Mummin ja Murun Turku

Mitä kaikkea kivaa isovanhemman ja lapsenlapsen seikkailupäivä Turussa pitää sisällään? Katso ihanimmat vinkit!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kokoonpano: Mummi ja mummin muru.

Agenda: Turku-fiilistelyä kahden eri sukupolven voimin. 

Mitä kaikkea Turussa ja lähiseudulla voisi tehdä, mistä nauttisi sekä pieni lapsi että isovanhempi? Tässä tulee listaus ihanimmista ideoista. Mukana on mummin ja murun yhteisiä juttuja – ja molemmille vähän omia. 

A niin kuin Aurajoki

Reissun tärkein nähtävyys, tietenkin. Aurajokirannan lumoon perustuu koko kaupungin viehätysvoima, joten kävelkää kurkkaamaan tätä turkulaisten lempparipaikkaa. Jokirannassa saakin sitten ihastella mielin määrin paikallisia ihanuuksia, kuten kaunista arkkitehtuuria, jokilaivoja, romanttisia siltoja ja ohi lipuvia paatteja. Mihin kannattaa pysähtyä? Katsotaanpa.

Apteekkimuseo & Qwenselin talo – Vanhassa 1700-luvun suurporvaris-talossa sekä Apteekkimuseossa kannattaa käydä tutkimassa menneisyyden menoa. Älkää vielä lähtekö: sisäpihalla odottaa suloinen Cafe Qwensel, jossa nautitte pannukahvit ja tuoreet piirakkapalat. Ja hei, 15.8. starttaa jälleen ihanat Afternoon Tea -kattaukset.

Turun pääkirjasto – Mainio arkkitehtuurin makupala, jossa yhdistyy uutta ja vanhaa. Vähätorin puoleista vanhaa pääsisäänkäyntiä koristaa näyttävä suihkulähde, ja aulassa odottaa komea portaikko. Tutkikaa myös alakerrasta löytyvä veikeä lastenosasto Saaga!

Kirkkopuiston Terassi Turkulaisten ravintoloiden ja kahviloiden kesäinen yhteisterassi on katettu Turun tuomiokirkon ja Tuomiokirkkopuiston historiallisen tunnelmalliseen syliin. Käykää siis haukkaamassa seikkailujen välissä vähän välipalaa, lounasta tai illallista. Maistuisiko molemmille vaikka turkulaisten klassikkoherkku piispis?

Vinkki! Päästä päähän pitkin jokirantaa on ripoteltu monta muutakin maineikkaan maukasta ravintolaa ja kivaa kahvilaa. Valinnan vaikeus saattaa siis iskeä ruoka-aikaan. Parempi sekin kuin nälkäkiukku. 

Tutustu Turun ravintolatarjontaan

Biketaxi Turku – Mikäli kävely ottaa koville, Biketaxi-kyyti tuo hilpeän helpotuksen. Sähkökäyttöinen polkupyörä kyyditsee kätevästi paikasta toiseen tai vie mukanaan kiertoajelulle pitkin jokirantaa tai luontoreittiä. Napatkaa lennosta tai soittakaa hakemaan!

Ikivanhaa ja ikimuistoista

Ett Hem – Fiilistelkää viehättävää Piispankatua ja hypätkää aikamatkalle 1800- ja 1900-lukujen vaihteen porvariskotiin. Liikemies Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen kotimuseo on täynnä mielettömiä aarteita.

WAM – Jos kaapeistasi löytyy Anu Pentikin vintage-astioita 1970–80-luvuilta, ihastut varmana WAMissa Anu Pentikin Alussa oli siemen -näyttelyyn. Näyttävät installaatiot kiinnostavat varmasti myös murua. Näyttely on esillä vielä 19.9. asti.

Sibelius-museo – Suomen monipuolisimmassa musiikkimuseossa voi kurkistaa Jean Sibeliuksen elämään ja tuotantoon sekä musiikin kuuntelun historiaan. Jos muru ei vielä tunne Sibeliusta, nyt on aika tehdä tuttavuutta tähän kuuluisaan säveltäjäsetään.

Vanha Suurtori – Vanhan suurtorin ympäristö tunnetaan Turun historiallisen keskustan sydämenä. Käppäilkää katsomaan mukulakivimiljöötä ja vanhoja arvorakennuksia. Bongatkaa mm. joulurauhanjulistuksesta tuttu Brinkkalan talo ja Luostarin välikatu, jonka värikäs kujanäkymä tunnetaan yhtenä Turun kuvauksellisimmista spoteista. Muru mummin kainaloon ja räps räps! 

Aboa Vetus Ars Nova – Kun vanhaa Turkua on tutkittu maan päällä, vilkaistaanpa vielä maan alle. Aboa Vetuksen esiin kaivettu rauniokaupunki on kutkuttava visiitti menneisyyteen täynnä tutkittavaa. Arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt paljon jännittäviä esineitä, luita ja rakennuksia. 

Yläkerran Ars Nova on pyhitetty nykytaiteen näyttelyille – käykää ihmeessä molemmissa. Alakerrasta löytyy vielä söpö Museokauppa, joka on täynnä hauskoja tavaroita, käsitöitä ja leluja. Kurkatkaa sekin, jos mukaan tarttuisi vaikka tuliaisia Turku-seikkailulta. 

Turun linna – Muistutus: turkulaisilla on oma linna! Mummille tärppinä, että Vanitas-näyttelyssä voi ihailla menneiden vuosikymmenien ylellisyyden loistoa, upeita esineitä, asuja ja säihkettä. Muru voi puolestaan hypätä linnan hauskalle Pikkuritarikierrokselle etsimään aarteita. 

Kuralan kylämäki – Pienen matkan päässä Turun keskustasta avautuu neljän maalaistalon muodostama elävän historian kylä. Ihana aikamatka takaisin 1950-luvulle. Murulle vinkiksi: kaikkeen saa koskea. Tuoleilla voi istua, lampaita rapsutella ja leluilla leikkiä.

Mummi tahtoo merelle

Mummi hei, tykkäätkö hemmottelusta ja merimaisemista? Skumpasta ja skagenista? Ehdotus: astukaa murun kanssa Viking Linen kyytiin ja viettäkää kiva meripäivä piknik-päiväristeilyllä, seikkailkaa päivä Tukholmassa tai ottakaa ilo irti minilomasta Ahvenanmaalla.

Laatuaikaa laivalla löytyy monenlaista – nauttikaa siitä turvallisin mielin ja ilman kiirettä. Katselkaa yhdessä kannelta saaristonäkymiä, käykää allasosastolla pulikoimassa ja shoppailkaa molemmille jotain kivaa edullisin merihinnoin. 

Vinkki: Lapsille koko laiva on isoa leikkikenttää ja täynnä riemuja, mutta Ville Viking -rannekkeella risteilystä tulee vieläkin kivempi. Rannekkeen kantaja saa jäätelön, yllätyslahjan sekä santsata rajattomasti limua ja mehua omaan Ville Viking -lasiin. Kyllä, koko risteilyn ajan. Ja kyllä, lasin saa myös pitää.

Ihanimmista ihanin: Ruissalo

Jos haluatte seikkailla vähän Aurajokea pidemmälle, Ruissalo on aivan ihana paikka. Sen kuin hyppäätte suoraan jokirannan pysäkeiltä Fölin vesibussiin, joka kyyditsee keskelle merellistä ja vehreää paratiisisaarta.

Nälkä kasvaa merimatkan aikana, joten suunnatkaa esimerkiksi syömään Ruissalon telakalle. Kansanpuistossa odottaa mm. Kasvitieteellinen puutarha, uimaranta, majesteettiset pitsihuvilat ja monet muut hurmaavat. Ja sitten vesibussilla takaisin keskustaan, kun vain maltatte palata.

Hetkinen, mihin yöksi?

Radisson Blu Marina Palace – Jos siellä jokirannassa pääasiassa pörräätte suurimman osan reissusta, miksi ette myös yöpyisi siellä? Just täydellisesti Myllysillan ja Teatterisillan välissä sijaitseva hotelli on nappi valinta. Huoneen voi valita myös jokinäkymällä, niin olette Aurajoen kanssa vuorovaikutuksessa koko reissun ajan.

Kiva paikka illalliselle löytyy suoraan hotellin alakerrasta, Grill it Marinasta. Kuten jo nimi viittaa, täällä herkutellaan grillatuilla mauilla. P.S. Myös muru löytää kivasti murua rinnan alle, sillä lapsille on oma à la carte -menu. 

Naantalin Kylpylä ​​– Vai nautiskellaanko sittenkin Naantalissa? Muumi- ja kylpyläloma meren rannalla on toinen oikein hyvä majoitusvaihtoehto. Ainakin näistä syistä: lyhyt matka Muumimaailmaan, roppakaupalla hemmottelua molemmille upealla allas- ja saunaosastolla, ja kaikki Naantalin nähtävyydet ihan lähellä. 

Lisää yökyläehdotuksia? Täältä piisaa:

Tutustu Turun majoitusvaihtoehtoihin

Teksti Jemina Sormunen. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Kim Allen-Mersh ja Visit Turku.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?