Vinkit Turkuun – liiku luonnossa ja treenaa ulkona

Kaupunkikulttuurikokemusten ja taattujen ruokaelämysten rinnalle kannattaa Turun-reissuun liittää myös hippunen ulkoilua ja treenailua. Paikat on ihan parhaat – tässä vinkit!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Jep, Turku on sporttailijoiden ja luonto-lovereiden päiväuni, jossa monipuoliset ulkoilumestat ja lähiluonto ovat kaupunkilaisten ja matkailijoiden ulottuvilla 24/7. Eikä keskustasta tarvitse lähteä kauas päästäkseen hetkeksi lenkkipolulle hikoilemaan tai metsään samoilemaan. Kaikki kun on ihanan lähellä.

Lenkkeilyreittejä x 3

Yövytkö Turussa ja mieli tekisi aamulenkille? Tässä muutama reitti, joille pääset kätevästi luikkimaan keskustan hotelleista.

 • Jokiranta sightseeing – Suuntaa jokivartta pitkin Turun linnalle, ylitä joki Förillä ja jolkottele sieltä Tuomiokirkolle.

 • Koroisten reitti – Tuomiokirkolta Aurajoen ylävirtaan Koroisten ristille ja takaisin. Koroistenniemeltä löytyy muinaisten raunioiden lisäksi melkoisen komiat maisemat Aurajoenlaakson yli.

 • Karikon lenkki – Kuntorata kiertää Turun Urheilupuiston ja Paavo Nurmen stadionin ympäri. Puistosta löytyy myös muuta kivaa treenitouhuja ulkokuntoilulaitteista pelikenttiin.

Ruissalo

Klassikkosaari Turun edustalla tunnetaan tietysti Ruisrockin pyhänä kotipaikkana, mutta usko tai älä, turkulaiset käyvät siellä tiuhaan tahtiin myös festarin ulkopuolella. Ehdottomasti kivoin tapa päästä Ruissaloon on hypätä Fölin vesibussin kyytiin suoraan Aurajoelta. 

Nähtävää: söpöt puupitsihuvilat, runsaat tammimetsät, Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Saaronniemen uimaranta ja auringonlaskut Kuuvannokkassa. 

Aktiviteetteja: Golfiin hurahtaneita varten löytyy championship-tason puistokenttä, minigolfarata sekä fresbeegolfrata. 

Porrastreenipaikkoja x 3

Tässä pari inside-vinkkiä, joiden avulla ulkoilut menee niin sanotusti reisille.

 • Kuuvuoren portaat – Porrastreenien Turku-klassikko. Nämä kuuluisat portaat löydät Nummesta, Kuuvuoren kentän yhteydestä läheltä Holiday Club Caribiaa.
 • Samppalinnanpuiston portaat – Askelmat lähtevät Itäiseltä rantakadulta, Samppalinnan paviljongin takaa. Hölkkää puiston ympäri ja toista sama pari kertaa.
 • Wecksellin portaat – Teininkujalta lähtevät portaat ylös Vartiovuorelle. Kierrä Vartiovuorenpuisto ja testaa samalla myös Hämeenkadun puolelta lähtevät portaat.

  Lisää potentiaalisia portaita löydät täältä.

Luontopolkuja x 4

Jos metsään tahdot mennä, tässä muutama luontoharrastajan paratiisi. 

 • Littoistenjärvi – Viehättävä Littoistenjärven ympäristö Kaarinan ja Liedon rajalla kuuluu paikallisten suosikkeihin. (Kun pääset paikalle, ymmärrät miksi.)

  ​​​​​​​Söpö luontopolku kulkee järven rannalla, metsässä ja kävelyteillä. Vierestä löytyy extranähtävyytenä myös pari lintutornia, uimaranta sekä Järvelän kosteikko
 • Katariinanlaakson luontopolku – Turun ja Kaarinan rajamailla sijaitsevan luonnonsuojelualueen reitti mutkittelee pitkin rantakaislikkoa ja vanhojen jalopuiden lomassa – täydellisen instagrammattavat maisemat: check. 

  ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Jos luontokaipuu on tosi kova, Katariinanlaaksosta voi jatkaa vielä Kaarinan puolelle Rauvolanlahdelle ja Vaarniemeen asti.
 • Pomponrahka – Hiljaisuudessa lepäävä suomaisema vetää stressilevelit alas. Pomponrahkan pitkospuureitti on tosi helppokulkuinen ja vain noin parin kilsan pituinen, joten kiukuttelevakin varhaisteini jaksaa sen laahustaa läpi. 
 • Kuhankuonon retkeilyreitistö – Suhauta kätevästi bussilla keskelle lumoavaa suoluontoa ja natisevaa aarnimetsää. Kuhankuonolla voi suunnata vaikka Vaskijärven luonnonpuistoon, Kurjenrahkan kansallispuistoon tai Pukkipalon aarnimetsään.

  Lue lisää luontopoluista täältä.

Turun urheilijalähettiläiden lempparit

Kaipaatko paikallisten vinkkejä? Kuka muu osaisikaan antaa osuvimmat vinkit kuin kolme turkulaista urheilijaa. Kysyimme, missä he tykkäävät ulkoilla ja treenata Turussa.

Taika Koilahti, pituushyppääjä

- Lempipaikkani ulkoilla Turussa on ehdottomasti Paavo Nurmen stadion ja koko Urheilupuiston alue. Stadionilla voi tehdä kunnon treeniä ja urheilupuistossa voi lenkkeillä Karikon lenkillä tai vaikka käydä pelaamassa beachvolleytä. Oma lempparini on frisbeegolfrata, joka kiertää urheilupuiston alueella.
​​​​​​​
– Toinen lemppari on Ruissalo. Siellä on kiva käydä kävelemässä tai piknikillä. Ihanat maisemat ja lähellä oleva meri ovat ihan parhaita. 

Susanna Tapani, jääkiekkoilija

– Mun lempparipaikkoja Turussa on Luolavuoren fresbeegolfrata ja Kupittaan mato, jossa käyn rullaluistelemassa. 

***
​​​​​​​Vinkki!
Fresbeegolfin lisäksi Luolavuoren alueelta löytyy kaikkea muutakin jännää. Esimerkiksi jäätävän iso luola, jossa kuulemma entisinä aikoina majaili rosvoja ja karkulaisia.

Alueelta löytyy myös varhaismetallikautisia kivistä kasattuja hautaröykkiöitä sekä Ropovahaksi kutsuttu vanha Turun kaupungin rajakivi satojen vuosien takaa. Lähe tutkimusmatkalle!

Titta Keinänen, karateka

Turun parhaat portaat löytyvät Rieskalähteen koulun vierestä Vätistä. Niissä tulee itsekin viikottain pompittua.

Yleisin lenkkeilyreittini on muodostunut Aurajoen kauniiden maisemien ympärille. Lähden keskustasta matkaan joen toista puolta aina Halisten koskelle asti ja palaan toista puolta takaisin. Matkaa tulee noin 7 km.

Sporttimatkailijan majoitusvinkki Turkuun x 3

 • Radisson Blu Marina Palace – Aulasta ulos ja olet suoraan jokirannassa,  ja Urheilupuistokin on ihan kivenheiton päässä. (Vähähikisempi ja erittäin ok vaihtoehto on tsiigailla niitä jokimaisemia Grill it! Marinan terassilta.)
 • Ruissalon Kylpylä – Luonnonkauniin Ruissalon saaren ympärillä aukeava merellisyys on mindfullnessia parhaimmillaan. Kylpylässä voi majoittua myös puuhun: puiden väliin pingotettu tentsile on hauska elämys! Muutenkin tosi kiva aktiviteettitarjonta kajakeista tennikseen ja katukorikseen.
 • Hotel Scandic Atrium – Kulman takana virtaavaa Aurajokea voi seurata Tuomiokirkolle, ja toisesta suunnasta löytyy Turun linna. (Hotelli on väliaikaisesti suljettu, mutta majoitusvaraus on avoinna 25.6. alkaen.)

  Katso lisää Turun mainioita majoituspaikkoja täältä.

Teksti Jemina Sormunen. Luontokuvat Kim Allen-Mersh, Terri Vahtera ja Jemina Sormunen. Titta Keinäsen kuva: Otto Rosti.

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?