Vinkkejä uusille opiskelijoille Turkuun x 9

Saitko opiskelupaikan Turusta? Onnittelut! Turku on yksi universumin parhaimpia paikkoja. Listasimme tähän muutaman hyvän vinkin, joiden avulla alkuhämmennys helpottaa ja karaistut tuota pikaa aidoksi turkulaiseksi. Tervetuloa Turkuun!

Jaa sivu

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

1Kiinnostavaa kulttuuria

Turusta löytyy vapaa-ajalla vaik kui pal kivaa tekemist, joka hellii myös opiskelijan lompakkoa.

Ehdottomasti kannattaa tutustua kaupungin mahtavaan kulttuuritarjontaan, täällä se on nimittäin ihan kansakunnan priimaa. Moniin Turun mahtaviin museoihin ja teattereihin pääsee opiskelijana edullisemmin, ja melkein kaikissa gallerioissa käynti on ihan ilmaista. 

Pro tip: Turun Kaupunginteatteri tarjoaa arkisin (ma–to) opiskelijoille viime hetken teatterilippuja saman päivän esityksiin 10 €:lla. Muista hyödyntää!

2Huippuja tapahtumia

Turussa tapahtuu ympäri vuoden kaikkialla ja koko ajan! Keikkoja, urheilutapahtumia, festareita, performanssitaidetta ja markkinoita pukkaa joka tuutista. Tunnettuja turkulaisia tapahtumia ovat ainakin Ruisrock, Turun linnan turnajaiset, DBTL ja ILMIÖ, ihan näin muutaman mainitaksemme. Jokavuotisten klassikkotapahtumien rinnalle tupsahtaa uusia ja kiinnostavia häppeninkejä jatkuvalla syötöllä. 

3Parhaat paikat päntätä

Alkaako läksyjä ja tenttejä kasaantua? Poistu suosiolla ankeasta yksiöstäsi ja suuntaa vähän inspiroivampaan ympäristöön tekemään koulujuttuja.

Anniskelukahvila Tiirikkala on viihtyisä ja tunnelmallinen paikka opiskeluun, ja myöskin kahvi on taivaallista. Kahviloista myös Turun Taidemuseon Café Victor sekä Café Art Aurajokirannassa ovat kivoja paikkoja. Etsi sopiva nurkkapöytä ja nappaa kylkeen vaikka korvapuusti, niin johan jaksaa keskittyä.

Jos kaipaat totaalista hiljaisuutta ja pullan tuoksu vain häiritsee, mene suoraan Turun pääkirjastoon. Sinne moni suuntaa pänttäämään, sillä isosta kirjastosta löytyy hyvin tilaa ja työskentelyrauhaa.

4Tunnetuimmat nähtävyydet

Uuden kotikaupunkisi nähtävyyksistä on hyvä olla perillä. Tsekkaa ainakin nämä turkulaisuuden huipentumat, niin tiedät sitten mitä kertoa kotopuolessa, kun sedät ja tädit kyselevät, että millainen paikka se Turku on.

Koe Posankka, tuo jättimäinen possun ja ankan risteytys. Jep, se on hämmentävä ja outo, mutta silleen ihanasti. Sitten on pakko mennä Aurajoen yli Förillä, pienellä oranssilla kaupunkilautalla (ensimmäinen matka Förillä on eräänlainen Turku-kaste, ennen sitä et voi kutsua itseäsi turkulaiseksi).

Muuta tärkeää: Funikulaari, Kakola, Ruissalo, Turun linna, Kauppahalli, Turun tuomiokirkko ja Vanha Suurtori.

5Turku-sanasto haltuun

Ensinnäkin, turkulaiset tunkevat joka väliin joovai. Se nyt vaan tarkoittaa, että ”Ai jaa, niinkö?” Varoitus: joovai hiipii kaveriporukasta omaan sanavarastoosi hälyttävän nopeasti. Hyväksy se. Myös kui  kuuluu turkulaisten sanavarastoon. Sitä käytetään monipuolisesti kysymyssanojen tilalla "miksi, miten, kuinka? = kui?" Joo, sekin tarttuu.

Verbien omituiset päätteet. Jep, se on tunnetusti juurikin se turkulaisten puhetavan ärsyttävin elementti. (Minä sanoin = mää sanosin. Minä menin = mää menisin.) Tämä särähtää ulkopaikkakuntalaisen korvaan, mutta siihen kyllä tottuu lopulta.

Hyvä tietää: Föli on Turun seudun joukkoliikenne, eli jos mennään ”fölil”, puhutaan busseista (fölis = messissä, mukana). Ja viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä, muistathan myös viitatessasi uuteen kotikaupunkiisi lausua sen turkulaisittain venyttäen ”Turuuuus”.

6Jokilaivat <3

Turussa parasta on ehdottomasti uniikki jokilaivakulttuuri ja jokirannan euroopalainen tunnelma. Samanlaista et muualta löydä.

Jokilaivoissa on jotakin verrattoman hilpeää, rentoa ja kotoisaa. Nehän ovat yksinkertaisimmillaan laivan ja terassin yhdistelmä, mutta jokin niissä viehättää. Jokilaivat kuuluvat Turun kansallismaisemaan – näyttäisihän Aurajoki nyt ihan pöljältä ilman niitä!

Opiskelijana pääset myös suorittamaan virallisen Akateemisen Aurajokilaivuritutkinnon eli AATUN. Tämä hilpeä laivakierros leimakarttoineen on yksi Turun suosituimmista opiskelijatapahtumista.

7Tutustu kaupunkiin

Toispual ja tälpual jokke – kumpi nyt siis olikaan kumpi? Ei hätää, alkuun uutta kaupunkia voi olla hankala hahmottaa. Kätevän koon ansiosta Turussa on kuitenkin yllättävän helppo suunnistaa, ja paikasta a paikkaan b pääsee iisti kävelemällä tai vaikka Föli-fillarilla (kaupunkipyörällä) polkaisten.

Keskustassa kaikki muotoutuu Kauppatorin ympärille (tosin tällä hetkellä se on pelkkä iso kuoppa), eli opettele kartasta torin olinpaikka. Sillä pääsee jo pitkälle. Aurajoki halkoo kätsysti kaupungin kahtia, joten muistisääntö on: toispual on Kauppatorin puoli, tälpual Tuomiokirkon puoli.

Kaikkien keskustan siltojen kanssa tulet olemaan ihan sekaisin, se on fakta. Nekin oppii kyllä ajallaan. Opettele ensiksi reitti kotoa kampukselle ja lähikauppaan, pian osaat jo neuvoa turisteja Turun linnalle vaikka silmät sidottuna.

8#vainturkujuttuja

Okei okei, eli tärkein ensiksi: Hesburger on pyhä. Älä siis koskaan dissaa turkulaisen kuullen Heseä. Muistathan myös, että Turussa Berliininmunkki on nimeltään piispanmunkki eli piispis. Tästä ei kiistellä. Tutustu myös rusinamakkaraan, turkulaiseen herkkuun.

Jostain syystä turkulaiset tuntuvat myös rakastavan markkinoita. On kuule Silakkamarkkinaa, Keskiaikaista markkinaa, Kansainvälistä Suurmarkkinaa…. You name it, we have it. Hyväksy siis se fakta, että jokiranta on tuhannen tukossa aina silloin tällöin markkinahulinoiden takia. Opettele myös pitämään silakasta. Ja markkinoista ylipäätään. Olet nyt turkulainen.

Olet varmaankin nähnyt joskus telkkarista, kun Turussa luetaan joulurauhan julistus. Jep, se on 1300-luvulta asti oleva perinne. Only in Turku. Muita ikonisia turkulaisia asioita: puutaloklubi Dynamo eli Dynkky, ja hassuista nimistään tunnetut baarit Apteekki, Koulu ja Kuka.

9Kiss My Turku

Kaipaatko lisää luettavaa Turusta? Kiss My Turku -sivustolta – jolla muuten jo oletkin – löydät kivat menot ja meiningit samasta paikasta. Tuosta alla olevasta punaisesta nappulasta pääset etusivulle.

Joovai?! ​​​​Todellakin.​​​​​​​

Julkaistu | Päivitetty

Ei sua nää kiinnostais?