Täyttä höyryä Muumimaailmaan!

Muumimaailmaan on päästävä ainakin kerran kesässä – sen tietää lapsikin. Mikäli etsitte vaihteeksi uutta tulokulmaa, saapukaa höyrylaivalla Turusta. Tässä jutussa kerromme, miksi se on ihan parasta.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tove Jansson rakasti merta ja saaristoa

Muumitarinoiden luoja Tove Jansson ammensi taiteessaan paljon merestä. Hänen alkuperäisissä piirroksissaan ja maalauksissaan on tyrskyjä, luotoja, veneitä ja majakoita. Tuuli puhaltaa, aallot vyöryvät – Tove Janssonin meri on usein kesytön ja myrskyisä.

Tove Jansson vietti elämänsä kesät Pellingin saaristossa Porvoon edustalla, ensin lapsena perheensä kanssa, myöhemmin yhdessä elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilän kanssa. Niinpä Pellingin maisemat ja Suomen saariston tunnistettavat piirteet vilahtelevat myös Janssonin tarinoissa.

Muumitalokin muistuttaa majakkaa

Jos tiedät mitään muumeista, tiedät varmasti Muumitalon. Mutta tätä et ehkä tiedä: Muumitalo näyttää aika lailla Glosholmin pookilta, joka sijaitsi aikoinaan Pellingissä. Rakennus purettiin kokonaan Toisen maailmansodan yhteydessä, jotta vihollisen lentokoneet eivät voisi käyttää tornia avukseen suunnistuksessa.

Vaikka Glosholmin pookia ei enää ole, voit vanhasta kuvasta todeta saman kuin mekin: rakennus taisi toden totta toimia Tove Janssonille muumitalon inspiraationa. Pyöreä, tornimainen runko, jonka huipentaa suippo katto – Muumitalohan se siinä! 

PS. Muumitalolla on muuten kaimakin Turun saaristossa, Källskärin saarella. Siellä asui aikanaan vapaaherra Göran Åkerhielm, joka nimesi huvimajansa Muumitaloksi. Kreivin ystäväpiiriin kuulunut Tove Jansson ihastui saarella vieraillessaan majan ihanaan paanukattoon, joka lienee innoittanut ensin Janssonin pienoismalleja ja sittemmin myös Muumimaailman muumitaloa.

​​​​​​​PPS. Ettäkö mikä on pooki? Pooki on tunnusmajakka eli oikeastaan entinen majakka, jonka loistokoju on purettu ja korvattu katolla.

 • Parasta Muumimaailmassa?

  "Meidän lapsista on aina yhtä ihmeellistä, kun Muumitalo tulee näkyviin mutkan takaa. Kyllähän siinä omakin sydän tekee pienen pompun ihan innostuksesta!"

   – Sanna 37 v

Höyrylaiva Ukkopekka on seikkailu

Turun keskustasta pääsee kesäaikaan vesitietä suoraan sinne, mistä Muumimaailmaan johtava kävelysilta alkaa. Siis vanhaan Naantaliin, joka on ihana nähtävyys jo itsessään.

Kun hyppäätte höyrylaiva s/s Ukkopekan kyytiin Aurajoen saaristolaivasatamasta, olette Naantalissa alle kahdessa tunnissa. Ja mikä parituntinen se onkaan!

Ukkopekka on aito höyryalus, joka on lajissaan ainoa Suomen merialueilla. Paatilla on ikää jo yli 80 vuotta, mikä tekee unelmanpehmeästä kyydistä myös sopivasti nostalgisen.

Koska Ukkopekka tekee kesäaikaan kaksi edestakaista risteilyä Turusta Naantaliin nimenomaan Muumimaailman vieraita ajatellen, on laivalla erityistä ohjelmaa lapsille. Laivamatkan aikana, nimittäin, etsitään Pilssirotan aarretta, joka on piilotettu jonnekin laivalle. Hauskaan seikkailuretkeen saavat osallistua Ukkopekan kaikki lapsivieraat, ja se vie aarteenetsijät myös paikkoihin, joihin tavallisena matkustajana ei tulisi kurkistaneeksi. 

Maailman kaunein saaristo

Turun Saaristolaivasatamasta Ukkopekka ui ensin Aurajoelta merelle ja sitten kohti Airiston aukkoa. Meritie vie ohi Suomen Joutsenen, Turun linnanRuissalon pitsihuviloidenLoistokarin ja Ukko-Pekan sillan, kunnes tullaan Naantalin vierasvenesatamaan.

Vierassatamassa ympärillä avautuu vanha Naantali, jonka vanhat puutalot ovat varsinaista silmäkarkkia nekin. On niin somaa, että melkein pakahtuu.

Yhdessä vanhan Naantalin pitsitaloista (Kaivokatu 5) toimii Muumimaailman 
​​​​​​​Eriskummallinen Kahvila
. Siellä voit heittäytyä satufiilistelyn pyörteisiin ihastellen maailmanluokan Muumimuki-kokoelmaa ja miljöön muita persoonallisia (lue: eriskummallisia) yksityiskohtia Surku-koiran kopista Piisamirotan riippukeinuun.  

 • Parasta Muumimaailmassa?

  "Ihmeen taitavia nuo nuoret kesätyöntekijät, jotka saavat muumihahmot elämään. Yleensäkin, parasta Muumimaailmassa on symppis tunnelma ja luonnonläheisyys."
  – Eero 40 v


  ​​​​​​​ "Haisuli kaivoi nenäänsä, vaikka äiti ihmetteli vähän."
  ​​​​​​​– Okke 3 v   

Halataan kun tavataan

Muumimaailmasta tiedetään yleensä, että se sijaitsee Naantalissa ja siellä voi halata Tove Janssonin tarinoista tuttuja muumihahmoja. Oi kyllä, juuri näin on!

Eikä siinä vielä kaikki. Lisäksi on hyvä tietää, että Muumimaailma toimii yhdellä Turun saariston noin 40 000 saaresta.

Muumien oman saaren nimi on Kailo, ja sinne kävelee muutamassa minuutissa siltaa pitkin Naantalin vanhasta kaupungista. Silti Kailo on saaristossa; merituuli puhaltaa, aurinko kimaltelee aalloilla, ja Muumimaailman uimarannalla voi uittaa rannan kaisloista tekemiään kaislaveneitä ihan lähellä Drontti Edwardia ja Muumiperheen uimahuonetta.

Kesän 2019 uutuus Muumimaailmassa on lähelle meren rantaa rakennettu Niiskun keksintöpuisto. Siellä on mahdollista tutustua Niiskun keksintöihin ja innovoida vähän itsekin. Nikkaroinnin lomassa on luvassa myös nukketeatteria.

Mikä täydellinen tapa viettää kesäpäivää perheen kanssa!


 • Parasta Muumimaailmassa?

  "Parasta Muumimaailmassa oli se, kun simpukka sanoi että tervetuloa Muumimaailmaan Joanna. Mistä se tiesi kuka minä olen?!"
  – Joanna 5 v

LUE LISÄÄ JA OSTA LIPUT

Jutun yhteistyökumppanina Muumimaailma.
Teksti Liina Komi. Video ja kuvat Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty