Musiikkitapahtumia x 6

Turusta ovat kotoisin niin Suomen vanhin klassisen musiikin festivaali kuin Suomen vanhimmat rockfestaritkin.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Ruisrock

Ruissalon kansanpuistossa järjestettävä Ruisrock on Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty rockfestivaali. Suosiosta kertoo, että lippukauppa käy kuumana jo ennen lopullisen ohjelman julkistamista.

Musiikin lisäksi Ruisrockissa nautitaan taiteesta – vuosien varrella festarilla on voinut kohdata muun muassa jättikokoisen yksisarvisen, ballerinoja ja korkeuksiin kohoavan pinkin flamingon. Olennainen osa festaria on myös laadukas ruoka, ja hyvät viinit kuuluvat tarjontaan siinä missä kylmä olut ja raikkaat drinkitkin.

Olet sitten kokenut kävijä tai ensimmäistä kertaa menossa, Ruisrockin legendaarinen auringonlasku on nähtävä. Uita varpaita meressä samalla kun seuraat Rantalavan keikkaa, ja muista vilkuttaa ohi seilaaville ruotsinlaivoille!

2Kuninkaantien muusikot

Kuninkaantien muusikot on turkulainen barokkiorkesteri ja kuoro, joka on nimetty vanhan Bergenistä Pietariin Turunkin kautta kulkevan postireitin mukaan; soittajat asuvat enemmän tai vähemmän Kuninkaantien varrella. Kokoonpanon ohjelmistossa on tunnettuja mestariteoksia, mutta myös eurooppalaisia ja kotimaisia teosharvinaisuuksia, ja instrumentteihin kuuluvat myös historialliset periodisoittimet. Kuninkaantien muusikoiden yksityisestä esiintymisestä on nauttinut Ruotsin kuningasparikin.

Huippukokoonpanon kymmenes juhlavuosi starttaa 6.1.2019 Turun tuomiokirkossa G. P. da Palestrinan renessanssimessulla Missa sine nomine. Harvinaisen kuuntelukokemuksen tuo kaikkien pyhien litania, joka kaikuu myös Vatikaanissa aina ennen Paavin valintaa.

3Turku Jazz Festival

Turku Jazz Festival juhlistaa viisikymppisiään maailman jazzlegendojen kanssa viiden päivän ajan maaliskuussa 2019. Juhlakonsertissa upeassa Åbo Svenska Teaterissa 7.3. esiintyvät rumpujensoiton 1970-luvulla uudistanut Billy Cobham ja jo ensimmäisillä Turku Jazzeilla rytmitellyt saksofonisti Eero Koivistoisen kvartetti.

Festivaalilla 6.–10.3. voit kokea miksi jazzin sanotaan olevan parasta livenä. Turun klubeilla ja konserttiareenoilla huippujen persoonalliset soundit kaikuvat ihan lähellä, kurkista siis kalenterista millaisia musiikkielämyksiä juhlahumusta löytyy.

www

4Key Ensemble

Key Ensemble on kaikkialla kiitetty ja tukevasti palkittu turkulaiskuoro, joka tunnetaan täyteläisestä a cappella -soundistaan ja innovatiivisesta ohjelmistostaan. Suosiosta kertonee vaikkapa se, että tänä kesänä Key Ensemble on kutsuttu konserttikiertueelle Kiinaan! Key Ensemble pitää läksiäiskonsertin 28.05. Turun VPK-talossa, jossa päästään kuulemaan myös kiertueohjelmassa olevaa kiinalaista musiikkia!

5Turun filharmoninen orkesteri

Turku on kulttuurin kehto, joten käy järkeen että Suomen vanhin ja maailman vanhimpiin kuuluva orkesteri on turkulaista alkuperää. Turun filharmonisen orkesterin edeltäjä, Turun Soitannollinen Seura, perustettiin jo vuonna 1790. Filharmonikkojen ylikapellimestarina toimii legendaarinen Leif Segerstam kevätkauden 2019 loppuun asti. Päävierailija 2017–2019 on liettualaissyntyinen kapellimestari ja tähtiviulisti Julian Rachlin.  

Turun filharmonisen orkesterin kotipaikka on Turun konserttitalo, Suomen ensimmäinen konserttikäyttöön suunniteltu ja rakennettu sali. Filharmonikkojen naminamiohjelmaan kannattaa tutustua alla olevasta linkistä.

6Turun musiikkijuhlat

Dynaamivaihteluiden kaikuja Turun linnassa ja intiimejä konsertteja turkulaisissa kulttuurikodeissa — Suomen vanhin musiikkijuhla luo melkoisia kicksejä kun sävelet lähtevät resonoimaan kuulijan soluissa. 

Turun musiikkijuhlat järjestetään 8.–22.8.2019 jo 60. kerran – nyt ensimmäistä kertaa uuden taiteellisen johtajan, Klaus Mäkelän, johdolla. Maineikkaissa pidoissa Suomen ja maailman klassisen musiikin huiput jakavat musiikin euforiaa kymmenissä konserteissa. Ajantasaiset ohjelmatiedot löydät tapahtuman omilta sivuilta.

www

Julkaistu | Päivitetty