Undergroundin Turku

Turku on uusien asioiden kehto. Legendaarinen underground-ilmiö alkoi
60-luvulla eikä se näytä hiipuneen. Sen muodot vain ovat uusia.

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Whägädäm! Underground julistettiin jo kuolleeksi, mutta sehän elää edelleen klubeissa, runo- ja kirjallisuustapahtumissa, kokeellisissa taidehappeningeissa, performansseissa ja sirkuksissa sekä pikkufestareilla. Ja tietenkin siellä, mistä kukaan ei ole vielä sitä tajunnut etsiä, jossakin maan uumenissa. Mistä underground sai alkunsa?

Turkulaista undergroundia eli U:ta tutkineiden Matti Komulaisen ja Petri Leppäsen U:n aurinko nousi lännestä (Sammakko 2009) käsitteli undergroundin historiaa erityisesti turkulaisesta näkökulmasta. Varsin turkulainen ilmiö olikin.

Petri Leppäselle U kolahti paikallisklassikoiden kautta.

Markku Inton U-romaani ja Tuonela rock, Jarkko Laineen varhaiset romaanit Haamumaili ja Kuin ruumissaatto, Turun Kirjakahvilasta löytynyt Aamurusko-lehden faksimile- eli näköispainos ja Suomen Talvisota 1939–1940 -yhtyeen Underground-rock-levy, Leppänen luettelee.
​​​​

– Nuo olivat itselleni eräänlaisia kulmakiviä, joista ammensimme inspiraatiota taannoisen Turun Romantiikka -yhtyeemme poikkitaiteellisiin tempauksiin.

 

 

 

 

 

 

 

Inton siirryttyä manan majoille olo on kuulemma ollut vaikean haikea. Mutta ei undergroundin henki ole mihinkään kadonnut.

Tutkimusmatkalle Turkuun

Ja aina kannattaa surffata, mitä kaupungissa on meneillään.

Turussa riittää löydettävää. Organisoitua, mutta ei vielä valtavirtaan asti ehtinyttä taidetta on tarjolla lyhytanimaatioista nukketeatteriin, performansseista runouteen ja kokeelliseen nykymusiikkiin. Organisoimatonta taidetta kannattaa lähteä etsimään kahviloista ja klubeilta.

Ja aina kannattaa surffata, mitä kaupungissa on meneillään. Ajankohtaisten festareiden yhteydessä yleensä sattuu ja tapahtuu: runonlausuntaa sukkahousut päässä tai muuten vaan vauhdikasta performanssia keskellä kaupunkia.


 • Underground tarkoittaa uutta

  Elämysnälkäisille nuorille Turku oli 1960-luvulla houkutteleva kaupunki ja U:lle mitä mainioin alusta. Kaupungissa oli jo ehditty järjestää Suomen ensimmäinen rock-konsertti – ja Ruotsin läheisyys helpotti saamaan vaikutteita Tukholmasta. Suomen ensimmäinen rock-festivaalikin järjestettiin Turussa, U:n omaehtoisessa hengessä. Nyt tuo festivaali on valtavirtaa, se on Ruisrock.

  Joskus uudistushengessä kokeiltiin myös rajoja. Undergroundiin kun kuuluu tietynlainen kapina ja taiteen keinoin järkyttäminen.

  – Aikanaan Harro Koskisen Sikamessias herätti pahennusta, mutta nykyään ihmiset eivät enää samalla tavalla pahoita mieltään taiteesta, Leppänen pohtii.

  Mistä undergroundin tunnistaa nykyaikana? 

  Leppäsen mielestä tuntomerkit ovat aina olleet haasteellisia, tärkeämpää on tekeminen ja osallistuminen.

  – Esimerkiksi punk-piireissä on vahva undergroundin fiilis. Ei sääntöjä, kaikki voivat osallistua, Leppänen sanoo.

  Aamurusko-lehteä tehtiin aikoinaan Inton keittiössä.


U tänään: uusia ilmiöitä ja kansainvälisiä festivaaleja

TAFF-festivaali | TAFF on Suomen nuorin ja hurmaavin animaatioelokuvafestivaali. Se tarjoaa kansainvälisen kattauksen lyhyttä ja pidempää animaatioelokuvaa Manillan Kulttuuritehtaalla elokuisin.
​​​​​​​taff.fi

VideoArt-festivaali | VideoArt-festivaali eli VAFT on vuosittain toukokuussa järjestettävä kansainvälinen videotaidefestivaali, joka levittäytyy ympäri Turkua.
​​​​​​​videoartfestivalturku.com

Aura of Puppets | Nukketeatteriammattilaisten verkosto Aura of Puppets tekee nykynukketeatteria tunnetuksi niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Sen järjestämä Turku International Puppetry Festival eli TIP-Fest edustaa kansainvälistä alan huippua.
​​​​​​​auraofpuppets.com

Runoviikko-festivaali | Runoviikko antaa mahdollisuuden halukkaalle runoilijalle esiintymiseen. Runouden kautta pubeihin ja kahviloihin jalkautuva festivaali käsittelee ilmiöitä. Runoviikko järjestää myös muita yksittäisiä runotilaisuuksia ympäri vuoden. Vahva suosikki on kuukausittainen TkuÖpenMic -runoklubi Bar Ö:ssä.​​​​​
vsrunoviikko.net​​​​​​​

Kirjan talo -yhdistys | Nimensä mukaisesti Kirjan talo on talo kirjoista keskellä Turkua. Se toimii toimistona, tapahtumajärjestäjänä, kurssipaikkana, työpajaohjauksen keskuksena sekä verkostona ympäri vuoden.
​​​​​​​kirjantalo.org

New Performance -festivaali | New Performance Turku Festival on kansainvälinen performanssi- ja esitystaiteen festivaali, joka järjestetään vuosittain lokakuussa eri puolilla Turkua.
​​​​​​​newperformance.fi

Himera – kokeellisen musiikin festivaali | Lokakuinen Himera tuo kuuluville musiikkia marginaaleista: kokeellista ja kokeilevaa musiikkia, vapaata improvisaatiota, noisea, free-jazzia, omaehtoista pop-ja folkmusiikkia – kaikkea sitä, joka soi jossain gallerioiden, klubien, kellareiden sekä baarien välitiloissa.
​​​​​​​himera.fi

What ever Works | What ever Works on urbaani keväisin järjestettävä nykymusiikkifestivaali, uuden ja monipuolisen taideyhteisön areena. Ennakkoluuloton festivaali on järjestetty vuodesta 2013 alkaen.
​​​​​​​www.facebook.com/whateverworksfestival

EHKÄ-tuotanto ja Kutomon näyttämö ja nykytaidetila | Taiteilijavetoinen Ehkä-tuotanto yhteistuottaa uuden tanssin ja esitystaiteen tekijöiden, taiteilijaryhmien ja kollektiivien teoksia, vierailuja ja projekteja. Ehkä ylläpitää Turussa nykytaidetila Kutomoa, jossa järjestetään ympäri vuoden esityksiä, tapahtumia, tanssinopetusta sekä työpajoja eri kohderyhmille.
​​​​​​​ehka.net

Manillan kulttuuritehdas ja tehdasfestivaali | Manilla on vilkas kulttuuritehdas, jossa toimii kolme teatteria, kuvataiteilijoita, valokuvastudioita, arkkitehtitoimistoja sekä muita luovien alojen pienyrityksistä. Taidetehtaan syyskuinen Manifesti on jo käsitteeksi muodostunut monitaidetapahtuma.
​​​​​​​www.manillantehdas.fi

 • Turun underground ja perilliset

  Underground sellaisenaan hiipui, mutta se jätti jälkeensä vaikuttavan määrän vaikutteita ja uudenlaista itsenäistä asennetta. Pelkästään Turussa perinnön jatkajia on ollut valtavasti.
  ​​​​​​​

  Kuuluisia U:n hengessä tehtyjä tempauksia, yhtyeitä ja festivaaleja, joista on tullut käsitteitä:
  ​​​​​​​
  - Ruisrock
  - Pasi & Mysiini -yhtye
  - Pääkköset
  - Koneisto-festivaali
  - Turun runoliike
  ​​​​​​​- Down By The Laituri/DBTL

Kirjoittaja Rami Kangas. Videot Kim Allen-Mersh. Kuvat Olavi Laakso, Tomas Wennbom ja Ehkä-tuotanto.

Julkaistu | Päivitetty