Löytöretki Turku-designiin

Matkaa Turkuun, yövy Seurahuoneen paikallisella designilla maustetussa putiikkihotellissa ja suuntaa inspiroituneena löytöretkelle kaupungin kivijalkapuoteihin. Tarjoamme parhaat vinkit seikkailuun.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Palvottu pohjoismainen design on Aurajoen rannoilla jalostettu raikkaaksi ja leikkisäksi muotoilun lounaismurteeksi.

Palvottu pohjoismainen design on Aurajoen rannoilla jalostettu raikkaaksi ja leikkisäksi muotoilun lounaismurteeksi. Turku-design hurmaa jo matkailijan kirjautuessa yöpymään Solo Sokos Hotel Turun Seurahuoneelle, sillä uudistettu putiikkihotelli hehkuttaa estoitta paikallista ilmettään ja lähes satavuotista historiaansa. Erik Bryggmanin ja Ilmari Ahosen suunnittelema hotelli avattiin vuonna 1928.

– Ei ole sattumaa, miltä hotelli näyttää tänään. Tyyli mukailee 1920-luvun vapautunutta henkeä ja muotokieltä modernilla twistillä, hotellipäällikkö Sanna Paloniemi kertoo.

Antoisa atmosfääri innostaa

Turun Seurahuoneen runsasta ja rohkeaa miljöötä on höystetty Turku-designilla yhdessä paikallisten tekijöiden kanssa. Hotelli on kuin koukuttava näyteikkuna.

 

 

 

 

 

– Tyylikäs paikallisuus näkyy sisustuksen lisäksi henkilökuntamme vaatetuksessa, sillä naisten mekot ja tunikat ovat turkulaisen MyOlssonin meille suunnittelemia. Myös huivit ja miesten taskuliinat ovat vaateliikkeen mallistosta.

 

 

 

 

 

Helmet ovat 1920-luvun henkeä vahvistava teema, joka toistuu niin henkilökunnan yllä kuin sisustuksen yksityiskohdissa.

Miesten työasun viimeistelee puinen Woobsin rusetti, jonka toiselle puolelle on stanssattu Turun Seurahuoneen julkisivu ja toiselle ravintola Gunnarin logo. Jykevämpi pala paikallista puumuotoilua on ravintolan pöytä, joka on veistetty 150 vanhasta turkulaisesta vuorijalavasta. Kattauksessa ihastuttavat Terraviivan helmikoristeiset keramiikkalautaset.

– Helmet ovat 1920-luvun henkeä vahvistava teema, joka toistuu niin henkilökunnan yllä kuin sisustuksen yksityiskohdissa. Turkulainen Helmikauppa Blingi on tehnyt mittatilaustyönä kaulanauhat ja BEdesign puolestaan huoneisiin upeat peilit, jotka näyttävät riippuvan seinällä helmien varassa, Paloniemi kertoo.

Intohimoisimmat Turku-fanit löytävät onnensa KUI Designista, jossa kodintekstiilit, korut, vaatteet ja käyttöesineet kertovat kaupunkitarinoita tyylillä.

– Turku on vahvasti esillä tuotteissamme ja usein huumorin sävyin, muotoilija Anna Hormio kertoo.

Kaupunkilautta Föri oli yksi KUI Designin ensimmäisistä kuoseista, ja luontevaa jatkoa sille on hauska Funi-mallisto, joka juhlistaa kaupungin puhutuinta menopeliä. Oikukas rinnehissi on löytänyt paikkansa esimerkiksi leikkuulaudasta, parkkikiekosta ja julisteesta.

– Funi-tuotteet ovat herättäneet yllättävän voimakkaita ja ristiriitaisia tunteita, Hormio paljastaa.

PUF:n suosituimpia Turku-tuotteita ovat ”Varför Paris, vi har ju Åbo” -kangaskassit. Myös PUF + TOMI -mallisto ammentaa aiheita Turusta.

– Projektin ensimmäinen mallisto on vahvasti Turku-vaikutteinen, sillä olemme itse ylpeitä turkulaisia ja haluamme kannustaa muita samaan, kertovat PUF:n perustaneet Hanna Pennanen ja Matti Järvinen.

– Mallisto on suunnittelultaan kekseliäs sekä ajaton, mikä voi olla yksi tekijä suosioon.

Vastuullinen on utelias

Turun Seurahuoneella inspiroitunut matkailija voi huoletta heittäytyä ketjuliikkeiden tuolle puolen, sillä paikallinen muotoilu ja rakkaus Turkuun ovat voimissaan.

– Ehdottomasti! Turussa tehdään paljon hienoja juttuja, sanoo muotoilija Anna Hormio KUI Designista.

– Meidän mallistossamme turkulaisuus on tärkeä teema, ja iso osa myymälän tuotteista valmistetaan työhuoneellamme Manillassa.


 

Kotimaisille brändeille omistautuneessa PUF:ssa on ilolla tervehditty muotivirtausta, joka pitää asiakkaat paikallisuuden pauloissa.

 

– Ihmiset ovat aikaisempaa tietoisempia ja vähintäänkin uteliaampia, sillä he haluavat tietää, missä ja mistä tuote on tehty, kertovat PUF:n perustaneet Hanna Pennanen ja Matti Järvinen.

– Mielestämme ihmiset arvostavat enenevissä määrin omaleimaisia designliikkeitä ja tuotteiden persoonallisuutta – tietysti laadun ja käytettävyyden lisäksi. Haluamme osaltamme panostaa kivijalkakulttuuriin ja pyrimme kehittämään sitä jatkuvasti.

Turussa shoppailijan on helppo olla vastuullinen – ja kotikulmilla hurjan ylpeä Åbo-tennissukistaan.

Poimi tästä Turku-designin tärpit, lähde shoppailemaan ja hämmästy, mitä kaikkea ihanaa et ole aikaisemmin älynnyt edes etsiä.

KUI Desing
​​​​​​​
Hyvän fiiliksen putiikki, joka edustaa paikallisuutta, ammattitaitoa, iloa ja intohimoa. Useimmat tekstiilituotteet ommellaan joen toisella puolella Manillan vanhassa tehdaskiinteistössä.

PUF
Suomalaisen designin tunnettuja ja nousevia brändejä tyylikkäästi saman katon alla.

Klo Design Shop
Persoonallisia vaatteita ja asusteita, jotka pääosin valmistetaan työpajalla Turussa.

Televisio Lifestyle Store
Herkullinen ja laaja kattaus turkulaisia ja kotimaisia designmerkkejä.

MyOlsson
Lämminhenkinen vaatemyymälä, joka tunnetaan Turku-aiheisista maisemamekoistaan.

Woobs
​​​​​​​Turussa keksittyjä aurinkolaseja, kelloja, rusetteja ja koruja – mistäs muusta kuin puusta!

Ota ja varaa huone Turun Seurahuoneelta:

Yhteistyökumppanina TOK.

Teksti Merja Kallikari. Video Kim Allen-Mersh.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?