Teatteria ja tanssia Turussa x 10

Turun kulttuurielämään kuuluvat niin tanssi, teatteri kuin tanssiteatterikin. Suuntaa Suomen vanhimpaan teatteritaloon tai ota selvää, mitä kaikkea nykytanssi voi pitää sisällään.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Aura of Puppets

Luulitko, että nukketeatteri on pelkkää lasten viihdettä? Ei sinne päinkään. Tästä hyvä osoitus on nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppets, jonka missio on raottaa tätä veikeän taiteenlajin moninaisuutta ja hivuttaa nukketeatteria lähemmäs yleisöä. 

AofP:n taiteilijat vievät teoksissaan luovuuden ja mielikuvituksellisuuden ihan nextille levelille. Myös sitä lasten viihdettä löytyy, mutta tekijät ovat tunnettuja etenkin aikuisille suunnatuista teoksistaan. Persoonalliset hahmot ja vetävä tarina tempaavat mukaansa niinkin hyvin, että jossain vaiheessa unohtaa kyseessä olevan nukkeja eikä oikeita näyttelijöitä.  

Turkulaista ja kansainvälistä nukketeatteriosaamista ihaillaan syksyllä jo 10. kerran Nukketeatterijuhla TIP-Festin parissa 6.–10.11.2019. Mukana myös kaikille kaupunkilaisille suunnattu huikea NUKKE IRTI! -nukkekulkue avajaisjuhlallisuuksineen!

www

2Aurinkobaletti

Aurinkobaletin kotinäyttämö sijaitsee Aurajoen rannalla, Manillan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa auringonkeltaisessa tehdaskiinteistössä. Täällä nykytanssi elää ja kukoistaa. 

Alkujaan ryhmän teokset edustivat nykybalettia, mutta nykyisin Aurinkobaletti tunnetaan monipuolisena ja korkeatasoisena nykytanssiryhmänä, joka haluaa toiminnallaan korostaa nykytanssin kuuluvan kaikille. Aurinkobaletin taiteellisena johtajana toimii tanssija-koreografi Urmas Poolamets, mutta vuosittain päästään kurkistamaan myös vierailevien koreografien teoksia.

3Ehkä-tuotanto

Kiinnostaisiko elektronisen musiikin työpaja, kokeellisen musiikin festivaali tai tanssitunnit? Vanhassa kutomorakennuksessa sijaitseva nykytaidetila Kutomo on paikka, jonka voisi kuvitella löytyvän Berliinin trendikkäältä hipsterialueelta. Aina ei tarvitse lähteä Berliiniin asti, sillä tämä paikka löytyy kävelyetäisyydeltä Turun keskustasta.

Kutomoa ylläpitää taiteilijavetoinen Ehkä-tuotanto, joka mahdollistaa ja tuottaa uuden tanssin ja esitystaiteen tekijöiden teoksia, tapahtumia ja työpajoja. Tanssitaiteen lisäksi Kutomolla nähdään teoksia kuvataiteen, performanssin sekä musiikin ja äänitaiteen aloilta. Kiehtovan erilaista menovinkkiä Turkuun!

4Tanssiteatteri ERI

Tanssiteatteri ERISSÄ tanssi, taide ja musiikki liittyvät lumoaviksi kokonaiselämyksiksi. Teatteri tunnetaan vaikuttavista ja omaperäisistä tanssiteoksistaan myös kansainvälisesti, ja sen perustajilla Tiina Lindforssilla, Lassi Sairelalla ja Eeva Soinilla on näkyvä rooli teoksissa niin tanssijoina, käsikirjoittajina kuin koreografeinakin.

ERIN teokset käsittelevät mielenkiintoisia teemoja, jotka osaavat sekä naurattaa että koskettaa. Teatterin 30. juhlavuosi 2019 huipentuu säkenöiviin Gaala ERI30 -juhlagaaloihin, jotka esittelevät ERIN näyttämöhelmiä vuosien varrelta. Liisa Ihmemaassa -faneille tiedoksi, että tämä ihana klassikkosatu palaa ERIN ohjelmistoon tällä kertaa jouluisissa tunnelmissa!​​​​​​​

5Åbo Svenska Teater

Aivan Turun kauppatorin kulmalla sijaitsee Suomen vanhin teatteritalo, Åbo Svenska Teater. Vuonna 1839 rakennettu teatteri kätkee sisälleen vaikuttavan annoksen teatteritaiteen historiaa, ja tunne välittyy heti aulaan astuessa. Etenkin päänäyttämön 1800-luvun kattokruunu ja -maalaus ällistyttävät, samoin lukuisat koristeelliset kullatut yksityiskohdat.

Yhdessä kaupungin kauneimmista taloista toimivan teatterin kotikieli on ruotsi, ja kaikki päänäyttämön oopperat, musikaalit ja puhenäytelmät tekstitetään suomeksi. Esitykset siis sopivat laajalle yleisölle. Luvassa on elävää taidetta – katso ohjelmisto teatterin sivuilta.

6TEHDAS Teatteri

TEHDAS Teatteri on virkistävän erilainen, ja sellaisena herättelee ja inspiroi katsojaansa juuri niin kuin taiteen kuuluukin. 

TEHDAS Teatteri sijaitsee Manillan tunnelmallisessa tehdaskiinteistössä aivan Aurajoen rannalla toimien näyttämönä ennakkoluulottomille avauksille sekä vaihtoehtoiselle teatteritaiteelle. Vapaan ammattiteatterin ohjelmistossa korostuu monitaiteellinen yhteistyö, nykyteatteri ja uusi nukketeatteri. Myös lapsille löytyy koettavaa! Katso kausiohjelmisto teatterin sivuilta.

7Samppalinnan kesäteatteri

Vanha mylly pilkottaa puiden lomasta, ja näkymä on huikea mäelle noustessa. Myllyn juurella sijaitsee Samppalinnan Kesäteatteri, joka on tarjonnut toimivaa ja taidokasta viihdettä kesäisessä Turussa jo yli viidenkymmenen vuoden ajan. Tässä paikassa on jotain nostalgista ja lämminhenkistä – jotain niin turkulaista. Kesäteatteri kuuluu kesään kuin mansikka kakkuun!

8Turun Nuori Teatteri

Turun Nuori Teatteri löytyy keskustan kieppeiltä, Ursininkadun vanhasta kivipainosta. Nuori tämä teatteri ei suinkaan ole, sillä se on organisoinut lasten ja nuorten teatteritoimintaa jo lähes 50 vuotta. Produktioihin mahtuu niin klassikoita kuin kepeää komediaakin, ja ohjelmisto sopii kaikenikäisille.

Täällä lapset ja nuoret taipuvat mielettömiin roolisuorituksiin, mielikuvituksella ei ole rajoja – eikä harjoituksissa säästytä naurunpurskahduksilta. Rutiineja rikkomalla tehdään eri ikäisten oppimisesta ammattilaisten johdolla riemullista, ja se tekee tästä teatterista erityisen.

9Linnateatteri

Meillä ei turhia jäpitetä” sanoo Linnateatteri, ja sehän on muuten justiinsa niin. Linnateatteriin tullaan aidosti tekemään juuri sitä itseään: viihtymään. Kiireetön illallinen komedialla höystettynä on tämän paikan bravuuri, ja täällä todellakin saa nauraa. Näytelmien lisäksi valikoimaan mahtuu myös varsin passeli valikoima konsertteja sekä stand up -esityksiä – pieniä teatterinystäviä unohtamatta.

Linnateatterin historiaa huokuvissa tiloissa yhdistyy 1920-luvulla rakennettu, Alvar Aallon suunnittelema Lounais-Suomen Maalaistentalo ja monia vuosia elokuvateatterinakin toiminut Domino-sali, joka palvelee syksystä 2019 alkaen uudistuneena teatteriravintolana. Kesällä Linnateatteri naurattaa Ruissalon Tapahtumatelakalla. 

10Turun Kaupunginteatteri

Turun Kaupunginteatteri seisoo paraatipaikalla suoraan Aurajokirannan tunnelmallisessa otteessa, ja sen näyttävä teatteritorni kuuluukin vahvasti turkulaiseen maisemamiljööseen. Teatteri on yksi Suomen suurimmista, ja ohjelmisto ilahduttavan monipuolinen. Kolmella näyttämöllä pääsee uppoutumaan monenlaiseen livekarismaan musikaaleista laatudraamaan ja stand upista konsertteihin.

Jos kaipaat spesiaalimpaa tapahtumatilaa, näyttämöt ja muut yleisötilat ovat vuokrattavissa. Teatteri järjestää myös todella kivoja opastettuja kierroksia kulisseihin, kannattaa mennä kurkistamaan!

Julkaistu | Päivitetty