Ahvenanmaa – meri-ilmaa ja lähiruokaa

Ahvenanmaasta on kovaa vauhtia tulossa Etelä-Suomen Lappi, jossa tunturien tilalla on saaria ja ruoka on maailman parasta.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Suomessa ei taida olla montakaan keskustan kävelykatua, minne aito meren tuoksu yltäisi. Niitä on vain yksi, ja se löytyy Ahvenanmaalta.

Minne Ahvenanmaalla meneekin – oli se sitten Maarianhaminan kävelykatu tai yksinäinen mökki kallioluodolla – meri on aina läsnä. Meren lisäksi kaikkialla huokuu kiireettömyys, eikä aitoa saaristolaistunnelmaa pääse pakoon vaikka haluaisi. Mutta kukapa haluaisi?

Välimatkat autonomisella saarivaltiolla ovat lyhyitä, mikä on tehnyt paikasta etenkin pyöräilijöiden suosikin.

Kotimaanmatkailun kasvattaessa suosiotaan myös Ahvenanmaa on noussut suosikkienkohteiden joukkoon helppona vaihtoehtona. Välimatkat autonomisella saarivaltiolla ovat lyhyitä, mikä on tehnyt paikasta etenkin pyöräilijöiden suosikin. Parhaiten se sopii sellaiselle, joka laittaa mielellään meditaatiomoodin päälle ja on valmis unohtamaan kaupungin rasitukset hetkeksi.

Ja pitäähän matkalla syödäkin. Ahvenanmaalla kasvukausi on pitkä ja viljavat maat tuovat ruokaan aromikkuutta. Sen tietävät myös monet ruoka-artesaanit ja heidän luomustensa perässä paikalle matkaavat ruokamatkailijat. Intohimo ruokaa kohtaan näkyy erikoisosaajien menuissa ympäri saarta. Joku on erikoistunut mereneläviin, toinen luomuun, kolmas leivontaan, neljäs kasviksiin. Kaikki on niin sanotusti käsin tehtyä ja täällä se kaikki tehdään myös poikkeuksellisen puhtaista raaka-aineista.

Kannattaa muistaa, että Ahvenanmaa ei tarkoita pelkästään yhtä, vaan useampaa saarta, joiden välillä voi liikkua vaikka pyörällä, meloen tai veneellä. Valitset vain oman reittisi tai teet suunnitelman vasta paikan päällä.

LUE LISÄÄ JA SUUNNITTELE REISSU:

Teksti Juuso Suominen. Video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?