Turun saaristo – lähempänä kuin luuletkaan!

Auringon kimmellys meren aalloissa. Merituulen kevyt, viilentävä henkäys poskilla. Kesän parhaat päivät vietetään saaristossa ja sitähän Turussa riittää! Ja mikä parasta; saaristo alkaa jo melkeinpä kaupungin keskustasta.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Maamme taatusti tunnetuin saaristo alkaa jo heti Aurajoen suulta ja lähimmille saarille pääsee helposti monin eri tavoin.

Kuuluisuudet ovat monesti kaikkea muuta kuin helposti lähestyttäviä, mutta ei Turun saaristo. Maamme taatusti tunnetuin saaristo alkaa jo heti Aurajoen suulta ja lähimmille saarille pääsee helposti monin eri tavoin. Asutuille saarille vie siltoja, losseja ja lauttoja ja Turun lähisaaristoon, kuten Ruissaloon ja Hirvensaloon pääsee seutuliikenteen Föli-vesibussilla. Ja kun saariston makuun on päässyt, voi matkaa halutessaan jatkaa aina Ahvenanmaalle tai Tukholmaan saakka. Valitse oma seikkailusi!

Mitä löytyy läheltä? Tietenkin Ruissalo!

Ruissalo – Yksi Turun saariston tunnetuimmista saarista. Turkulaisten rakastama ulkoilusaari on kaikin puolin maineensa veroinen vehreä keidas ja loistava startti saaristoseikkailulle. Merimatkailun tunnelmaan pääsee mukavasti jo hyppäämällä Fölin vesibussiin Turun keskustassa Martinsillan kupeessa ja seilaamalla Ruissaloon (ihan bussilipun hinnalla). Vesibussit liikennöivät kesäaikaan päivittäin aamukymmenen ja iltayhdeksän välillä.

Ruissalon Maininki – Tee makumatka sinne, missä kala ui lähes suoraan merestä lautaselle. Turun Pursiseuran perinteikäs paviljonkiravintola on yksi saaren kulinaristisista helmistä. Herkullisessa ruuassa panostetaan nykytrendin mukaisesti paikallisiin ja sesongissa oleviin raaka-aineisiin.

Ruissalon Telakka – Lisää hyviä makuja on tarjolla Ruissalon Telakalla, joka on vuosien saatossa muuttunut Pohjoismaiden suurimmasta veneveistämöstä tapahtuma- ja ravintolakeitaaksi. Valikoimasta löytyy muun muassa bbq-taidonnäytteitä, artesaanipizzoja ja kesällä 2022 myös Gaggui Kaffelan herkkuja.

Kesäteatteriakin on tarjolla: Linnateatterin lavalla nähdään tänä vuonna takuuvarmat naurut tarjoava Fölin alta – Päätön revyy päättäjistä. Elokuussa Telakalla pääsee nauttimaan Turun Musiikkijuhlien myötä muun muassa Erinin ja Olavi Uusivirran keikoista.

Merelliset Turun kaupungin ulkoilusaaret

Vepsä – Ennen muinoin salakuljettajien piilopaikkana toiminut Vepsän ulkoilusaari sijaitsee keskellä Airiston ulappaa. Vepsän ulkoilumahdollisuudet kruunaa mahtava, 27 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava kallio. Varoitus: Kiipeäminen tai viimeistään näkymät kallion laelta saattavat aiheuttaa hengityksen salpautumista.

Iso Maisaari – Naantalin luonnonkauniissa saaristossa, tarkemmin ottaen Rymättylässä sijaitsee niin ikään ulkoilusaarena tunnettu Iso Maisaari. Maisaari tarjoaa aktiviteetteja jalkapallosta ja lentopallosta frisbeegolfiin ja kalastukseen sekä yösijan yhteensä yli 50 hengelle. Sopii siis saapua isommallakin porukalla!

Pähkinäinen – Turun kaupungin ulkoilusaarista se, joka sijaitsee kauimpana rannikolta. Sopii siis myös kaukokaipuuta poteville. Saaresta löytyy suojaisa vierasvenesatama, mutta myös ilman omaa venettä liikkuva pääsee nauttimaan ulkosaariston tunnelmasta. Pähkinäisiin kulkee maksuton yhteysalus Isla Rymättylän Haapalasta.

Vinkki! Kesällä 2022 kaikille kaupungin ulkoilusaarille pääsee myös suoraan Aurajoesta käsin. M/s Aavatar liikennöi Turusta Vepsän ja Maisaaren kautta Pähkinäisiin 28.6.–13.7. välisenä ainana. Kesän kokeilureitti saa mahdollisesti jatkoa myös loppukesästä. Matka alkaa aamukymmeneltä Apteekkimuseon edestä, matalalta betonilaiturilta. Aluksen kyytiin mahtuu 50 matkustajaa.

Katso aikataulut täältä. Liikennöintiä ei ole päivittäin, joten tarkistathan liikennöintipäivät linkistä.

Rantaudu Naantaliin

Naantali – Saman saariston syleilyssä paistattelee myös Suomen ihanimpien kesäkaupunkien riviin kuuluva Naantali. Ja hei, jos Naantalissa viettää kesää Suomen tasavallan presidentti, niin kelpaa varmasti muidenkin nautiskella!

Naantalista käsin saaristomaisemista pääsee nauttimaan risteillen tai vaikka vuokraamalla polkupyörän. Tai voi sitä merta terassiltakin tuijotella, tyyli vapaa.

Lue myös: 8 uniikkia juttua Naantalista – tunnetko nämä?

Kuva Tapani Teittinen.

Kultaranta Resort – Yksi Naantalin ehdottomista helmistä, joka panostaa hyvinvointiin ja tarjoaa mahdollisuuksia niin kulinaristeille kuin golfareillekin. Loma kauniilla Luonnonmaan saarella sijaitsevassa resortissa on hemmottelua kaikille aisteille.


Vinkki: Pressan luo visiitille! Suomen tasavallan presidentin kesävirka-asunnon Kultarannan puutarhaan pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla.

Rengastiet isoon ja pieneen saaristonälkään

Saariston rengastie – Turun saaristoreittien klassikko on viime vuonna 25 vuotta täyttänyt Saariston rengastie. 250 km mittaisen lenkin voi kulkea myös autolla, bussilla tai jalan, mutta kaikkein suosituin rengastie on pyöräilijöiden keskuudessa. Matkan varrelta löytyy mitä viehättävämpiä majoitusvaihtoehtoja ja suositusaika reitin kiertämiseen on 2–5 päivää menopelistä ja vauhdista riippuen.

Vinkki: Saariston rengastielle ei kannata lähteä kiireen kanssa. Upeista maisemista on syytä ehtiä nauttimaan, mutta ennen kaikkea aikaa kannattaa varata saarelta toiselle kuljettavien lauttojen vuoksi. Niitä saattaa joskus joutua odottelemaan hetken ja niille ei voi varata paikkoja etukäteen. 

Pieni rengastie – Jos 250 kilometrin lenkki tuntuu liian pitkältä, on tarjolla myös Pieni rengastie, joka kattaa kaiken kaikkiaan 120 km matkan. Pienen rengastien kulkee 1–2 päivässä ja koko Saariston rengastien tavoin reitti on kuljettavissa kokonaisuudessaan vain kesäaikaan, eli 13.5.–4.9.

Lähde opastetulle saaristoretkelle

Opastettu ryhmäretki on näppärä tapa seikkailla Turun saaristossa, olitpa sitten lähdössä itsekseen, pariskuntana, pienessä ryhmässä tai isommassa porukassa. Tutustu monipuoliseen retkitarjontaan eri matkanjärjestäjiltä.

Lähde retkelle Turun saaristoon »

Vai painutko pyhiinvaeltajan saaristoseikkailulle sähköpyörän kyydissä? Turkulainen 10bikes järjestää opastettuja sähköpyöräretkiä upeaa Pyhän Olavin merireittiä seuraten. Kannattaa tutustua!

Pyhän Olavin sähköpyöräretki »

Muista levätä välillä: pari hotellivinkkiä saaristoseikkailulle

Radisson Blu Hotel Marina Palace –  Saaristoon tutustumisen voi aloittaa tai päättää ylellisissä hotellilakanoissa nukuttuun yöhön aivan Aurajoen rannassa, Turun sataman lähellä sijaitsevassa perinteikkäässä Radisson Blu Marina Palacessa. Samaisessa hotellissa ovat majoittuneet monet kuuluisuudet ja valtionpäämiehet Suomen tasavallan presidentistä Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaaseen ja kuningatar Silviaan. 

Original Sokos Hotel Kupittaa – Toinen oivallinen majoittumispaikka ja välipysäkki saaristoon löytyy Kupittaalta. Hotellin ylimmästä kerroksesta sijaitsee suosittu Kuppis Rooftop Bar. Intiimi kattobaari tarjoilee upean näkymän Turun kattojen yli ympäri vuoden, mutta pääsee erityisesti oikeuksiinsa kesällä, kun suuri viihtyisä terassi on auki. Plussaa: suoraan Kupittaan juna-aseman yläpuolella.

Punavalkoiset laivat kuljettavat saaristoon – ja kauemmaksikin

Viking Line – Niille, jotka ihailevat saaristomaisemia mieluummin laivan kannelta kuin itse niiden lomassa retkeilemällä löytyy myös oivallinen vaihtoehto. Viking Linen laivoilla pääsee seilaamaan läpi Turun saariston aina Ahvenanmaalle tai Tukholmaan saakka. Vaihtoehtoja löytyy reittimatkoista risteilyihin ja tämän kesän uutuutena Turusta liikennöi myös yhdeksi maailman ilmastoviisaimmista matkustaja-aluksista kehuttu hulppea Viking Glory.

Teksti Johanna Alho. Video Kim Allen-Mersh. Kuvat Terri Vahtera, Visit Turku ja Visit Naantali.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?