Musiikkitapahtumia x 11

Turusta ovat kotoisin niin Suomen vanhin klassisen musiikin festivaali kuin Suomen vanhimmat rockfestaritkin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Ruisrock

Ruissalon kansanpuistossa järjestettävä Ruisrock 5.–7.7.2019 on Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali. Suosiosta kertoo, että lippukauppa käy kuumana jo ennen lopullisen ohjelman julkistamista.

Musiikin lisäksi Ruisrockissa nautitaan taiteesta – vuosien varrella festarilla on voinut kohdata muun muassa jättikokoisen yksisarvisen, ballerinoja ja korkeuksiin kohoavan pinkin flamingon. Olennainen osa festaria on myös laadukas ruoka, ja hyvät viinit kuuluvat tarjontaan siinä missä kylmä olut ja raikkaat drinkitkin.

Olet sitten kokenut kävijä tai ensimmäistä kertaa menossa, Ruisrockin legendaarinen auringonlasku on nähtävä. Uita varpaita meressä samalla kun seuraat Rantalavan keikkaa, ja muista vilkuttaa ohi seilaaville ruotsinlaivoille!

2DBTL

Heinäkuinen DBTL (25.–27.7.2019) kuuluu Turun kesään kuin hillo piispikseen. Festarihumua ei voi olla huomaamatta, kun tänä vuonna DBTL:n bilealue muovautuu Tuomiokirkkotorista ja viereisestä Brahenpuistosta. Vähän kuin paluu juurille, sillä Tuomiokirkon ympäriltähän koko Turku on saanut alkunsa.

Artistikattaus täyttyy kotimaisen musagenren klassikkonimistä Eppu Normaalista Popedaan sekä tämän hetken hittilistojen ykkösistä Vesalasta Sanniin. Voisi sanoa, että DBTL antaa jokaiselle jotakin, mutta pikemminkin kaikkea kaikille. Vieläpä kun Aurajoen kansallismaisema on ihan viekussa, on kaupunkifestivaalin tunnelma aika kohdillaan.

3Seikkisrock

Lasten oma rockfestivaali Seikkisrock (8.–9.6.2019) on kesän kovin juttu, ainakin jos perheen mineiltä kysytään. Kupittaan Seikkailupuistossa järkättävät kahden päivän festarit ovat kyllä sen verran hitti, että aikuiset nauttivat vähintään yhtä paljon kuin lapset.

Näillä festareilla lasten suosikkimusiikki on se juttu. Lavalla heilumassa voi bongata tuttuja hahmoja sekä jammailla ihan uusien tuttavuuksien tahtiin. Tänä kesänä pikkuista festarikansaa tanssittaa ja liikuttaa mm. legendaarinen lastenbändi Pellekaija Pum ja energinen kahden mimmin kokoonpano Sitku. Luvassa on nokkelia sanoituksia, vauhdikasta lavakarismaa ja hauskaa menoa leikin ja taiteen parissa.

4Aura Fest

Elokuun alussa (9.–10.8.2019) Turun Kupittaanpuiston täyttää raikaava musiikki ja iloinen festarikansa. Aura Fest on selvästi ottanut paikkansa Turun perinteikkäänä kesäkauden päätösfestivaalina, jossa otetaan viimeisetkin ilot irti kesästä. Mikään synkistelyfestari tämä ei sentään ole, elokuussa ne helteetkin ovat usein parhimmillaan.

Vehreä Kupittaanpuisto on festarille verrattoman kiva miljöö, ja tarvittaessa keikkojen välissä voi huilata istumaan nurtsille ja puiden varjoon. Tänä vuonna puistoon saapuu vetäisemään keikkaa ainakin Gasellit, Pyhimys ja JVG. Eli ainakin jo pelkän rap-kattauksen perusteella voisi klikata itsensä suoraan lippukauppaan.

5Korpo Sea Jazz

Saaristoon levittäytyvä legendaarinen Korpo Sea Jazz (24.–27.7.2019) on kaikkien jazzin suurkuluttajien ja hifistelijöiden vuosittainen go-to, joka kerää Suomen parhaat jazzmuusikot esiintymään keskelle Korppoon luontoa. Tapahtuman tärkeimmät elementit ovat meri, saaristomaisemat ja kotoisa yhteishenki kuorrutettuna huippumuusikoilla ja kunnon jameilla. Mitäpä sitä muuta ihminen kaipaa?

Täältä et ehkä löydä perinteistä metrilakua tai oluttelttaa, mutta railakasta menoa senkin edestä. Korppoo on muutenkin sopivan eksoottinen kohde lähteä festaroimaan, varsinkin kun paikan päälle kuljetaan lauttakyydillä. Vähän kuin minilomalla olisi, jazzpainoitteisella sellaisella.

6Flame Jazz

Alun perin Flame Jazz kehitettiin Turku 2011 Euroopan Kulttuuripääkaupunki -vuoden jazzhankkeeksi, ja siitähän sitten sai alkunsa Turun korkeatasoisen ja maineikkaan jazzkulttuurin kukoistus. Syntisen smootheja jazzsoundeja tarjoava konserttisarja on tämänkin kevään hedelmällisin menovinkki. Keikkoja on ripoteltu pitkin huhti-toukokuuta Turun keskustan liepeille, joten tsekkaa tarkempi ohjelma ja esiintyjälistaus sukkelaan.

Syksyllä keikkapaikaksi vaihtuukin risteilyalus, kun Flame Jazz Cruise (21.9.2019) kyyditsee jazzin elämäntapanautiskelijat vuorokauden pituiselle jazzfestivaalille merelle. Jazz + Saaristomeren maisemat = onko täydellisempää komboa?

WWW

7Turku Jazz Festival

Turku Jazz Festival juhlistaa viisikymppisiään maailman jazzlegendojen kanssa viiden päivän ajan maaliskuussa 2019. Juhlakonsertissa upeassa Åbo Svenska Teaterissa 7.3. esiintyvät rumpujensoiton 1970-luvulla uudistanut Billy Cobham ja jo ensimmäisillä Turku Jazzeilla rytmitellyt saksofonisti Eero Koivistoisen kvartetti.

Festivaalilla 6.–10.3. voit kokea miksi jazzin sanotaan olevan parasta livenä. Turun klubeilla ja konserttiareenoilla huippujen persoonalliset soundit kaikuvat ihan lähellä, kurkista siis kalenterista millaisia musiikkielämyksiä juhlahumusta löytyy.

www

8Turun musiikkijuhlat

Dynaamivaihteluiden kaikuja Turun linnassa ja intiimejä konsertteja turkulaisissa kulttuurikodeissa — Suomen vanhin musiikkijuhla luo melkoisia kicksejä kun sävelet lähtevät resonoimaan kuulijan soluissa. 

Turun musiikkijuhlat järjestetään 8.–22.8.2019 jo 60. kerran – nyt ensimmäistä kertaa uuden taiteellisen johtajan, Klaus Mäkelän, johdolla. Maineikkaissa pidoissa Suomen ja maailman klassisen musiikin huiput jakavat musiikin euforiaa kymmenissä konserteissa. Ajantasaiset ohjelmatiedot löydät tapahtuman omilta sivuilta.

www

9Key Ensemble

Key Ensemble on kaikkialla kiitetty ja tukevasti palkittu turkulaiskuoro, joka tunnetaan täyteläisestä a cappella -soundistaan ja innovatiivisesta ohjelmistostaan. Suosiosta kertonee vaikkapa se, että tänä kesänä Key Ensemble on kutsuttu konserttikiertueelle Kiinaan! Key Ensemble pitää läksiäiskonsertin 28.05. Turun VPK-talossa, jossa päästään kuulemaan myös kiertueohjelmassa olevaa kiinalaista musiikkia!

10Kuninkaantien muusikot

Kuninkaantien muusikot on turkulainen barokkiorkesteri ja kuoro, joka on nimetty vanhan Bergenistä Pietariin Turunkin kautta kulkevan postireitin mukaan; soittajat asuvat enemmän tai vähemmän Kuninkaantien varrella. Kokoonpanon ohjelmistossa on tunnettuja mestariteoksia, mutta myös eurooppalaisia ja kotimaisia teosharvinaisuuksia, ja instrumentteihin kuuluvat myös historialliset periodisoittimet. Kuninkaantien muusikoiden yksityisestä esiintymisestä on nauttinut Ruotsin kuningasparikin.

Huippukokoonpanon kymmenes juhlavuosi starttaa 6.1.2019 Turun tuomiokirkossa G. P. da Palestrinan renessanssimessulla Missa sine nomine. Harvinaisen kuuntelukokemuksen tuo kaikkien pyhien litania, joka kaikuu myös Vatikaanissa aina ennen Paavin valintaa.

11Turun filharmoninen orkesteri

Turku on kulttuurin kehto, joten käy järkeen että Suomen vanhin ja maailman vanhimpiin kuuluva orkesteri on turkulaista alkuperää. Turun filharmonisen orkesterin edeltäjä, Turun Soitannollinen Seura, perustettiin jo vuonna 1790. Filharmonikkojen ylikapellimestarina toimii legendaarinen Leif Segerstam kevätkauden 2019 loppuun asti. Päävierailija 2017–2019 on liettualaissyntyinen kapellimestari ja tähtiviulisti Julian Rachlin.  

Turun filharmonisen orkesterin kotipaikka on Turun konserttitalo, Suomen ensimmäinen konserttikäyttöön suunniteltu ja rakennettu sali. Filharmonikkojen naminamiohjelmaan kannattaa tutustua alla olevasta linkistä.

Julkaistu | Päivitetty