Museoiden Turku x 13

Lähde aikamatkalle vanhaan Turkuun, kiertele taidemuseoita ja uppoudu merivoimien sotahistoriaan. Nämä kohteet kiehtovat perheen pienimpiäkin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Turun biologinen museo

Turun biologiseen museoon astuessa ei ihan heti arvaisi, kuinka huimalle tutkimusmatkalle sitä pääseekään. Vuonna 1907 avatussa museossa on esillä 13 eri dioraamaa eli rakennettua luontomaisemaa, jotka tutustuttavat Suomen kasvillisuuteen ja eläimistöön. Saman katon alla seikkaillaan läpi kaikki vuodenajat ja bongataan mitä erilaisempia eläimiä kurkipariskunnasta sopuliin ja mahtipontiseen karhuun.

Parasta: maisemat ovat niin realistisia, että lasien läpi voi melkein kuvitella, miltä nisäkkäiden turkit, rantakalliot ja suopursut tuntuvat. Vähän kuin Avara luonto, mutta 3D-kokemuksena.

2Aboa Vetus & Ars Nova

Turku on siitä poikkeuksellinen kaupunki, että maan kaivaminen keskustan tuntumassa johtaa helposti arkeologisiin toimenpiteisiin. Näin kävi myös 1990-luvulla, kun Rettigin palatsia alettiin remontoida nykytaiteen museoksi. Eihän siitä pelkkää nykytaiteen museota tullut – tuli todella kiva kaksoismuseo. Tämän historian ja nykytaiteen museon katon alla vanhan ja uuden rajat sekoittuvat leikkisästi.

Aboa Vetus on Suomen ainoa arkeologinen museo, jossa keskiaikaisen Turun esiin kaivetut rauniot antavat kosketuspintaa kauan sitten eläneiden turkulaisten arkeen. Täällä tutkiminen ja ihmettely on sallittu! Ars Novan taidenäyttelyissä taas voi loikata aivan erilaiseen maailmaan nykytaiteen parissa. Kokonaisuuteen kuuluvat myös M Kitchen & Café ja mainio museokauppa.

3Forum Marinum

Sopivampaa paikkaa merelliselle erikoismuseolle ei olekaan: Suomen Joutsenen kupeessa, kivenheiton päässä Turun satamasta on suorastaan pakko poiketa tutustumassa merenkulun historiaan. 

Huipputyylikkäästi vanhan tiilimakasiinin puitteisiin toteutetussa Forum Marinumissa paatuneinkin maakrapu uppoutuu tervantuoksuiseen tunnelmaan. Aidot ääninauhat  ja mustavalkoiset kuvat esittelevät elämää, josta monella ei ole hajuakaan. Viimeistään kurkistus Merivoimien sotahistoriaan saa tunteet pintaan. 

Suomen Joutsenen rinnalla Aurajoessa uivat mm. miinalaiva Keihässalmi sekä tykkivene Karjala. Esimakua Forum Marinumin monipuolisesta museolaivastosta ja sen olinpaikoista:

4Luostarinmäki

Kun Turku 4. syyskuuta vuonna 1827 roihahti tuleen porvari Hellmannin asunnosta alkaen, oli kaupungista vuorokauden kuluttua palanut tuhkaksi kolme neljäsosaa. Yksi ani harvoista Turun palossa säilyneistä kaupunginosista oli Luostarinmäen puutaloalue, jota nyt saadaan ihailla parin sadan vuoden takaisista ajoista kertovana miljöömuseona Turun itäisessä keskustassa.

Luostarinmäen alkuperäisillä paikoillaan seisovat rakennukset kuuluivat aikoinaan vähävaraisille perheille. Kierros entisajan natisevien kotien ja työnäytöksissä esiintyvien käsityöläisten lomassa saa hetkeksi unohtamaan, että elääkin 2010-luvulla.

5Ett Hem

Piispankadulla sijaitseva Ett Hem -museo on liikemies Alfred Jacobssonin ja hänen vaimonsa Hélènen kotimuseo. 1800- ja 1900-lukujen vaihteen porvariskoti-interiöörit vievät mukaansa menneeseen maailmaan.

Museon runsaasta esineistöstä löytyy jokaiselle jotakin; taideteoksia, antiikkiesineitä ja -huonekaluja. Museo on avoinna kävijöille kesällä ja joulunaikaan sekä ryhmille tilauksesta. Museoon voi tutustua myös erilaisten teemaopastusten kautta, ja lapsille on oma aikamatka-opastus.

6Sibelius-museo

Suuren suomalaisen säveltäjäneron nimikkomuseo toimii Woldemar Baeckmanin piirtämässä rakennuksessa, jonka modernistinen betoniarkkitehtuuri muodostaa rapsakan kontrastin ympäröivälle historialliselle miljöölle. 

Sisällä museossa voi tutustua Jean Sibeliuksen elämään ja tuotantoon, mutta myös musiikkielämään yleisemmin. Näyttelyissä esitellään mm. eri soitinryhmiä ja musiikin kuuntelun historiaa.

7WAM

​​​​​​​Paavo Nurmen patsas tervehtii satunnaista matkailijaa käännyttäessä Auransillalta Itäiselle Rantakadulle. Maamerkki muistuttaa tekijästään, aikansa kuuluisimmasta kuvanveistäjästä Wäinö Aaltosesta. Tarina jatkuu edempänä samalla kadulla Wäinö Aaltosen museossa, jonka aulassa tulijaa tervehtii Aaltosen yli nelimetrinen Suomen neito

Taiteilija osallistui itse myös vuonna 1967 valmistuneen museorakennuksen suunnitteluun, joten talo on kirjaimellisesti tehty taiteelle. Se näkyy ja tuntuu eri tiloissa.  Sisällä nähdään teoksia Aaltosen lahjoittamasta peruskokoelmasta sekä vaihtuvia nykytaiteen näyttelyjä – kurkkaa ajankohtainen tarjonta netistä.

8Kuralan Kylämäki

Kuralan Kylämäki esittelee useamman aikakauden yhdellä iskulla. Kylämäen pohjoisrinteessä sijaitsevaan rautakautiseen kalmistoon on haudattu ihmisiä jo 600-luvulla, kun taas Iso-Kohmon talossa voi nähdä miten elettiin 1950-luvun maatalossa. Monista muista museoista poiketen täällä esineistöön saa myös koskea! 

Pihapiiristä löydät juurikin niitä kotieläimiä, joita Kylämäessä on asunut jo 1950-luvulla: hevosia, lampaita ja kanoja. Miljöö on mitä mahtavin vaikka eväsretkeilyyn, ja mäeltä löytyy myös kahvila.

9Turun taidemuseo

Jo Puolalanmäen jyhkeä graniittilinna antaa lupauksen arvokkaasta sisällöstä. Turun taidemuseo kansallisaarteineen on kaupungin oma Ateneum, jonka vaihtuvasta kokoelmanäyttelystä voi bongailla vaikkapa Helene Schjerfbeckin tai Akseli Gallen-Kallelan siveltimenjälkiä.

Museossa on esillä vaihtuvia näyttelyjä klassikoista nykytaiteeseen – katso ajantasainen ohjelma verkosta. Sunnuntaisin näyttelyiden taustoihin pääsee syventymään oppaan seurassa, ja lapsiperheitä ilahduttaa myös Pikkuli-mobiilisovellus. Museon superihanan Café Victorin posliiniastioiden ja lämpimän palvelun äärelle kannattaa istahtaa.

10Apteekkimuseo ja Qwenselin talo

Aurajokirannassa sijaitsevan vanhan punamultatalon ohi kävelee helposti, jos ei tiedä mikä aarre sisällä odottaa. Jos tietää ja astuu peremmälle, saapuu kuin toiseen maailmaan. Herrasväen elämää esittelevän Qwenselin porvaristalon tarina ulottuu 1700-luvulle, ja Apteekkimuseo tutustuttaa apteekkitoiminnan historiaan. Esillä on mielikuvitusta kiehtovaa esineistöä katossa roikkuvista yrteistä lasipurkkiin säilöttyyn sammakkoon.

Sisäpihalla toimii Cafe Qwensel, jossa poikkeaminen on kuin aikamatka menneisyyteen. Ihana idylli – vahva suositus.

11Turun linna

Aurajoen suulla seisova yli 700 vuotta vanha Turun linna on yksi tunnetuimmista – ellei jopa tunnetuin – maamerkki Turussa. Rakennus on vaikuttava näky, mutta vaikuttavia ovat myös sen sisälleen kätkemät tarinat esimerkiksi Juhana Herttuan renessanssihovin elämästä. Ikivanhoissa, ahtaissa kivikäytävissä alkaa mielikuvitus helposti laukata. Ovatko kuopat ikkunalaudassa todella veljensä vankina olleen Eerikin XIV:n kyynärpään jäljet? Vahtivatko villikarhut tätä huonetta, siis ihan oikeasti? Onko sitä kuuluisaa Turun linnan näkymätöntä tonttua näkynyt?

Ota ihmeessä opastus – tai tutustu omatoimisesti Aikajana-näyttelyyn, joka esittelee linnan historiaa mukavan havainnollisesti.

12Turun tuomiokirkko

Turussa on kaksi päivittäisessä käytössä olevaa rakennusta, joiden historia ylettyy 1200-luvulle. Toinen niistä on Turun linna – ja toinen on Tuomiokirkko. 

Tuomiokirkko vihittiin käyttöön vuonna 1300 ja on edelleen sekä Suomen kansallispyhäkkö että vilkkaasti toimiva Herran huone. Lisäksi se on intensiivinen tiivistymä Turun historiaa ja Suomen vanhin rakennus, jonka lattian alla ja kappeleissa lepää merkkihenkilöitä Knut Possesta Kaarina Maununtyttäreen. Etelälehteri on omistettu Tuomiokirkkomuseolle, joka sukeltaa historiaan aina keskiajalle asti.

13Mikaelinkirkko

Vuonna 1904 valmistuneen kirkon kansallisromanttisten saniaispiirrosten alla tuntee oman pienuutensa. Nämä linnamaiset uusgoottilaiset tornit ideoitiin parikymppisen arkkitehti Lars Sonckin piirustuspöydällä ja rakennettiin siihen missä Turun keskusta muuttuu Portsan puutalokaupunginosaksi.

Intiimimpää tunnelmaa löydät kahdesta pienemmästä kirkosta, joihin turistit eivät juuri eksy. Pyhän Katariinan kirkko on kappale keskiaikaa keskellä Turun ylioppilaskylää. Martinkirkko Martin kaupunginosassa edustaa 1930-luvun siirtymätyyliä klassismista funktionalismiin – kuin pala Italiaa Turussa!

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?