Teatteria ja tanssia Turussa x 10

Turun kulttuurielämään kuuluvat niin tanssi, teatteri kuin tanssiteatterikin. Suuntaa Suomen vanhimpaan teatteritaloon tai ota selvää, mitä kaikkea nykytanssi voi pitää sisällään.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Aura of Puppets

Luulitko, että nukketeatteri on pelkkää lasten viihdettä? Ei sinne päinkään. Tästä hyvä osoitus on nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppets, jonka missio on raottaa tätä veikeän taiteenlajin moninaisuutta ja hivuttaa nukketeatteria lähemmäs yleisöä. 

AofP vie teoksissaan luovuuden ja mielikuvituksellisuuden ihan nextille levelille. Myös sitä lasten viihdettä löytyy, mutta tekijät ovat tunnettuja etenkin aikuisille suunnatuista teoksistaan. Persoonalliset hahmot ja vetävä tarina tempaavat mukaansa niinkin hyvin, että jossain vaiheessa unohtaa kyseessä olevan nukkeja eikä oikeita näyttelijöitä.  

www

2Aurinkobaletti

Aurinkobaletin kotinäyttämö sijaitsee Aurajoen rannalla, Manillan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa auringonkeltaisessa tehdaskiinteistössä. Täällä nykytanssi elää ja kukoistaa. 

Alkujaan ryhmän teokset edustivat nykybalettia, mutta nykyisin Aurinkobaletti tunnetaan monipuolisena ja korkeatasoisena nykytanssiryhmänä, joka haluaa toiminnallaan korostaa nykytanssin kuuluvan kaikille. Aurinkobaletin taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets, mutta vuosittain päästään kurkistamaan myös vierailevien koreografien teoksia.

3Ehkä-tuotanto

Kiinnostaisiko elektronisen musiikin työpaja, kokeellisen musiikin festivaali tai tanssitunnit? Vanhassa kutomorakennuksessa sijaitseva nykytaidetila Kutomo on paikka, jonka voisi kuvitella löytyvän Berliinin trendikkäältä hipsterialueelta. Aina ei tarvitse lähteä Berliiniin asti, sillä tämä paikka löytyy kävelyetäisyydeltä Turun keskustasta.

Kutomoa ylläpitää taiteilijavetoinen Ehkä-tuotanto, joka mahdollistaa ja tuottaa uuden tanssin ja esitystaiteen tekijöiden teoksia, tapahtumia ja työpajoja. Tanssitaiteen lisäksi Kutomolla nähdään teoksia kuvataiteen, performanssin sekä musiikin ja äänitaiteen aloilta. Kiehtovan erilaista menovinkkiä Turkuun!

4Tanssiteatteri Eri

Tanssiteatteri Erissä tanssi, taide ja musiikki liittyvät lumoaviksi kokonaiselämyksiksi. Teatteri tunnetaan vaikuttavista ja omaperäisistä tanssiteoksistaan myös kansainvälisesti, ja sen perustajilla Tiina Lindforssilla, Lassi Sairelalla ja Eeva Soinilla on näkyvä rooli teoksissa niin tanssijoina, käsikirjoittajina kuin koreografeinakin.

Erin teokset käsittelevät mielenkiintoisia teemoja, jotka osaavat sekä naurattaa että koskettaa. Teatterin 30. juhlavuosi 2019 alkaa komeasti Polttopiste-teoksella, joka on syntynyt yhteistyössä kirjailija Tommi Kinnusen kanssa. Myös ylistetty Passio tekee comebackin. Myöhemmin keväällä nähdään myös Liisa Ihmemaassa.

5Åbo Svenska Teater

Aivan kauppatorin kulmalla sijaitsee Suomen vanhin teatteritalo, Åbo Svenska Teater. Vuonna 1839 rakennettu teatteri kätkee sisälleen vaikuttavan annoksen teatteritaiteen historiaa, ja tunne välittyy heti aulaan astuessa. Etenkin päänäyttämön 1800-luvun kattokruunut ja -maalaukset ällistyttävät, samoin lukuisat koristeelliset kullatut yksityiskohdat.

Yhdessä kaupungin kauneimmista taloista toimivan teatterin kotikieli on ruotsi, ja kaikki päänäyttämön oopperat, musikaalit ja puhenäytelmät tekstitetään suomeksi. Esitykset siis sopivat laajalle yleisölle. Luvassa on elävää taidetta – katso ohjelmisto teatterin sivuilta.

6TEHDAS teatteri

TEHDAS teatteri on virkistävän erilainen, ja sellaisena herättelee ja inspiroi katsojaansa juuri niin kuin taiteen kuuluukin. 

TEHDAS sijaitsee Manillan tunnelmallisessa tehdaskiinteistössä aivan Aurajoen rannalla toimien näyttämönä ennakkoluulottomille avauksille sekä vaihtoehtoiselle teatteritaiteelle. Ohjelmistossa korostuvat nykyteatteri, performanssi ja nukketeatteri – katso ohjelmisto teatterin sivuilta. Myös lapsille löytyy paljon esityksiä.

7Samppalinnan kesäteatteri

Vanha mylly pilkottaa puiden lomasta, ja näkymä on huikea mäelle noustessa. Myllyn juurella sijaitsee Samppalinnan Kesäteatteri, joka on tarjonnut toimivaa ja taidokasta viihdettä kesäisessä Turussa jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Tässä paikassa on jotain nostalgista ja lämminhenkistä – jotain niin turkulaista.

Kesäteatteri kuuluu kesään kuin mansikka kakkuun. Infoa kesän 2019 menestysmusikaalista löydät teatterin omilta sivuilta.

8Turun Nuori Teatteri

Turun Nuori Teatteri löytyy keskustan kieppeiltä, Ursininkadun vanhasta kivipainosta. Nuori tämä teatteri ei suinkaan ole, sillä se on organisoinut lasten ja nuorten teatteritoimintaa jo peräti 46 vuotta. Produktioihin mahtuu niin klassikoita kuin kepeää komediaakin, ja ohjelmisto sopii kaikenikäisille.

Täällä lapset ja nuoret taipuvat mielettömiin roolisuorituksiin, mielikuvituksella ei ole rajoja – eikä harjoituksissa säästytä naurunpurskahduksilta. Rutiineja rikkomalla tehdään eri ikäisten oppimisesta ammattilaisten johdolla riemullista, ja se tekee tästä teatterista erityisen.

9Linnateatteri

“Meillä ei turhia jäpitetä” sanoo Linnateatteri, ja sehän on muuten justiinsa niin. Linnateatteriin tullaan aidosti tekemään juuri sitä itseään: viihtymään. Komedia on tämän paikan bravuuri, ja täällä todellakin saa nauraa. Näytelmien lisäksi valikoimaan mahtuu myös varsin passeli valikoima konsertteja sekä stand up –esityksiä. 

Linnankadulla palvelee tunnelmallinen Teatteriravintola ja kesäisin yleisöä viihdyttää katettu pihanäyttämö. Linnateatterin historiaa huokuvissa Domino-tiloissa Puutarhakadulla yhdistyvät 1920-luvulla rakennettu, Alvar Aallon suunnittelema Lounais-Suomen Maalaistentalo ja monia vuosia elokuvateatterinakin toiminut Domino-sali.

10Turun Kaupunginteatteri

Turun Kaupunginteatteri toimii vuonna 1962 valmistuneessa teatteritalossa, jonka näyttävä teatteritorni kuuluu Aurajoen maamerkkeihin. Teatterin mittava peruskorjaus valmistui vuonna 2017 ja onnistui vaikeimmassa: vaikka talo on täynnä uusinta tekniikkaa, on alkuperäinen ilme tallella.

Kaupunginteatterin kolmella näyttämöllä nähdään niin draamaa ja komediaa kuin musikaaleja ja lastennäytelmiäkin – ole hyvä ja kurkkaa ohjelmisto verkkosivuilta! Teatteri järjestää myös opastettuja kierroksia kulissien taakse.

Julkaistu | Päivitetty