kokemus

“Täällä tuoksuu savu! Ja seinät on ihan mustat”, tytöt huudahtavat. Keskiviikkoisin lämmitettävä oikea savusauna on Turun Caribian erikoisuus. Vaikka Suomesta löytyy noin kaksi miljoonaa saunaa, savusauna on nykyään monelle suomalaisellekin harvinaisempi kokemus.

Monen saunakulttuurin ystävän mielestä savusauna on suomalaisen saunakulttuurin aidoin ja alkuperäisin muoto.

Monen saunakulttuurin ystävän mielestä savusauna on suomalaisen saunakulttuurin aidoin ja alkuperäisin muoto. Suomalaissa rakennuksissa ei vuosisatojen vaihteessa ollut yleensä lainkaan savupiippuja, ja savusaunakin on perua tältä ajalta. Savu leviää aluksi löylyhuoneeseen lämmittäen saunan, jonka jälkeen se poistetaan räppänän kautta ennen kylpemistä.

​​​​​​​Savusaunan lämmittäminen ja hyvän löylyn luominen vaativat aikaa ja taitoa. Savusaunassa pyritään matalaan peruslämpöön, joten sitä ei saa lämmittää liian kuumaksi. Kertalämmitteinen, isoista kivistä koostuva kiuas tarjoaa löylyt koko päiväksi. Hämärässä, savun tuoksussa on jotain erityisen rauhoittavaa. 

Niin kivaa ettei valituksi saa

Savusaunan jälkeen testaillaan vielä porealtaita, liukumäkiä ja ulkoallasta. Täyden päivän jäljiltä virtaviivaisten viisivuotiaidenkin volttimittari alkaa näyttää lataamisen paikkaa. Altaalla nautittujen hampurilaisten jälkeen on mukava sujahtaa muhkeaan kylpytakkiin iltapäivälevolle hotellihuoneen sängylle. 

Vielä muutaman sängyllä suoritetun pomppuharjoituksen jälkeen käydään läpi päivää. Minilomaan on mahtunut niin monta erilaista aktiviteettia, että puimista riittää. Parhaan jutun tittelistä taistelevat puheiden mukaan ainakin polkuautot, skeittiparkki, vaahtomeri johon sai hyppiä trampalta, porealtaan kuplat ja tietenkin merirosvolaiva.

No, mikä jäi tytöille parhaiten mieleen? ”Se että oli kivaa!” 
​​​​​​​
Mitäpä siihen lisäämään.

Lisätiedot

Yhteistyökumppanina Holiday Club Caribia.
Teksti Annika Kosonen. Kuvat ja video Joonas Tsokkinen.

Julkaistu | Päivitetty